Biserica „Sfântul Nicolae” Copou - GALERIE FOTO
Dimensiune font:
Redescoperiţi bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Iaşilor, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - astăzi, Biserica „Sfântul Nicolae” Copou, cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae, ce este sărbătorit la 6 decembrie.
Aflată în apropierea Grădinii Botanice din Iaşi, Biserica „Sfântul Nicolae” Copou a fost zidită în condiţii dificile, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Preotul paroh Petru Manole a iniţiat demersurile de construire a unei noi biserici, pe Dealul Copou, fiind ajutat de personalităţi ale vremii, printre care şi marele istoric Nicolae Iorga. Acesta, venind la Iaşi în 1937, a donat pentru ridicarea lăcaşului 1.000.000 lei din fondurile Ligii Culturale, al cărui preşedinte era în acea vreme. Lucrările au putut fi finalizate abia în primăvara anului 1943, Biserica „Sfântul Nicolae” Copou fiind sfinţită în Duminica Floriilor de către Mitropolitul Irineu Mihălcescu.
În anul 1986 au început diverse lucrări de renovare, consolidare şi înfrumuseţare ale acestui lăcaş religios, iniţiate de actualul preot paroh Vasile Vaida şi sprijinite de credincioşii ieşeni.
Arhitectura este o adaptare a stilului moldovenesc treflat cu turlă pe naos, având un rând de firide sub streaşină, iar la altar şi abside acestea coboară până la soclul făcut din piatră. Planul arhitectonic folosit la biserica „Sf. Nicolae” Copou are elemente de unicitate, înscriind biserica printre cele mai impunătoare opere de artă şi arhitectură din Iaşi.
Pictura murală în tehnica „fresco-mozaicat” a fost executată între anii 1962 - 1965 de pictorul bisericesc Vasile Pascu din Focşani. Pictura respectă canonul iconografiei bizantine. Stilul mozaicat folosit la această biserică era unic în ţară, la acea dată. Cadrul catapetesmei este sculptat, după concepţia meşterului Pavel Cheleş şi I. Ghiorghiţă, în lemn masiv de stejar. Icoanele catapetesmei şi ale iconostaselor au fost pictate de Corneliu Baba, între anii 1939 - 1942, în stil neobizantin, pe fond albastru la icoanele de sus şi fond de aur la icoanele împărăteşti.
Pictura interioară a fost grav afectată de cutremurele din anii 1977, 1986 şi 1990 şi de infiltraţiile de apă prin acoperişul care a fost iniţial din ţiglă. Lucrările de restaurare, precum şi pictarea firidelor exterioare au fost executate de pictorul Dimitrie Gavrilean, între anii 1993 - 1995.
Biserica „Sf. Nicolae” Copou are în jur diverse clădiri şi monumente, care au transformat-o într-un adevărat ansamblu religios. În anul 1990, a fost construită aici o fântână cu cruce, de la care credincioşii osteniţi pot bea apă rece în zilele toride de vară. La Monumentul eroului necunoscut, este aprinsă flacăra veşnică de recunoştinţă pentru faptele vitejeşti ale soldaţilor români morţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Tot în curtea Bisericii se află bustul primului ctitor, Nicolae Iorga, realizat de sculptorul Iftimie Bârleanu, precum şi o clopotniţă, a cărei arhitectură originală a fost concepută de arh. Nicolae Vericeanu. În acest spaţiul generos sunt găzduite diverse expoziţii.
Sursa: http://sfnicolaecopou.iasi.mmb.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau