Cât vor chefui românii în 2015
Dimensiune font:
Nici bine nu s-a încheiat anul că deja au apărut listele cu zilele libere din 2015. Vestea bună este că anul viitor numărul zilelor libere urcă la 12. Vestea proastă este că vom munci mai puţin. Nu zic că nu mi-ar plăcea să am atâtea zile libere (care pentru mine ar fi cam cât o jumătate de concediu), dar din nou nu pot pricepe cum de într-o ţară plină de şomeri se discută despre odihnă.
Pe lângă zilele libere care erau se va acorda încă una pentru îngrijirea sănătăţii copilului, iar familiile cu trei sau mai mulţi copii vor avea două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, în funcţie de decizia angajatorului. Din 2015 va mai fi zi liberă şi de 10 mai – Ziua Independenţei, Ziua Înălţării Domnului şi prima zi de şcoală. Dacă vor fi aprobate proiecte de lege, românii ar mai putea avea liber pe 24 ianuarie. Aceste perioade de odihnă se vor adăuga la zilele de 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, 15 august (Adormirea Maicii Domnului), 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei), 1 Decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun. Cei care nu vor liber de sărbătorile legale (unii salariaţi din mediul privat sau cei din sectoarele de activitate bugetară în care trebuie asigurată permanenţa) au drept de compensare cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Tristeţea mare este că patru dintre aceste zile libere vor pica în week-end, deci s-a mai pierdut din trândăveală.
Odihna este foarte importantă şi este bine că oamenii mari şi tari de la Bucureşti se gândesc să o asigure prin lege, dar poate înainte de toate ar avea grijă ca românii să aibă de unde veni osteniţi, adică locuri de muncă. Ne tot plângem că ne este greu, vrem bani şi beneficii, dar nu prea aducem vorba despre ceea ce trebuie să facem ca să le obţinem. Perioade libere sunt în multe alte ţări, dar acolo şi efortul este altul. Chiar dacă nu recunoaştem, tare ne mai plac chiolhanurile şi căutăm mereu motive să tragem mâţa de coadă, apoi să ne plângem că totul merge prost în jur. Îi înjurăm pe alţii că nu au grijă de dumicatul nostru, dar noi stăm pe Facebook şi sharuim bancuri despre democraţie şi citate motivaţionale. Dacă vrem mai mult este important să oferim mai mult, să ne implicăm cu tot ceea ce ştim şi putem face. Cu alte cuvinte, să devenim cea mai bună variantă a noastră, apoi să emitem pretenţii. Ce-i drept, zilele libere nu au fost cerute, ci oferite de către Guvern, care cine ştie ce socoteli şi-o fi făcut. S-o fi gândit că dacă bani nu are şi cu grija stă mai prost, măcar tonul la chefuri să-l dea. La şpriţuri, viaţa pare mereu mai frumoasă, iar planurile de plecat la cules căpşuni se fac mai uşor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau