Liniştea pre-electorală, pre-vestire de blat? (II)
Dimensiune font:
În sinteză. în prima parte a acestui mini-serial cu doar două episoade, afirmam că: 1.deşi pe 11 decembrie, data fixată de executiv pentru alegerile legislative, în calendarul creştin ortodox e amintită pilda celor poftiţi la cină (parabolă care îndeamnă ca la ospeţe să fie invitaţi cei săraci şi neputincioşi, nu cei bogaţi), în realitate, listele la partide se fac şi se des-fac, de la o zi la alta, după cu totul alte criterii; 2.este de prognozat o campanie electorală cuminte peste poate, chiar anostă, luptele şi deciziile cu adevărat importante purtându-se şi luându-se în culise, acolo unde se bat în cuie poziţiile eligibile, nu în ziua votului, când, oricum, nucleele dure ale fiecărei formaţiuni politice vor fi prezente şi suficiente pentru atingerea obiectivelor propuse; 3. este previzibilă o prezenţă la vot gravitând în jurul a 40 de procente – absenteismul datorându-se şi pierderii treptate a speranţelor într-o schimbare (desigur, în bine!) a clasei politice, dar şi răcelii lunii decembrie, precum şi...răciturilor ce trebuie pregătite pentru sărbătorile de iarnă.
Cu titlu informativ şi în treacăt, subliniez că, pentru buna desfăşurare a alegerilor legislative, s-au alocat de la buget vreo 230 milioane lei. Oho, câte lucruri utile ar putea fi făcute cu aceşti bani, câte vieţi ar putea fi salvate!
Mai adaug că s-au luat măsuri speciale, încât să se faciliteze exercitarea dreptului de a alege pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate; aici aş risca un pronostic: nu va fi prea mare înghesuială - deja s-a constatat că foarte puţini s-au înscris să voteze prin corespondenţă, calea cea mai comodă...
Şi acum, despre ce este cu adevărat important (pentru politicieni, desigur): cine va lua partea leului. Cum se prezintă lucrurile în momentul de faţă (şi nu sunt de prevăzut surprize majore), doar între 5 şi 6 partide vor accede în Parlament: PSD (cu circa 39 la sută), PNL (cu vreo 31 la sută), ALDE, veşnicul UDMR, şi, poate, pe muchie, USR şi/sau PMP.
Aşadar, Iaşul ar putea fi reprezentat, la deputaţi, de către Ciuhodaru, Gavrilă, Boca, Iacoban, Câtea, şi Constantinescu şi Lupu, la senatori, din partea primului partid, iar din partea liberalilor, de către Alexe, Bodea, Brătescu, Muraru – la Camera Deputaţilor, şi Oprea şi Bulgaru, la Senat.
Cum, în viitorul legislativ, judeţul Iaşi va „beneficia” (bănuiţi de ce am pus ghilimelele) de 17 parlamentari, nu este imposibil ca printre ei să se numere şi actori mai vechi ai scenei politice ajunşi acum în partide second-hand, precum Varujan Vosganian sau Petru Movilă. Nu am timp şi loc să comentez calităţile sau păcatele persoanelor amintite – le găsiţi, descrise pe larg, în presa ieşeană...
Cu certitudine se poate spune că, pentru cei ajunşi parlamentari după alegerile de pe 11 decembrie, viitorul va fi unul roz. Cât despre viitorul ţării şi al românilor, pe cine interesează asta acum?
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau