De ce nu (ne) răspund autoritățile? Pentru că nu le pasă !Și nu le pasă în două planuri.
Dimensiune font:
Odată, de problemele pe care le semnalăm – a căror rezolvare, atenție, este exclusiv de competența lor; mai exact, angajații instituției X, de la șeful acesteia până la ultimul salariat, sunt plătiți din banii adunați de la contribuabili.
Încă și mai important, nu le pasă pentru că aceia care se află în fruntea uneia sau alteia dintre structurile cu pricina nu sunt „la mâna noastră”. Ca să ajungi primar, trebuie să îndeplinești condiții precum: să te înscrii într-un partid suficient de puternic pentru a-și impune candidatul, să devii util unuia sau mai multor lideri ai formațiunii politice respective de la nivel local sau, și mai bine, național. A, să nu uităm esențialul: să cotizezi suficient de mult pentru a-ți scoate de cursă contra-candidații. Ca să ajungi șef al unei instituții deconcertate, regii, agenții ș. a. m. d., rețeta este una asemănătoare.
Ca să te menții în funcțiile amintite, trebuie să fii supus și util. și, tot esențial, să nu uiți a cotiza în continuare. Buzunarele & conturile partidelor și ale unora dintre liderii acestora sunt adevărate găuri negre, în care dispar sume greu de estimat, dar, cu siguranță, suficiente pentru eventuale zile de același fel, adică negre.
Ca să fii ejectat din sistem, e de ajuns să încalci una dintre regulile mai sus înșirate sau să nu fii atent la toți cei care te așteaptă după colț ori chiar te sapă, din dorința, pe deplin omenească, de a-ți lua locul.
După cum se vede din tot acest pomelnic, simplul cetățean, chiar la puterea o mie sau zece mii, nu are puterea/posibilitatea de a interveni în punerea sau eliminarea din funcții a unor personaje, indiferent ce ar face (sau chiar dacă nu ar face nimic). O excepție există, în cazul primarilor, unde se poate organiza un referendum, inițiat de către cel puțin 25 la sută dintre cetățenii cu drept de vot. De asemenea, a intrat în jurisprudență hotărârea unei instanțe care precizează că un prefect poate fi obligat să organizeze un asemenea referendum dacă un primar nu este fidel comunității care l-a ales și nu își respectă angajamentele din campania electorală.
Problema este că mulți dintre reprezentanții autorităților nici măcar nu se obosesc să răspundă problemelor semnalate de către cetățeni și/sau presă. și asta deși Ordonanța nr. 27/2002, actualizată în 2016, prevede obligația rezolvării cererilor, reclamațiilor, sesizărilor sau propunerilor formulate în scris ori prin poștă electronică, precum și un termen – de 30 de zile – pentru a face acest lucru. Nerespectarea prevederilor acestei ordonanțe constituie abatere disciplinară și se sancționează.
Teoretic, stăm bine, avem cadrul legal necesar. Practic, stăm foarte prost. Numai eu, în ultima perioadă, nu m-am mulțumit a semnala diverse probleme, de interes general, unele chiar grave, în cadrul editorialelor din „Evenimentul regional al Moldovei” ori din pagina mea intitulată „Accente”, ci am informat, prin intermediul poștei electronice, pe cei competenți (sau crezuți ca atare), de la Ministerul Culturii, Consiliul Județean Iași, Primăria Iași, Salubris, Citadin, Agenția de protecție a mediului, Poliția rutieră.
Niciun răspuns. Cea mai bună – și tristă – dovadă că nu le pasă...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau