Vom avea o „nouă arhitectură fiscală” în Europa

JTG-Picture

Dimensiune font:

| 02-07-2020 23:01

 

 

Joaquín TURMO GARUZ

Măsurile anunțate de guvernele europene, de Comisia Europeană și de Banca Centrală Europeană, precum și de alte bănci centrale sunt total diferite de cele adoptate în criza economică anterioară, din perioada 2008-2012. Trebuie amintit că politicile recomandate de FMI și Comisia Europeană în urmă cu 10 ani (ajustarea fiscală, prioritizarea controlului deficitului și îndatorarea) au fost extrem de nefaste pentru toate țările, în special pentru cele periferice din zona euro și UE.

Încercarea de a baza recuperarea pe devalorizarea salariilor, reducerile de impozite și împuternicirea privatizării, ignorând îmbunătățirea activităților de cercetare și dezvoltare a dus la o recuperare bazată pe activități cu costuri reduse. Una dintre consecințe a fost continuarea nesiguranței laborale, a inegalităților în multe țări din Europ. FMI însuși a trebuit să recunoască eroarea din analiza sa, dar era deja prea târziu.

Astăzi, reacția a fost rapidă și puternică, atât din partea Comisiei Europene, a Băncii Central Europene, cât și a guvernelor. Kristalina Georgieva (FMI) a sprijinit ambele instituții. Anunțul achiziționării datoriei publice de 750 de miliarde de euro de către BCE a avut un efect pozitiv asupra condițiilor de piață pentru datoria publică, reducând prima de risc și, în consecință, costul financiar pentru guvernele emitente. Mai mult, cele 750 de miliarde de euro dintre transferuri și împrumuturi, finanțate cu datorii, precum și extinderea bugetului la 2,4 mii de miliarde de euro sunt acțiuni care pot avea efecte pozitive asupra reconstrucției. Deși unele dintre pachetele de finanțare ale Comisiei Europene sunt încă blocate de reticența celor mai „zgârcite” țări (Austria, Danemarca, Olanda și Suedia), se pare că, în sfârșit, se va impune influența Germaniei și a Franței, favorabile măsurilor.

Este important ca finanțarea să fie direcționată către dezvoltarea anumitor activități economice, cum indică chiar numele programului: „Facilitate pentru reziliență și reconstrucție (RRF)”. În acest sens, este, de asemenea, important ca unele guverne să ia aceeași cale. De exemplu, în Germania, guvernul federal va permite ca 130 milioane de euro să ia calea impulsionării economiei ecologice, în special în sectorul auto.

Aproape toate guvernele au permis canale de finanțare și ajutor pentru sectoarele și companiile cele mai sensibile.

În cazul României, trebuie spus că datele macroeconomice anterioare nu erau rele, cu un nivel scăzut de datorie publică, cu inflație și șomaj moderate, deși cu un deficit public oarecum ridicat (4,8%, aproximativ). Acest lucru a permis guvernului să pună în aplicare măsuri financiare inițiale de câteva miliarde de euro, care, fără îndoială, vor fi insuficiente și ar trebui sporite în viitor, din cauza impactului COVID-19, dar și din cauza scăderii de formă dramatică a emigrației.

În Spania, de exemplu, printre alte măsuri a fost adoptată o lege istorică: cea a Venitului Vital Minim, destinată celor care se află sub nivelul sărăciei, ceea ce va însemna încasarea a puțin mai mult de 5.500 de euro de persoană. Pot spune că este o satisfacție că, în sfârșit, un guvern întreprinde o astfel de măsură împotriva inegalității.
În ceea ce privește colectarea impozitelor, se dorește, de asemenea, să se transmită semnale printr-o „nouă arhitectură fiscală”: impozite pe generarea emisiilor de carbon, pe plastic, creșterea impozitelor pentru companiile mari, introducerea așa-numitei „taxe Google”, precum și „impozitul Tobin” (tranzacții pe piața valutară), pe care unele țări încep să le implementeze, sunt instrumente de orientare a tendinței fiscale a UE. Cu toate acestea, măsurile vor fi în mod clar insuficiente pentru a face față finanțării cheltuielilor publice viitoare, reale și financiare. În consecință, în anumite țări va trebui să se recurgă la cote mai mari de impozitare.

(Joaquín Turmo Garuz este profesor de Economie la Universitatea din Barcelona)

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Golănia candidaturilor de formă
28/10/2024 19:04

 Dorian OBREJA Îmi cer scuze de la bun inceput; nu e in obisnuinta mea să folosesc termeni/expresii mai tari (precum in titlul de astăzi); dar, iată că realitatea mă obligă... Pentru a mă ma ...

Republica Moldova, de la UEE, la UE; și retur?
21/10/2024 21:49

 Dorian OBREJA În 2017, Uniunea Economică Eurasiatică a aprobat de principiu cererea Republicii Moldova de a primi statut de observator in această organizatie, din care mai făceau parte Rusia, B ...

Cioloșoșocirea și de la șoșonari, la șoșocari
20/10/2024 21:34

 Dorian OBREJA Spre deosebire de comentatorii mai tineri ai evenimentelor si fenomenlor politice, am avantajul unei indelungate (vreo jumătate de secol!) experiente, care imi permite să nu mă raportez ...

Ouă, pui și corupție made in Ucraina
15/10/2024 08:44

  Dorian OBREJA Recent, The Wall Street Journal anunta că numărul de ucraineni si rusi morti sau răniti in războiul ce durează deja de doi ani si jumătate a ajuns la un million de persoane. Î ...

Politica mioritică s-a tiktokizat!
13/10/2024 18:49

Dorian OBREJA Nu stiu dacă ati aflat, dar, pe 1 decembrie 2024, in Romania,  urmează să aibă loc alegerile legislative, adică acelea in urma cărora vor fi alese 466 de persoane care, in următorii 4 ...

Cornel Nistorescu:Eliminarea Dianei Șoșoacă
08/10/2024 12:00

Cine poate explica dedesubturile eliminării Dianei Sosoacă? Nu cred că exasperarea in fata aberatiei comportamentale a Cucoanei a contat. Nici incălcarea legii nu a fost dovedită, in ciuda bilciului perm ...

Două nemțoaice domină Europa un sfert de secol!
07/10/2024 21:10

  Dorian OBREJA Nu as dori catusi de putin ca titlul acestor randuri să fie perceput in alt fel decat l-am gandit. Nimic discriminator sau peiorativ! Întrega stimă pentru poporul german si ceea ...

80 de ani de când România a fost predată Rusiei!
06/10/2024 19:18

 Dorian OBREJA Legenda spune că Stalin, Roosevelt si Churchill au profitat de Conferinta de la Yalta, din februarie 1945, pentru a impărti lumea intre URSS si Occident. Lucrurile stau putin, doar putin ...

Tirania virtualului e tot mai nocivă
30/09/2024 18:03

  Dorian OBREJA E o experientă nu lipsită de invătăminte aceea de a baleia  printre stirile unei zile. Aceea de joi, 26 septembrie, de exemplu. Cand aflăm, in sinteză, că: „Diana Sosoac ...

Analiza de etapă a cursei prezidențiale
29/09/2024 20:51

 Dorian OBREJA Sintetic, calendarul pentru primul tur al alegerilor prezidentiale arată cam asa: cel mai tarziu pe 5 octombrie, se vor depune candidaturile; pe 10 octombrie, candidaturile răman definiti ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei