Autostrăzi, guverne şi cucuri ministeriale
Dimensiune font:
Nici bine nu s-a uscat cerneala pe lista miniştrilor anunţaţi de Dragnea şi Tăriceanu, că au şi început să apară informaţii care mai de care mai interesante. Dacă unii se gândeau că au scăpat de dna Shhaideh, respinsă de preşedintele Iohannis la funcţia de premier, s-au înşelat amarnic. Aceasta deschide practic lista Cabinetului condus de Sorin Grindeanu, al cărui nume devine aproape neimportant în toată această vâltoare a informaţională. Prin urmare, dacă nu a fost să fie prim-ministru, Sevil Shhideh va gestiona portofoliul Dezvoltării Regionale, Administraţeii Publice şi Fondurilor Europene. Un minister mamut, creat special pe măsura şi aspiraţiile distinsei doamne, probabil drept compensare pentru respingerea de către preşedinte. În plus, dna Shhaideh va fi şi vicepremier, postură din care ar pute ajunge chiar şef la Palatul Victoria, în situaţia în care premierul Grindeanu ar fi indisponibil. Oare atunci Iohannis ar mai avea ceva de spus? La Tineret şi Sport, cum altfel putea fi numit decât un tânăr. Marius Dunca, şef peste Tineretul PSD, este considerat numai bun pentru acest portofoliu, după ce presa centrală a relatat că a fost primul demis în urma scandalului „Colectiv”, ca fost şef peste Protecţia Consumatorului care a vizitat clubul bucureştean cu doar câteva zile înaintea tragediei. De asemenea, foste secretare, legături de rudenie, deputaţi implicaţi în scandaluri sau iniţiatori ai unor legi controversate, încep să iasă la iveală.
Ne-am obişnuit însă cu astfel de numiri şi cu personaje scoase din sertar la momentul împărţirii funcţiilor, lucru care arată, din nou, cam care este rezerva de cadre a celui mai mare partid din România la ora actuală. Nu spunem că restul formaţiunilor stau mai bine. Partenerul de guvernare ALDE, spre exemplu, defilează cu câteva personaje istorice de-acum, precum Meleşcanu sau Daniel Constantin, primul având măcar experienţa diplomaţiei şi a conducerii unui serviciu secret, iar cel de-al doilea fiind copreşedinte al formaţiunii. Un Guvern politic, până la urmă, în care era de aşteptat să avem şi sinecuri pentru apropiaţi, recompense pentru cei care au tras în campaniile electorale.
Fiindcă am vorbit de recompense însă, vedem cum în noul Cabinet se regăseşte Lia Olguţa Vasilescu, propulsată de la Primăria Craiovei la Palatul Victoria. Semn că tot Oltenia-i fruntea, în vreme ce Iaşul şi Moldova au fost lăsate din nou la coada cozii. Desigur, i-am putea nominaliza aici pe „vasluianca” Ana Birchall, deputat timp de două mandate pentru acest judeţ, sau chiar pe „ieşeanul” Viorel Ştefan, acesta fiind botoşănean la origine, cu studii economice absolvite la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, dar adoptat între timp de Galaţi, unde a fost reales ca deputat.
Poate că la următorul Guvern va avea şi Iaşul un ministru, chiar dacă nu ştim în ce măsură acest lucru ne-ar aduce vreun beneficiu direct. Am mai avut unul pe la Transporturi, iar acum singurele ştiri despre el sunt cele legate de regimul de detenţie şi noile dosare de natură penală.
Până una alta, aş propune să ne uităm cu atenţie nu doar la noua listă de miniştri, cât la promisiunile pe care le fac aceştia şi, mai ales, la ducerea lor la îndeplinire. Să stăm cu ochii pe ei şi să-i tragem de mânecă atunci când o iau pe arătură ori să-i trimitem acasă atunci când sar calul. Despre laude, cel puţin în ceea ce-i priveşte pe ieşeni, nu credem că va fi cazul. Deocamdată, noul ministru de la Transporturi, un anume Răzvan Cuc, ne spune direct că nu promite nici măcar un kilometru de autostradă. O fi auzit şi el, probabil tot de pe la Iaşi, că succesul în politică înseamnă să nu promiţi nimic şi nici să nu faci nimic...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau