Teme de vacanţă
Dimensiune font:
Pentru unii politicieni, intrarea în vacanţă parlamentară pare a fi un bun prilej de afirmare. Izolate în restul sesiunilor prin numărul mic de aleşi şi, implicit, fără susţinere în iniţiativele legislative, o parte dintre partide găsesc acum momentul perfect să recupereze ce nu au făcut într-un an întreg. Aşa ar putea fi catalogată şi recenta iniţiativă a celor de la ALDE, care au lansat de curând ideea declanşării de alegeri parlamentare anticipate. Trecând peste demersurile de ordin legislativ şi birocratic ale iniţiativei, în baza cărora s-a ajuns la concluzia că, la modul practic, alegerile anticipate nu prea pot fi declanşate în România, rămâne oportunitatea unui astfel de demers. Astfel, Tăriceanu & Co nu vorbesc neapărat despre deficienţe de ordin guvernamental, nu cer nici demisia parlamentarilor pentru ineficienţă sau adoptarea unor iniţiative certate cu bunul simţ. Pur şi simplu, spun că anticipatele ar trebui declanşate din cauza… vremii. Astfel, s-a pornit de la propunerile Guvernului privind organizarea de alegeri pe 1 sau pe 6 decembrie, când românii sunt prinşi în sărbători care mai de care mai naţionale. Ce-i drept, electorii au atunci alte lucruri mai importante de făcut, precum îngurcitarea de fasole şi cârnaţi oferite cu dărnicie de proaspeţii aleşi locali. La urma urmei, cui îi arde de vot, de Ziua Naţională? Deocamdată, românii încă nu au dovedit că ar putea oferi şi reversul medaliei, în care să considere votul o adevărată sărbătoare…
Acestea fiind spuse, decembrie nu e o lună bună pentru vot şi basta! E sărbătoare, lumea e ocupată şi, pe deasupra, mai e şi frig! Prin urmare, parlamentarii să demisioneze în bloc, pentru a oferi românilor şansa de a merge la vot mai devreme, în lunile octombrie-noiembrie. Vezi, Doamne, în acest mod am combate absenteismul la vot, iar românii ar pune ştampila cu două mâini. La aşa motivaţie, aşa răspuns din partea restului clasei politice. Drept urmare, iniţiativa ALDE a cam fost luată peste picior, inclusiv de către un alt partid de buzunar, PMP, care a încadrat-o la categoria „gogoşi electorale”. Pe fond, propunerea ar avea un oarecare fundament pentru formaţiunea lui Tăriceanu, dat fiind că absenteismul la urne nu face decât să favorizeze în continuare partidele mari. Mai ales că, din acest an, votul la alegerile parlamentare va fi unul strict politic, prin revenirea la sistemul pe liste. Chiar şi aşa, să propui demisia în bloc a forului legislativ doar pe considerentul vremii nefavorabile, devansând calendarul alegerilor cu o lună sau două, e puţin hazardat.
Nu spun că România nu ar fi avut nevoie de alegeri anticipate. Parlamentarii au avut ocazia să îşi arate coloana vertebrală şi să demisioneze în numeroase rânduri în acest mandat – ultima oară în iarnă, după dezastrul Colectiv, dar nu au făcut-o. Au preferat, în schimb, să se ascundă la adăpostul imunităţilor parlamentare şi să profite de faptul că reprezintă adevărata putere în stat, ţinând în chingi Executivul şi chiar Justiţia.
La fel, dacă ar dori cu adevărat să schimbe ceva, ar putea croi un calendar electoral predictibil. Ar putea, spre exemplu, să modifice Constituţia şi să revină la mandatul prezidenţial de patru ani. Sau, dacă este o misiune prea grea, ar putea să mai comaseze nişte tururi de alegeri, precum localele cu parlamentarele. S-ar face şi economie la buget, iar românii nu ar mai fi plictisiţi, de-a dreptul, de atâtea campanii electorale. Altfel, ne învârtim în jurul cozii, doar pentru ca unii să mai capete ceva vizibilitate, iar alţii să se mai vadă aleşi un mandat şi încă unul, şi încă unul…
CITEŞTE ŞI ANUNŢURI IMOBILIARE - OFERTE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau