Biserica „Cuvioasa Parascheva” - Mitocul Maicilor - GALERIE FOTO
Dimensiune font:
Campanie de informare derulată de Centrul de Pelerinaj „Sfânta Parascheva” şi cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”:
Biserica „Cuvioasa Parascheva” - Mitocul Maicilor
Redescoperiţi bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Iaşilor, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - astăzi, Biserica „Cuvioasa Parascheva” - Mitocul Maicilor, cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva (14 octombrie).
Mitocul Maicilor este o biserică ortodoxă, situată în centrul Iaşului, pe str. Pasajul Trianon nr. 1, în spaţiul dintre Bulevardul Independenţei şi strada Lăpuşneanu, lângă fosta reşedinţă domnească a lui Alexandru Ioan Cuza – astăzi, Muzeul Unirii. De altfel, aceasta mai este cunoscută şi sub numele de „Biserica lui Cuza”.
Biserica are hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva (14 octombrie), iar numele de „Mitocul Maicilor” provine de la faptul că în chiliile din jurul bisericii au locuit o perioadă călugăriţele mutate de la Mănăstirea Socola, în 1803, la înfiinţarea seminarului teologic. Maicile au locuit aici o perioadă scurtă, ele fiind mutate de către domnitorul Alexandru Moruzi, printr-un hrisov din 1 septembrie 1803, la Mănăstirea Agapia (din ţinutul Neamţului), domnitorul justificând că în centrul Iaşului nu era un loc potrivit pentru o mănăstire.
În secolul al XVII-lea, târgul Iaşi avea în partea dinspre nord o mahala ce se numea Muntenimea de Sus, unde locuiau meşteşugari şi negustori. În mahala se găsea un maidan, unde se făceau schimburi de mărfuri. În jurul anului 1680, în apropiere de Biserica Banu, meşteşugarii şi negustorii mahalalei Muntenimea de Sus au construit o biserică din piatră şi cărămidă. Această biserică avea hramul „Sf. Parascheva”. În anul 1760, edificiul a fost refăcut de Vasile Roset. După Pacea de la Iaşi din 1792 dintre ruşi şi turci, biserica a fost sfinţită de mitropolitul Iacov Stamate, intrând sub oblăduirea Mitropoliei Moldovei.
În anul 1819, biserica a fost refăcută, din nou, de postelnicul Mihail Pascu. Până la secularizarea averilor mănăstireşti (decembrie 1863), acest lăcaş de cult s-a aflat în administrarea Mănăstirii Văratec. În perioada 1864-1892 a fost trecut sub administraţia oraşului Iaşi, care îi plătea pe preoţii slujitori. Prin legea clerului mirean din 1892, Biserica Mitocul Maicilor a revenit în patrimoniul Mitropoliei Moldovei, care a declarat-o de sine stătătoare, având personal permanent de slujire. În 1925, prin legea de organizare a Bisericii Ortodoxe Române, Biserica Mitocul Maicilor a devenit filială parohială a Bisericii Banu, îndeplinind acest rol şi în prezent.
Lăcaşul de cult a fost reparat în 1936. Atunci, flotila aeriană condusă de comandorul aviator Constantin Argeşanu (1894-1964) împreună cu preotul Cezar Vuza au înălţat o troiţă de piatră în curtea bisericii. În urma cutremurelor şi a distrugerilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, biserica a fost serios avariată, ajungând într-o stare de ruină. În 1959, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Unirea Principatelor, faţada exterioară a bisericii a fost restaurată. O altă serie de reparaţii au avut loc în 1966, prilej cu care a fost zugrăvită în interior, i s-a reparat acoperişul, a fost înlocuit stâlpul de susţinere a crucii de pe turla clopotniţei. Reparaţiile bisericii au fost finalizate în 1990.
În partea de nord-vest a bisericii, lângă gardul împrejmuitor, a fost înălţat Monumentul victimelor regimului comunist, amplasat în anul 2010. În curtea bisericii se află câteva pietre de mormânt vechi, cu inscripţii cu caractere slavone aproape şterse. Pe un monument în formă de obelisc, sub o coroană domnească, se poate citi numele Natalia Cantacuzino.
Biserica „Cuvioasa Paraschiva” (Mitocul Maicilor) din Iaşi a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi din anul 2004.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau