Tot mai liber la droguri. Dar şi la consecinţele lor !
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Recent, în S.U.A., Camera Reprezentanţilor a luat ceea ce presa a supranumit “o decizie istorică”: anume, pe scurt, legalizarea canabisului. Mai în detaliu, s-a eliminat cannabisul de pe lista federală a drogurilor periculoase – un pas important (poate ultimul) pentru dezincriminarea marijuanei în S.U.A. (pentru neiniţiaţi, marijuana şi aşa-numita cânepă indiană sunt plante din acelaşi gen şi aceeaşi specie, diferite fiind doar numele – Cannabis sativa şi Cannabis indica).
Mai există o şansă ca să nu fie deschisă de tot această cutie a Pandorei: decizia finală poate fi blocată în Senatul S.U.A. (unde majoritatea e republicană, spre deosebire de Camera Reprezentanţilor, unde e democrată).
În linii mari, dacă s-ar pune în aplicare, o asemenea decizie ar dezincrima deţinerea de cannabis, ar anula condamnările federale pentru infracţiuni “minore” de droguri, dar ar şi aduce bani la buget, prin perceperea unei taxe de 5 la sută din vânzarea cannabisului şi a derivatelor lui.
Culmea este că: 1. mai mult de 66 la sută dintre americani sunt pentru legalizarea drogului amintit, şi 2. consumul de cannabis este legal în 33 de state cu scop medicinal şi în 11 pentru uz recreativ !!!
Cu doar două zile înainte, Comisia ONU pentru stupefiante a aprobat eliminarea cannabisului de pe cele mai stricte liste de control.
E limpede : lobbyştii cannabislui obţin victorie după victorie, la diferite nivele.
La fel de limpede ar trebui să fie că acest drog duce, printre altele, la : schimbarea percepţiei, efecte halucinogene, palpitaţii, alterarea capacităţii de memorare şi a memoriei pe termen scurt, dificultăţi de concentrare, lipsa coordonării, anxietate, paranoia, deficienţe de atenţie.
Într-o ştire de pe la începutul anului trecut, aflam că guvernul din România se gândeşte, şi el, să legalizeze cannabisul în scop medical. Şi asta în circumstanţele în care « iarba » este cel mai consumat drog din ţara noastră : doar în 2018, au fost confiscate aproape 6.000 de plante aduse de traficanţi în ţară (oare cu, oare pe unde ?).
Mai trebuie amintit, în context, dacă vrem să facem vorbire despre dorinţa României (de fapt, a unor politicieni, care reprezintă grupuri de interese în zonă) de a se alinia, că, în 2013, Uruguay legaliza consumul de cannabis încă din 2013 ; au urmat Canada, Africa de Sud şi alte ţări din America de Sud. Trecând pe bătrânul continent, e de notat că, în Germania, Italia, Polonia, Cehia, Croaţia şi Macedonia, consumul de marijuana în scop medicinal este legal. Încă şi mai şi este în state precum Olanda, Spania sau Portugalia, unde drogul se poate consuma şi în scop « recreaţional » !!!
Aceasta deşi studiile demonstrează cu evidenţă că utilizarea constantă şi îndelungată a marijuanei afectează grav creierul, ducând la modificări funcţionale profunde, nocive şi ireversibile.
Iar invazia tot mai mare a drogurilor – cel puţin a celor « naturale » - este consemnabilă nu doar dinspre vest şi marijuana/cannabis, ci şi dinspre est : potrivit unor ştiri apărute în presă, producţia de opiu a Afganistanului a crescut de la invazia acestei ţări de către SUA şi aliaţii acesteia, actualmente, Afganistanul furnizând peste opiul ilicit la nivel global, opiu din care este obţinută heroina...
O încheiere pe cât de abruptă, pe atât de edificatoare : traficul de droguri reprezintă cea mai importantă sursă infracţională de venituri la nivel mondial !
PS Mi-aş fi dorit să închei 2020 cu un editorial mai optimist ; dar, la cum a fost anul acesta, e bine că nu i-am făcut bilanţul...Să sperăm că voi avea ocazia în 2021 – pe care vi-l doresc plin de pace şi sănătate !
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau