Ce să nu te laşi până nu faci, dacă eşti student la Iaşi!
Dimensiune font:
Am fost vara asta la Fălticeni, unde s-a întâmplat, şi s-a întâmplat frumos!, un festival de teatru pentru tineri. A fost şi cu actori mari, erau pe afiş multe nume cunoscute, de la Draga Olteani-Matei, la Dorel Vişan. Unii dintre actorii „de la televizor” au fost membri în juriu, dar alături de ei a „evaluat” talentul şi efortul trupelor de artişti înscrise în concurs şi o „personalitate locală”: o tânără care a fost admisă la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte din Iaşi. Practic, ea nu intrase încă într-o sală de curs, nu dăduse ochii cu vreun profesor, unde mai pui că nici nu mâncase primii covrigi aferenţi vieţii de student, însă era deja privită ca o autoritate. Ceea ce mi-a plăcut mult de tot!
Am văzut apoi mulţi voluntari care, aşa cum se întâmplă adesea la astfel de evenimente, se „aleg” dintre cei pasionaţi de profilul festivalului, deci jucau în trupa Centrului Cultural „Birlic”. Mulţi dintre ei visau să ajungă studenţi la teatru, de aici şi admiraţia pentru colega lor care fusese deja admisă. Nu cred că ea îşi dădea seama cât era de importantă pentru grupul acela, din care pleca spre cine poate şti care mare scenă a ţării, cum – să zicem, păstrând proporţiile, dar luând în calcul şi precedentul, şi nebănuitele oportunităţi ale vieţii – făcuse cândva fălticineanul Grigore Vasiliu Birlic.
Sunt sigură că tinerii care se pregătesc să-şi înceapă, zilele acestea, viaţa de student la Iaşi au împachetat deja frumos câteva duzini zdravene de vise. Ştiu, din surse sigure, că unii visează că vor avea job în primul an de facultate şi maşină în cel de-al doilea, că iubirea vieţii li se va arăta pe dealul Copoului chiar înainte de primul curs, iar după absolvire vor fi angajaţi de o multinaţională şi vor câştiga (fix) 1.000 de euro pe lună. Nu vreau să-i descurajez! După ce am împachetat, la rândul meu, multe astfel de vise în colete cu destinaţia „coşul de gunoi”, pragmatismul de care îmi propun să dau dovadă e din zona... timpului liber.
Pentru început, fie că sunteţi studenţi la Litere, fie că sunteţi studenţi la Mecanică, nu uitaţi să aşezaţi frumos în bagaje o ţinută de seară. După ce vă cazaţi şi vedeţi care sunt cele mai apropiate cafenele şi baruri din zonă – denumirile acestora sunt foarte importante, dacă vrei să porţi o discuţie normală, la un moment dat! -, opriţi-vă să vedeţi nişte afişe. Apoi, luaţi-vă iubita/ iubitul/ gaşca şi întocmiţi o listă a lucrurilor pe care să le faceţi în perioada imediat următoare: să ascultaţi un concert al artiştilor de la Filarmonică, în aer liber, în sala de concerte a Colegiului de Arte „Octav Băncilă” sau în Sala „Eduard Caudella” a Casei Balş (nu vă lăsaţi păcăliţi că uşa Filarmonicii este închisă!), să vedeţi un spectacol al Operei Naţionale Române Iaşi şi să vă număraţi printre spectatorii Teatrului „Vasile Alecsandri” în Sala Mare a Teatrului Naţional, şi să nu rataţi festivalurile – mai ales că se apropie cel de la Teatrul „Luceafărul” (să ştiţi că vă primesc acolo şi fără copii, chiar dacă au acest cuvânt în titulatură!)...
Acestea sunt doar câteva dintre locurile care vă vor copleşi, poate, la început, dar nu vă lăsaţi până nu vă veţi simţi în largul vostru! Începeţi cu ceea ce e mai bun, veţi vedea apoi ce mai este de făcut! În rest, studenţiţi, studenţiţi, studenţiţi!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau