Biserica „Sfântul Nicolae” - Ciurchi - GALERIE FOTO
Dimensiune font:
Campanie de informare derulată de Centrul de Pelerinaj „Sfânta Parascheva” şi cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”
Situată pe culmea dealului Tătăraşi, Biserica „Sfântul Nicolae” - Ciurchi din Iaşi a fost construită în anii 1810-1813, prin strădania preoţilor Ştefan Măcărescu şi Gheorghe Gavrilescu şi contribuţia enoriaşilor din cartier. La trei ani de la debutul lucrărilor, în anul 1813, aceasta a fost sfinţită de mitropolitul Veniamin Costachi. Potrivit documentelor, biserica a fost zidită pe locul uneia mai vechi din lemn care era situată în mijlocul unui cimitir, despre care există o primă menţiune la anul 1754.
Construcţia din piatră şi cărămidă este în formă de navă cu o turlă deasupra pronaosului, la care a fost adăugat şi un pridvor în 1892. Catapeteasma, din lemn sculptat artistic, a fost realizată prin îmbinarea stilului baroc cu cel renascentist, respectând erminia, iar între registre şi icoane sunt incluse figuri simbolice şi ornamentaţii vegetale. Icoanele de pe catapeteasmă se păstrează în forma originală de la 1813. În anul 1862 a fost amplasat iconostasul, iar icoanele Mântuitorului Iisus Hristos, a Maicii Domnului, a Sfântului Ierarh Nicolae şi a Sfinţilor Arhangheli sunt îmbrăcate în argint. Cheltuiala a fost susţinută de contribuţiile epitropilor bisericii şi a credincioşi. Astfel, icoana Maicii Domnului este îmbrăcată în argint de către epitropul parohiei, paharnicul Dimitrie Suceveanu, protopsalt al Mitropoliei Moldovei, şi soţia sa, Ecaterina, care au plătit de asemenea pictarea şi poleirea catapetesmei. În naos există şi o frumoasă icoană a Izvorului Tămăduirii, de asemenea, îmbrăcată în argint. Starea avansată de deteriorare a picturii în ulei, executate încă din anul 1924 şi sfinţită de Mitropolitul Pimen Georgescu al Moldovei, a condus la decizia de a fi pictată din nou, de data aceasta în tehnica frescă, hotărâre luată de enoriaşi, alături de preoţii Gheorghe Petraru şi Ioan Vârlan. Lucrarea de restaurare s-a executat între anii 1989-1991 de către pictorii Doru şi Cristina Slădescu de la Institutul Nicolae Grigorescu din Bucureşti. De asemenea, în aceeaşi perioadă, reparaţiile capitale au fost urmate de schimbarea vechiului mobilier.
Planurile de sistematizare a zonei Tătăraşi au adus cu ele schimbări şi pentru două case vechi ale parohiei. Acestea au fost demolate, ceea ce i-a determinat pe credincioşi să construiască o nouă casă de prăznuire în 1994. Totodată, a fost înlocuită vechea şarpantă şi s-a acoperit cu tablă biserica, iar în anul 2000 s-a construit un lumânărar.
În anul 2007, construirea unui bloc în Tătăraşi a dus la descoperit vechiului cimitir al bisericii, la care a fost nevoită să renunţe în 1949, teritoriul fiind preluat pentru construcţia unei fabrici de textile. Conform cercetărilor ulterioare, s-a descoperit că limitele de folosire în timp ale necropolei sunt situate în intervalul secolelor XVI-XVIII. Cele peste 650 de schelete au fost deshumate de Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană din Iaşi.
Biserica „Sfântul Nicolae” - Ciurchi a fost inclusă în anul 2004 în lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi, înscrise în Patrimoniul cultural naţional al României. Credincioşii din Tătăraşi prăznuiesc hramul acesteia pe 6 decembrie, zi în care este sărbătorit Sf. Nicolae.
Redescoperiţi bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Iaşilor, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - astăzi, Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”, cu hramul „Sf. Nicolae” (2 iunie)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau