Cine lucrează în Ministerul Viitorului?
Dimensiune font:
Dragă cititorule,
Află că sunt sănătoasă, ceea ce îţi doresc şi ţie, şi crede-mă că doar de asta ai nevoie...
A doua parte a lunii ianuarie am stat cu ochii şi urechile pe ceea ce s-a transmis de la Davos, unde are loc în fiecare an Forumul Economic Mondial. Fac asta de câţiva ani şi de fiecare dată mă cutremur când realizez cât de departe sunt ca mod de a primi lumea din jur, în comparaţie cu agenda adusă în discuţie în luxoasa staţiune elveţiană.
Când bătaia nu e ruptă din Rai
Pentru cei care nu ştiu, la Davos se adună de la şefi de state, profesori de la cele mai renumite universităţi, artişti celebri şi până la cei mai puternici oameni din business din lume. Printre temele majore pe care le-am urmărit cu interes se numără „A patra revoluţie industrială“ şi „Viitorul locurilor de muncă“. Cred că oricine vrea să pornească o afacere, cine are deja un business sau interacţionează cu acest domeniu ar trebui să înţeleagă modul în care s-au schimbat regulile jocului.
FRICA şi IUBIREA din sânul Europei
Mesajul CEO-ului de la Accenture, Pierre Nanterme, arată în ce măsură ierarhia rigidă a lumii de business s-a rupt şi ce putere stă în mâinile fiecărui utilizator de internet: „Digitalul este principalul motiv pentru care jumătate din companiile din Fortune 500 au dispărut după anul 2000“.
Reprezentanta Deloitte Consulting, Gary Coleman, a vorbit, de asemenea, despre cea de a patra revoluţie industrială, în care roboţii vor prelua numeroase sarcini realizate în prezent de oameni, ceea ce va duce la un dezechilibru pe piaţa forţei de muncă. Cred că aceste schimbări nu ar trebui să ne sperie, ci să ne facă să înţelegem că avem nevoie de abilităţi noi, de „skill-uri“ pe care roboţii nu le vor avea niciodată. Şi de aceea este important să privim atent topul celor mai cerute zece abilităţi în 2020 pe piaţa forţei de muncă.
Potrivit studiului „Viitorul locurilor de muncă“, realizat pentru Forumul Economic Mondial 2016, se schimbă ierarhia abilităţilor de care viitorii angajaţi vor avea nevoie. Dacă acum avem creativitatea pe locul al zecelea, în următorii ani, specialiştii preconizează că această capacitate va fi printre primele trei cele mai importante, alături de gândirea critică şi capacitatea de a rezolva probleme complexe. Şi poate de aceea mesajul premierului Canadei, Justin Trudeau, ar trebui marcat: „Diversitatea este motorul inovaţiei. Generează creativitate, care la rândul ei îmbogăţeşte lumea“.
Întâlniri de taină în zi sfântă
Cred că cel mai tranşant mesaj de la Davos 2016 a venit din partea preşedintelui Salesforce, Marc R. Benoiff: „Orice ţară are nevoie de un Minister al Viitorului“. Sunt curioasă cât va dura până vom avea şi noi unul!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau