Un careu de (n)aşi, dar niciun politician alfa!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Inevitabil, pentru că amânarea nu poate avea loc la infinit, în ţara noastră ar urma să aibă loc, în acest an, atât alegerile locale, cât şi cele parlamentare. Vor fi, din toate punctele de vedere, la toate partidele şi la toate nivelele, momentele cele mai importante. Încă nu e limpede dacă la fel va fi şi pentru electorat, dar asta urmează să aflăm abia după desfăşurarea scrutinurilor.
Cât priveşte data alegerilor locale, premierul s-a pronunţat în urmă cu vreo câteva zile, spunând, în esenţă, că ele s-ar putea desfăşura după perioada de concedii (asta însemnând din septembrie încolo), dar înaintea unei eventuale reveniri a pandemiei de coronavirus (care este prognozată de către unii specialişti pentru toamnă, dar e greu de indicat şi cam când anume). Aici trebuie să ţinem cont că guvernul este cel care se ocupă de organizare, dar legislativul stabileşte perioada, prin lege organică şi cu cel puţin 75 de zile înainte; or executivul este unul PNL, pe când parlamentul pare a fi dominat de opoziţie, deci nu trebuie să fim foarte optimişti în privinţa vreunui consens. Alegerile pentru parlament ar putea avea loc la finele acestui an sau la începutul celui viitor; iarăşi depinde de interesele politicienilor, dar şi de pandemie. S-a vehiculat şi varianta cuplării celor două scrutinuri, dar asta nu prea convine niciunui partid, având în vedere că există tradiţia/strategia de a „trage” cât mai tare pentru obţinerea câtor mai mulţi primari şi consilieri locali, urmând ca aceştia să fie agenţii electorali decisivi în alegerea parlamentarilor...
Deocamdată, tabloul scenei politice autohtone, conform celui mai recent sondaj de opinie, valabil pentru luna mai, arată că PNL ar putea obţine puţin peste 32 la sută, PSD – 23 la sută, USR – aproape 12 la sută (la care se pot adăuga – sau nu! – cele 5 procente ale PLUS), iar Pro România – ceva peste 11 la sută; sub pragul electoral se menţineau PMP şi ALDE, iar UDMR rămânea undeva peste 5 la sută. De menţionat că procentele mai sus amintite relevă scăderi ale PNL (15 la sută faţă de ianuarie), PSD (2 la sută faţă de aprilie), şi creşteri ale Pro România (7,5 la sută faţă de ianuarie) şi USR (1 procent faţă de aprilie).
Rezultă, limpede, două concluzii: va fi greu de realizat o majoritate, jocul desfăşurându-se între 4 partide (nici unul, însă, cu un lider alfa, suficient de carismatic şi plin de forţă pentru a se constitui într-o locomotivă electorală); formaţiunea politică aflată la guvernare nu va putea amâna prea mult alegerilor, dată fiind accentuarea procesului de eroziune: un alt sondaj relevă că 53 la sută dintre români consideră că activitatea executivului a fost proastă şi foarte proastă, în vreme ce doar 39 la sută îi dau notă de trecere. În acelaşi timp, PNL mai are o problemă: partide de stânga, dar şi ALDE, par a fi dispuse să se alieze în vederea bătăliei electorale. Dar nici PSD nu e pe (3) roze, câtă vreme încă nu a avut loc un congres care să aleagă un lider puternic şi o conducere de acelaşi fel.
În culise, cu toate armele şi metodele, politicienii lucrează intens. Estimp, cei mai mulţi români aşteaptă data de 15 iunie, pentru a afla dacă şi cât de mult se vor putea relaxa după, fredonând, adaptat, cântecul „De-aş mai duce-o pân la toamnă/ Să mă duc din terasă în terasă”...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau