Foametea, deocamdată, mai ucigaşă decât covidul !
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Aşa cum v-am obişnuit, periodic, prezint o situaţie sintetică a ravagiilor provocate pe plan mondial de pandemia de covid. Având în vedere luna şi data la care suntem, putem spune că ne aflăm aproape de un bilanţ ce se referă la întreg anul.
Cazuri de infectări – peste 71.000.000 ; decese – peste 1.600.000. Ţările situate în acest trist top sunt SUA (16 milioane, respectiv circa 300.000), India (aproape 10 milioane, aproape 150.000), Brazilia (aproape 7 milioane, peste 180.000), Rusia (peste 2,5 milioane, peste 45.000), Franţa (aproape 2,5 milioane, peste 57.000), UK (aproape 2 milioane, peste 64.000), Italia (aproape 2 milioane, peste 64.000), Turcia (peste 1,7 milioane, peste 17.000), Spania (peste 1,7 milioane, peste 47.000), Argentina (aproape 1,5 milioane, peste 40.000), Germania (peste 1,3 milioane, peste 21.000).
Cât despre ţara noastră, era înregistrată cu peste jumătate de milion de infectări şi peste 13.000 decese. Trebuie amintit, însă, că, în luna septembrie, România a înregistrat cea mai mare rată a mortalităţii din cauza covid din UE ; între timp, însă, pentru că au urmat două rânduri de alegeri (locale şi parlamentare), s-au schimbat definiţiile de caz, s-au temperat/ajustat cifrele, aşa că, actualmente, e greu de ştiut dacă ne-am păstrat sau nu locul « fruntaş ». Probabil adevărul va fi aflat după ce se vor termina chinurile facerii noului guvern şi, oricum, nimeni nu va plăti pentru victime, deşi vinovaţi există şi îi ştie toată lumea !
La prima vedere, covidul ar părea, acum, inamicul public numărul 1. Şi, totuşi, lucrurile nu stau aşa !
Încă din martie acest an – când deja începuse a se răspândi şi a face victime noul virus, ONU avertiza că « minimum 256 milioane de oameni sunt în pragul înfometării, iar numărul lor va creşte în urma pandemiei ».
Nu a fost o informaţie alarmistă, menită să deturneze atenţia de la subiectul principal. Iată, aflăm de la David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite că, doar în primele 11 luni din acest an, au murit, în întreaga lume, din cauza foametei, peste 7 milioane de oameni. Aceeaşi oficialitate a adăugat că vor trebui strânşi, în următoarea jumătate de an, circa 7 miliarde de dolari, pentru evitarea unor urmări încă şi mai grave ale foametei, agravată de criza pandemică. « Dacă nu rezolvăm (pandemia) covid – a tras un semnal de alarmă Beasley – atunci numărul de decese ar putea fi de 3-4-5 ori mai mare ! ».
Este un grav subiect de meditaţie, dar mai ales de acţiune. Şi aici trebuie să facem o distincţie clară între războiul contra virusului covid, război ce poate fi câştigat, în principal, prin participarea specialiştilor în domeniu şi a medicilor (prin vaccinuri, tratamente etc.), dar şi prin respectarea, de către toţi oamenii, a unor măsuri de distanţare socială şi protecţie (precum purtarea măştii), şi războiul contra deceselor cauzate de subnutriţie, la care putem participa cu toţii. E foarte util să avem grijă de alte specii de pe Terra, este romantic să dăm de mâncare la porumbei şi necesar la vieţuitoarele noastre de companie, ori la câinii şi pisicile fără stăpâni. Dar mi se pare mai mult decât firesc să avem grijă, în primul rând şi în permanenţă, de semenii noştri !!! Şi asta se poate face foarte simplu, de la donaţii în bani, la unele în alimente, până la oferirea, către cei aflaţi sub pragul de subzistenţă, nu atât a « peştelui », cât a « undiţei » cu care să-şi asigure traiul...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau