„Dezvoltarea Aeroportului ne-ar fi benefică!“

default

Dimensiune font:

| 07-05-2013 16:03

* managerul a vorbit despre ultimii opt ani petrecuţi în România, la Ineu şi Miroslava, unde a coordonat două uzine Delphi ridicate de la zero * directorul a explicat cum reuşeşte să conducă o fabrică care are peste 2.000 de angajaţi în care lumina nu se stinge niciodată * John Huston a povestit despre cum a ajuns să vorbească româneşte şi vacanţele pe care le petrece în România

 

- Istoria fabricii din Miroslava, unde se produc injectoare şi pompe de injecţie, începe în 2007. Cum vedeţi evoluţia acestei investiţii?

- Delphi este o corporaţie prezentă în foarte multe sectoare. Fabrica din Miroslava este  considerată cea mai importantă uzină producătoare de sisteme de injecţie common rail (sistem „rampă comună“). După 5 ani, uzina de aici este cea mai mare din cadrul Delphi pe acest domeniu. Am început cu aceste sisteme de injecţie common rail, dar intrăm şi pe medium duty (pompe de medie presiune).

 

- Câţi clienţi are fabrica în acest moment şi cum a evoluat numărul lor de la începutul investiţiei?

 

- Când am început să producem aveam doi sau trei clienţi. La început a trebuit să pregătim personalul şi să convingem clienţii că putem să oferim produse de calitate realizate în România. Acum, am ajuns să distribuim produse către 15 clienţi din întreaga lume. 

 

- În ce ţări ajung produsele fabricate la Miroslava?

 

- Cel mai recent client este din Marea Britanie. Exportăm produse în China, Coreea, Turcia, Franţa, Suedia, Germania şi Slovacia. Exportăm în Marea Britanie de la începutul acestui an, unui client interesat de medium duty, sisteme folosite spre exemplu la tractoare.

 

- În ce măsură influenţează lipsa infrastructurii derularea acestui business?

 

- Când am ales unde vom construi fabrica ştiam care era infrastructura din zonă. Am ales cunoscând condiţiile de aici. Folosim camioane pentru a transporta marfa de la Iaşi şi există mai multe rute cu anumite puncte logistice. Ştiam de la început că trebuie să dezvoltăm această zonă şi să aducem utilităţile de care aveam nevoie: apă, canalizare, gaz.

 

- Dacă aţi avea de ales între două investiţii majore de infrastructură: aeroport şi autostradă, ce aţi prefera?

 

- Noi contractăm firme care ne asigură logistica, rolul nostru este să producem pompe de injecţie şi injectoare. Nu pot răspunde pentru firmele care transportă aceste mărfuri, dar ceea ce pot spune este că dezvoltarea aeroportului şi a legăturilor externe ar fi benefică. Avem mulţi clienţi care vin în Iaşi, mulţi angajaţi Delphi din întreaga lume ajung aici să vadă procesul de producţie, iar mai multe legături aeriene cu siguranţă ne-ar ajuta.  

 

- În ce măsură criza economică din ultimii ani a influenţat activitatea fabricii?

 

- Nu aş putea spune că s-a simţit puternic criza pentru că ea a coincis cu dezvoltarea fabricii noastre şi am avut posibilitatea să ne calibrăm producţia la piaţă. Până acum nu am observat un impact major al crizei asupra activităţii noastre.

 

- Potrivit datelor prezentate pe site-ul Ministerului Economiei, cifra de afaceri a uzinei din Iaşi a fost în 2011 de 300 de milioane de euro, iar profitul a ajuns la 14 milioane de euro. Cum s-a încheiat anul trecut?

 

- Nu am voie să fac publice aceste date, ceea ce pot spune e că anul trecut a fost mai bine decât în 2011. 

 

- Este greu să coordonezi o fabrică în care muncesc peste 2.000 de angajaţi?

 

- Lucrez în domeniul automotive de peste 30 de ani. Când începi un asemenea proiect te concentrezi pe competenţele oamenilor cu care munceşti şi dezvolţi şi aplici metode pentru a-i pregăti să fie cei mai buni. De aceea încercăm să cooperăm cu mediul universitar, angajăm mulţi proaspăt absolvenţi din domeniile tehnice şi avem un program intern de training în care îi învăţăm specificul domeniului automotive.

 

- Credeţi că acest parteneriat cu Universitatea Tehnică ar putea fi un prim pas pentru un viitor cluster în automotive la Iaşi?

 

- Este posibil. Universitatea colaborează foarte bine cu noi şi ne oferă suportul de care avem nevoie, dar Delphi poate fi doar o parte din ceea ce înseamnă un cluster. Nu poate veni de la noi o asemenea iniţiativă, pentru că un cluster este un parteneriat între mult mai multe entităţi.

 

- Cum aţi caracteriza forţa de muncă din Iaşi? Credeţi că angajaţii de aici sunt diferiţi faţă de cei din alte regiuni ale ţării sau din alte zone ale Europei?

 

- Nu, oamenii sunt peste tot la fel. Sunt în domeniul automotive de mult timp şi ştiu de ce pot fi în stare oamenii. Cred că românii din această zonă sunt la fel de capabili ca oricare alţii din orice colţ al lumii. Pentru că ştiu de ce sunt în stare îi pot provoca, învăţa şi dezvolta pentru a obţine produse de calitate în această industrie.

 

- Care credeţi că sunt avantajele şi dezavantajele economice ale judeţului Iaşi în comparaţie cu un judeţ din vestul ţării?

 

- Cred că în vestul ţării este o competiţie mult mai mare, pentru că majoritatea firmelor au preferat siguranţa oferită de acea zonă de la graniţa de vest a României. Acolo sunt foarte multe firme, iar competiţia în ceea ce priveşte atragerea forţei de muncă în firma ta este foarte mare. Iaşul, un oraş mare, cu universităţi care oferă forţă de muncă pregătită, este un loc mult mai stabil pentru o companie ca a noastră.

 

- Dacă ar fi să alegeţi o nouă locaţie pentru ca Delphi să deschidă o nouă fabrică, unde ar fi?

 

- Mi-ar plăcea să cresc capacitatea pe care o avem în România. Unde ar fi exact amplasată n-aş putea spune, necesită multe discuţii, analize, studii şi negocieri cu Guvernul, dar mi-ar plăcea să continui să muncesc aici, în România.

 

„Casa mea este modestă“

 

 

- Cum aţi ajuns să locuiţi în România?

 

- Sunt un american ce trăieşte de 20 de ani în Europa. Am lucrat pentru Delphi în Luxemburg unde am cunoscut-o pe Anca, soţia mea, care plecase din România chiar după Revoluţie. Eu doream să mă implic în producţia din domeniul automotive şi să cresc profesional, iar ea dorea să revină în România pentru a fi mai aproape de familie. Aşa am decis să ne mutăm în România. Este o ţară foarte frumoasă pe care amândoi o iubim. Nu cred că există o ţară în Europa cu atât de multe resurse, iar românii ştiu asta şi o parte din cei plecaţi se întorc. Îmi place să fac sport şi practic alpinism, schi, înot, iar faptul că pot face toate astea aici e fantastic.  

 

- Unde preferaţi să petreceţi vacanţa? 

 

 

- Pentru că practic alpinismul mă duc de câte ori pot în Buşteni. Soţiei mele îi place să meargă la mare, aşa că trebuie să negociem atunci când alegem o destinaţie de vacanţă. 

 

 

- Vă atrage ceva în Iaşi, în ceea ce priveşte oraşul?

 

- Petrec mult timp muncind, dar a fost o reală surpriză pentru mine că aici la Iaşi am ajuns în mijlocul unei familii. Soţia mea are doi unchi aici, o familie mare. Activitatea mea vizează fabrica, când am timp fac sport, iar soţia mea are familia care să o susţină. Nu sunt o persoană care să petreacă mult timp în oraş.

 

- Ştiu că locuiţi aproape de fabrică, în unul din satele comunei Miroslava. Cum v-aţi descrie casa?

 

- Este o casă modestă. Soţia mea a cumpărat o casă, dar încălzirea este la sobă cu lemne. Practic, singura utilitate pe care o avem în casă este electricitatea. Nu suntem persoane extravagante, doar că asta se potriveşte personalităţilor noastre. Soţia mea a crescut în Bucureşti şi a visat tot timpul să aibă curte şi animale. Este perfect, ea are ceea ce a visat, iar eu sunt aproape de fabrică.

 

- Vă vedeţi implicat într-un alt proiect într-o altă parte a lumii?

 

- Atât eu, cât şi soţia mea suntem foarte fericiţi aici. Deocamdată nu este cazul să discutăm despre o plecare. Va veni un moment în care echipa din jurul meu va fi pregătită să preia conducerea acestei fabrici, iar rolul meu se va schimba. În acest moment eu sunt managerul acestei fabrici. De la an la an deleg o parte din responsabilităţi şi va veni o zi în care voi fi mai puţin prezent, dar nu cred că voi pleca anul viitor.

 

- A fost greu să învăţaţi româna?

 

- La începutul căsniciei, Anca şi cu mine am ales o limbă neutră: franceza, ca să nu existe vreun avantaj dacă vorbeam limba nativă a unui dintre noi. În Luxemburg am învăţat franceza, iar după ce iei contact cu o limbă romanică este puţin mai uşor să ajungi la română. Problema mea, atât în franceză, cât şi în română, este că am un accent foarte puternic american. Pot vorbi cu angajaţii în română, dar pentru prezentările mari aleg engleza pentru a fi sigur că cei prezenţi înţeleg tot ce le spun. 

 

- Vă vedeţi având propria dumneavoastră afacere?

 

- Sincer, sunt în această companie de peste 30 de ani şi mă simt bine făcând ceea ce fac. Până acum am lucrat în cinci zone în care Delphi avea sedii, aşa că nu am motive să mă plictisesc. 

 

A consemnat Alina Stan

 

 

„Motivul pentru care fac ceea ce fac este să formez oameni şi sunt foarte fericit şi împlinit prin ceea ce fac”

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

ionela

May 15, 2013

spuneati mai sus, citez: "de aceea încercăm să cooperăm cu mediul universitar, angajăm mulţi proaspăt absolvenţi din domeniile tehnice şi avem un program intern de training în care îi învăţăm specificul domeniului automotive.". e adevarat, dar de ce ii lasati sa plece? au fost tineri dornici sa invete cat mai mult, sa acumuleze cat mai multa experienta (pe un salar minim), dar totusi au sfarsit prin a pleca din firma. investesti in cineva o perioada, si apoi aduci pe altcineva in locul acelei persoane. asa se incurajeaza proaspetii absoventi?

ecaterina

May 13, 2013

sa nu plecati sa aiba locuri de munca tinerii

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:39

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei