Despre nevoi umane şi plecări
Dimensiune font:
Dragă cititorule,
Află că sunt sănătoasă, ceea ce îţi doresc şi ţie!
Mă pregătisem să scriu despre altele, dar o zi de joi însorită m-a făcut să îmi amân scrisoarea pe care o aranjam în mintea mea pentru a lăsa locul unor rânduri mai de preţ, care nu-mi aparţin ...
Academicianul Solomon Marcus a pornit dintre noi la 91 de ani. Era un om pe care îl admiram în tăcere, pe care îl percepeam ca pe o apă bună din care puteam oricând să sorb. Un OM care te contamina cu optimismul lui, care te făcea să crezi că există tinereţe fără bătrâneţe. În urma lui a lăsat sute de cărţi, articole ştiinţifice şi interviuri, iar în mine au rămas rândurile despre cele 10 nevoi umane, cu explicaţii mult mai lungi, din care am extras doar câteva fragmente. Le reiau aici în speranţa că vor deschide inimi noi, dar şi ca un ultim omagiu adus acestui OM.
„1. Nevoia de a da un sens vieţii - Măcar o dată pe zi savurează faptul că respiri, că priveşti cerul şi pământul, că te mişti, trăieşte-le ca pe mari evenimente.
2. Nevoia de împrospătare - Aşa cum avem grijă zilnic să ne împrospătăm corpul prin odihnă, prin mişcare şi prin folosirea apei şi săpunului, avem nevoie şi de o împrospătare a minţii, a simţurilor, a sufletului nostru. Să ne trezim în fiecare dimineaţa capabili de a arunca o privire proaspătă asupra lumii.
3. Nevoia de întrebare şi de mirare - Starea de mirare, de extaz mi-a alimentat totdeauna pofta de viaţă, a fost mereu o sursa de energie.
4. Nevoia de îndoială şi de suspiciune - Ce poate fi mai uman decât ezitarea, nehotărârea, nedumerirea?
5. Nevoia de greşeală şi de eşec - Ţinând seama de inevitabilitatea eşecurilor, este esenţial să educăm rezistenţa la eşec, înţelegerea faptului ca eşecul este normal. Mai mult, dintr-un eşec este totdeauna ceva de învăţat.
6. Nevoia de joc - Am în vedere jocurile care valorifică nevoia de libertate, curiozitatea de a înţelege cele percepute prin simţuri şi prin observaţie directă, nevoia şi dreptul la greşeala şi eşec, fără a fi pedepsite.
7. Nevoia de identitate - Aici se află o provocarea majoră, dramatică, şi o şansă de a da vieţii noastre o motivaţie superioară.
8. Nevoia de omenesc şi de omenie - Identitatea este primul termen al unui cuplu esenţial, în care al doilea termen este alteritatea. Niciunul dintre ei nu se clarifica în absenta celuilalt. La orice nivel, ne definim identitatea prin raportare la ceea ce este diferit. Să fim pregătiţi să înţelegem omenescul în diversele sale ipostaze, să admitem că tocmai infinita sa diversitate îi dă farmec.
9. Nevoia de cultură - Oare pe la urechile câtor copii, adolescenţi, trece adierea unor acorduri din Beethoven, Bach, Mozart sau Chopin?
10. Nevoia de transcendenţă - Obiceiul copiilor de a se căţăra în copaci, pe garduri, pe stâlpi exprimă nevoia, tentaţia de a se înălţa, de a se depărta de sol. Aşa începe transcendenţa. Să treci dincolo de limitele ce ţi-au fost impuse prin naştere, să nu rămâi sclavul percepţiei senzoriale şi empirice, să încerci să le depăşeşti“.
FRICA şi IUBIREA din sânul Europei
Dacă vrei să citeşte în totalitate explicaţiile pentru cele 10 nevoi umane identificate de el, nu ezita să cauţi!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau