Purcica, şi părăsită, şi cu intimitatea violată
Dimensiune font:
Deşi sunt ieşean de vreo şase decenii şi oleacă, şi deşi, ca mai toţi cei din zodia Peştilor, sunt îndrăgostit fără speranţa de a mă lecui de apă şi soare, mărturisesc, era să spun ruşinat, a nu fi fost până mai zilele trecute la Băile Nicolina, alintate, prietenii ştiu de ce, sau pot să-şi închipuie, cu supranumele de „Purcica”.
Nu numai că nu fusesem, dar nici nu ştiam prea multe despre ele, decât aşa, generic, că sunt o adevărată binecuvântare pentru unii bolnavi şi fac aproape minuni. Aşa încât am încercat, măcar post-festum, să mă documentez. Şi am aflat, în sinteză, că băile „satisfac cele mai exigente norme privind tratamentul cu apă sulfuroasă...turiştii, veniţi din toată ţara, dar şi din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, susţinând că terapia de la Iaşi este asemenea unui izvor cu apă vie, sau o apă a vieţii veşnice”.
Coincidenţa face ca exact acum să se împlinească patru decenii de când, prin intermediul Băilor Nicolina, Iaşul să devină şi un tot mai important punct de atracţie pe harta obiectivelor balneare. Potrivit declaraţiei unui oficial, e vorba de cel mai puternic zăcământ de acest fel din Sud-Estul Europei, aceeaşi calitatea apei (minerală, hipotonă şi hipotermală, cu conţinut ridicat de sulf, iod şi clor) se mai regăseşte doar în celebra staţiune de lux Karlovy Vary. Tratamentele făcute aici sunt extrem de eficiente pentru afecţiunile reumatice, posttraumatice, dermatologice, respiratorii, vasculare periferice, ginecologice şi cosmetice. Conform opiniilor unor medici, apele de aici au efecte remarcabile şi în combaterea cheliei sau a unor boli precum psoriazis, astm bronşic, pareze uşoare sau poliomelită. Pentru tratarea afecţiunilor descrise mai sus, vin oameni nu numai din Europa, ci şi din Orientul Mijlociu sau chiar din Statele Unite!
Desigur, există categorii de oameni care îşi permit costurile unui tratament care include şi cazarea şi masa la un aşezământ special construit în zonă, dar majoritatea celor care vin la „Purcica” sunt cei care dispun doar de 8 lei – atâta costă o zi de plajă şi duş, pentru nămol mai trebuie plătit în plus. Chiar şi aşa, numai în 2012, încasările de aici au depăşit consistenta sumă de 4 miliarde lei, dar, atenţie, pentru plata utilităţilor se întorc doar 20 la sută! În asemenea condiţii, cum să mire că, deşi aceste băi ar putea fi, pentru Primărie, dar şi pentru oraş, o adevărată bijuterie a coroanei, realitatea e cu totul alta. Dacă aveţi curaj, mergeţi să vă convingeţi, dar puteţi să mă credeţi pe cuvânt... Mai ales că, de regulă, tratamentele trebuie făcute în costumele lui Adam şi ale Evei, ceea ce, în curând, se pare că va deveni cu neputinţă, dat fiind că în coasta Băilor se ridică un stabiliment cu vedere panoramică exact către plajele nudiştilor, ceea ce mi se pare inacceptabil, în ciuda unor scuze şi explicaţii penibile.
Sunt foarte curios dacă noul primar va face ceva în privinţa acestui subiect, sau va continua păguboasa politică a predecesorului său. Şi chiar aştept un răspuns cât mai grabnic!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau