„Cred că Uniunea Europeană îşi dă în această perioadă examenul de capacitate“

default

Dimensiune font:

| 13-02-2017 12:30

Unul dintre cei mai apreciaţi profesori ai Facultăţii de Geografie şi Geologie, prof. dr. Octavian Groza, a vorbit despre globalizare, pentru ziarul Evenimentul Regional al Moldovei * acesta a scos în evidenţă ce avem de câştigat şi ce avem de pierdut ca individ şi comunitate din această „accelerare a trecerii lucrurilor şi oamenilor prin timp, prin spaţiu şi prin societate“

- Dacă ar trebui să explicaţi cât mai simplu fenomenul globalizării, care ar fi definiţia dumneavoastră?
-Accelerarea trecerii lucrurilor şi oamenilor prin timp, prin spaţiu şi prin societate.

- Este loc de explicaţii simple într-o lume atât de complexă? Care este elementul cel mai greu de explicat atunci când vorbiţi cuiva despre globalizare?
-Cred că mai degrabă putem vorbi despre explicaţii complexe asupra unei lumi tot mai simple. Viteza în care trăiesc oamenii şi lucrurile schematizează şi atomizează tot mai mult traiectoriile individuale şi colective, de la cele cotidiene şi până la cele ale unor generaţii întregi. Dacă îmi permiteţi o analogie pentru această falsă complexitate a lumii contemporane, aş face apel la mişcarea browniană, la agitaţia termică, o mişcare haotică a particulelor sub influenţa temperaturii, mişcare ce poate fi descrisă de câteva ecuaţii relativ simple. În lipsa propriei reflecţii, omul actual este bombardat cu miliarde de explicaţii sofisticate al căror scop este acela de a ascunde goliciunea tot mai evidentă a fiinţei lui profunde. De aici ar decurge şi principala dificultate –cel puţin pentru mine- care intervine în descifrarea globalizării: aceea de explicare a poziţiei eului în raport cu exteriorul. Înţelegerea globalizării ca paradigmă a civilizaţiei actuale depinde de gradul de introspecţie al fiecăruia dintre noi.

- Scriitoarea Elif Shafak vorbea la Davos, anul acesta, despre faptul că globalizarea a scos din noi ce este mai bun, dar şi ce este cel mai rău, iar partidele populiste au de câştigat din această confruntare. Care credeţi că ar fi soluţiile pentru a evita un conflict între cele două principii?
- Ar trebui să vă cer – sau ar trebui să cer doamnei Shafak- să fie definite mai întâi binele şi răul. Nu cred însă că vom ajunge prea departe pe această cale. Prin urmare ar trebui să mergem direct la esenţă, respectiv la natura puterii şi a legitimităţii acesteia în contextul zilelor noastre. Nu am intenţia să dezbat aici natura filosofică a acestora, oprindu-mă doar asupra ancorării lor în spaţiu şi în timp. Actul politic, de la nivel individual şi până la cel instituţional, are nevoie de o proiecţie asupra unui teritoriu şi necesită un consum mare de timp până la concretizarea rezultatelor deciziilor luate. Or globalizarea a afectat tocmai aceste coordonate spaţio-temporale ale puterii şi legitimităţii. Oamenii se simt –sau sunt – tot mai dezrădăcinaţi, acasă devine un teritoriu multiplu, ca să folosesc expresia unui arhitect bucureştean, iar orizontul lor de aşteptare a fost nevoit să se caleze pe imediat. Niciun sistem politic responsabil nu poate funcţiona corect şi coerent sub imperiul urgenţei. Populismul, pe care îl clasific printre sistemele discursive iresponsabile, este singurul care dă impresia existenţei soluţiilor imediate. Poate de aici succesul său în rândurile electorilor debusolaţi, dezorientaţi...

- Cum îţi poţi stăpâni sentimentele primare, precum frica sau mila, pe care globalizarea le aduce la lumină?
- Cred că frica şi cu atât mai puţin mila nu trebuie stăpânite, aceasta, bineînţeles, dacă nu este vorba de frica paralizantă şi de mila distantă şi efemeră. Frica prudentă este elementul esenţial care a stat la baza supravieţuirii şi a evoluţiei speciei umane. Frica te obligă la gândire şi la acţiune rapidă - cuplu esenţial pentru inovaţie şi adaptare. Frica te conduce spre circumspecţie şi deci spre reflecţie. Fiindu-ţi frică, vei citi mai atent etichetele produselor pe care le cumperi şi astfel poţi influenţa comportamentul unor corporaţii gigantice. Fiindu-ţi frică, vei acţiona fie pentru a o diminua, fie pentru a-i îngrădi izvoarele. Iar dacă, aşa cum se spune, ai frică de Dumnezeu –în sensul bun al expresiei, atunci vei ajunge şi la mila care alină, la mila care construieşte, la mila care iartă, la mila care te defineşte ca om.

- Unul dintre editorialiştii de la The Huffington Post spunea că „Oamenii care cred în societăţi deschise unele către altele ajung să piardă“. Ce credeţi că avem de pierdut dacă suntem deschişi? Dar de câştigat?
- Toţi oamenii care cred şi acţionează în sensul construirii societăţilor deschise vor pierde teama de necunoscut, vor pierde constrângerile şi limitările propriului spaţiu socio-cultural, vor pierde patriotismul etnic şi poate vor câştiga patriotismul civic. Ce vom pierde noi, românii? Probabil că o serie de mituri anesteziante şi o altă serie de mituri euforizante, o serie de prejudecăţi pernicioase, vom pierde neîncrederea funciară în capacităţile proprii şi în cele ale naţiunii, vom pierde zgura manipulărilor de diferite feluri care ne îngreunează acum gândirea şi acţiunea. Ce vom câştiga? Vom câştiga dreptul de a fi în adevăratul sens al cuvântului, dreptul de a vedea limpede provocările personale şi colective pe care ni le aruncă în faţă lumea de azi, dreptul de a ne alege prietenii şi duşmanii, vom câştiga o oglindă magică şi clară, care ne va arăta aşa cum suntem şi mai ales aşa cum putem fi.

- Cum vedeţi Europa, în contextul Brexit, dar şi al alegerilor din Franţa şi Germania? - Aş ţine să amintesc aici că înainte de Brexit a existat Brin-ul, sau mai exact Brin-urile, deoarece Regatul Unit a fost primit în Comunitatea/Uniunea Europeană abia la a treia încercare... Europa unită a mai funcţionat fără Marea Britanie care, oricum, doreşte mai degrabă un Brexitin decât un exit definitiv şi imposibil... Cât priveşte alegerile din cele două state centrale ale edificiului european, să sperăm că dezvăluirile legate de amestecul rusesc în mecanismul electoral american vor fi suficiente pentru a asigura limpezime proceselor electorale din Germania şi din Franţa. Cred că Uniunea Europeană îşi dă în această perioadă examenul de capacitate. Poate va veni şi vremea examenului de maturitate...

- Credeţi că mai este posibilă o ruptură a Americii din acest circuit global?
- Această posibilitate există oricând, cel puţin pe termen scurt, însă cred că înainte de a răspunde la această întrebare ar trebui să încercăm să ne gândim la consecinţele izolaţionismului american, atât asupra federaţiei în sine, cât şi asupra lumii întregi. Aceste consecinţe tind să ne spună că ruptura are o probabilitate extrem de redusă.

- Cât de importante sunt educaţia şi cultura în această lume globalizată?
- Dacă privim globalizarea ca pe un fenomen economic benefic şi necesar, aşa cum o promovează cei interesaţi, educaţia - în sensul de formare a spiritului cetăţenesc şi cultura – în sensul de dimensiune reflexivă a fiinţei umane, nu numai că sunt inutile, dar pot fi considerate de-a dreptul periculoase pentru procesele globalizante. Oamenii educaţi şi culţi au nevoie de răgaz ca să înţeleagă, să asimileze şi să acţioneze, ori globalizarea nu poate permite un astfel de lux, o astfel de pierdere de timp. Globalizarea economică nu are nevoie de oameni educaţi şi culţi, are nevoie doar de specialişti, de experţi şi de consumatori.

Dacă privim însă globalizarea ca pe o paradigmă socio-culturală cu totul nouă, sprijinită de mirabile tehnici de comunicare şi de interacţiune capabile să împrăştie necunoscutul dintre oameni, indiferent unde, cum şi cine vor fi fiind aceştia, atunci educaţia şi cultura devin dimensiuni vitale ale devenirii persoanei şi ale devenirii comunităţii sau comunităţilor din care face parte acea persoană.

-Cum vedeţi dumneavoastră lumea de mâine?
-Parafrazându-l pe André Malraux, lumea de mâine va fi o lume educată sau nu va fi
.

 

Prof. dr. Octavian Groza s-a născut în comuna Dângeni, judeţul Botoşani. A urmat cursurile Facultăţii Biologie-Geografie-Geologie. A susţinut doctoratul la Université Paris I Panthéon-Sorbonne şi a făcut studii postdoctorale la New Europe College, Bucureşti. Din 2004 este profesor universitar la catedra de Geografie Umană şi Regională, unde desfăşoară activitate didactică şi de cercetare în domeniul geografiei umane.

 

Vasile ASANDEI: „Mai avem cu toţii de învăţat ce înseamnă performanţă“

NE/AM săturat de aroganţă. Altă întrebare!?!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei