Tu cât de analfabet funcţional eşti?
Dimensiune font:
Dragă cititorule,
Află că sunt sănătoasă, ceea ce îţi doresc şi ţie!
Recent mi-am cumpărat un cuptor nou-nouţ, marcă germană, ultimul model. Am băgat cuptorul în priză şi m-am uitat la el lung, luuuung de tot. Am crezut că îşi va seta toate funcţiile singur, dar pe ecranul negru cu beculeţe asemeni celor din bradul de Crăciun apăreau doar puncte... puncte. Am deschis ghidul de utilizare grosuţ, m-am aşezat lângă mastodont şi am început să citesc fără să înţeleg mulţi termeni. Am dat o căutare pe internet, am încercat să fac setările, am eşuat şi am încercat din nou.
Niciodată nu am fost un prieten al obiectelor electronice, mi-am dorit lângă mine un fel de roboţi care să citească şi gândul, dacă s-ar putea, să se seteze şi să funcţioneze singuri. Până la urmă i-am dat de capăt. Acum funcţionează impecabil, dar frustrarea aceea de a nu înţelege ce citesc a trecut greu, cu zeci de minute petrecute pe internet şi între filele albe ale cărţii tehnice.
Motive de recunoştinţă într-o zi de joi
Câţi dintre voi aţi citit în întregime un contract parafat cu banca, pentru o casă pe care o plătiţi jumătate din viaţă, şi aţi înţeles fiecare cuvânt şi sensul întregului act? Este tot o formă de analfabetism funcţional. Citim contracte de câteva pagini, scrise în limba maternă, dar nu le înţelegem, pentru că sunt folosiţi termeni pe care nu-i găsim pe toate gardurile în reclamele ce ne iau ochii. E nevoie de timp, de căutare pentru a fi cât de cât liniştiţi că am înţeles la ce ne înhămăm. Însă această disponibilitate de a căuta şi a înţelege nu o avem tot timpul...
Suntem editorii propriei lumi
Acum să ne punem în locul celor mai tineri, care poate abia au semnat pentru cartea de identitate sau abia au băut şampania de la 18 ani. Statisticile spun că unul din doi tineri este analfabet funcţional. Mai exact, 42% dintre tinerii români sunt analfabeţi funcţional. Adică ştiu să citească, dar nu înţeleg sensul a ceea ce le trece prin faţa ochilor. Şi asta e trist, pentru că, statistic, unul din doi tineri nu înţelege mesajul din acest text. Nu e vorba despre un ghid de utilizare a unui obiect, nu e un contract cu vreo bancă, ci un text despre cât de fragili suntem ca naţie. Cât avem de muncit cu noi ca să ieşim din ignoranţa ce se aşterne pe minţile noastre din cauza avansului tehnicii, a unor corporaţii, bănci, instituţii media ori politicieni.
Zilele trecute au apărut în spaţiul public rezultatele testelor PISA, care se fac o dată la trei ani. Şi aici jucăm la firul ierbii. Practic, tinerii de 15 ani sunt capabili de procese de gândire simple. România este pe locul 48 din 70 în ierarhia care nu cuantifică cunoştinţele din clasă, ci calitatea gândirii. Da, acel proces care ne ajută să luăm decizii pentru noi, în primul rând, şi apoi pentru comunitatea din care facem parte. Nu e ruşine să ajungi în situaţii de analfabetism funcţional, se poate întâmpla oricui şi vinovaţi sunt mulţi, de la sistemul de învăţământ până la lehamitea din fiecare dintre noi, ruşine este să te complaci într-o astfel de situaţie.
„Nu scrie nicăieri în statisticile PISA, dar cifrele care măsoară încă acest neajuns sunt, de fapt, despre cât de uşor convingerile şi deducţiile acestor tineri pot fi manipulate, pe viitor. Fără un sistem intern de ghidaj raţional pentru media indivizilor unei ţări, şansa de autodeterminare a viitorului rămâne nulă“- Oana Moraru, cadru didactic, fondator de şcoală privată
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau