„Efemer înseamnă ceva ameninţat să piară curând”

Dimensiune font:

| 02-01-2017 18:51

Interviu cu Bogdan Popa, copilul care a dat viaţă personajului Micul Prinţ din cea mai recentă montare, şi cu regizorul Victor Zaharia

 

În sala Ateneului Tătăraşi aplauzele nu mai contenesc, iar când cortina se ridică din nou, ropotele se înteţesc. La vederea copilului blond, cu ochi albaştri, şi a celor trei actori, chipurile spectatorilor se umplu de Lumină. Pentru un ceas, au (re)trăit povestea Micului Prinţ şi s-au întors în anii în care bucuria era singura emoţie cunoscută. În culise, echipa care a ajutat la punerea în scenă, şi regizorul zâmbesc fericiţi. Ne-am dorit să-l cunoaştem pe Bogdan Popa, elev în clasa a III-a la Şcoala „Mihail Kogălniceanu”, copilul care a intrat perfect în rolul Micului Prinţ, şi pe regizorul Victor Zaharia, care a oferit un dar minunat spectatorilor în luna lui Cireşar. Am discutat despre casting, despre repetiţii, despre disciplina actorului şi bucuria lucrului bine făcut.

 

Citeşte şi „Toţi aceşti copii vor fi parte din familia mea”

- Cum a fost pe scenă, Bogdan? Ai avut emoţii?

Bogdan Popa - Acum nu, dar la premieră (pe 1 iunie – n.a.) da. Nu voiam să greşesc fiindcă altfel ce-ar fi spus oamenii? Înainte de ridicarea cortinei stăteam acolo în spate, în culise, pitit, fiindcă nu voiam să mă vadă lumea din sală.

- Şi ce s-ar fi întâmplat dacă te-ar fi zărit?

Bogdan Popa - Nu este bine, strici toată surpriza: te vede cum arăţi, cum eşti îmbrăcat. El (publicul – n.a.) trebuie să se bucure când te vede pentru prima oară, să fie ceva nou.

- Şi cum ai scăpat de emoţii?

Bogdan Popa - M-am obişnuit. Când joci pe scenă eşti atent la replici, la ce ai de făcut, nu te mai gândeşti la alte lucruri. Şi aşa nu mai ai emoţii.

- Pe Victor când l-ai cunoscut?

Bogdan Popa - La casting, fireşte.

- Cum a venit ideea Micului Prinţ?

Victor Zaharia - Chiar nu ştiu. Am primit o propunere din partea lui Andrei Apreotesei (directorul Ateneului Tătăraşi – n.a.). Ne cunoaştem de câţiva ani, am fost şi colegi la Operă, îmi cunoaşte munca, pasiunile. În ultimii ani am început să lucrez şi ca asistent de regie la Operă, după ce am absolvit Facultatea de Regie Teatru. El îmi ştie activităţile, faptul că am fost asistent de regie la spectacolele lui Andrei Şerban şi la ceilalţi regizori cu care am lucrat, faptul că încep să-mi formez cariera mea ca regizor de teatru, de operă, de teatru pentru copii. Am făcut spectacol la Operă pentru copii, care a fost preluat şi de TVR 3. „Poveste pentru Crăciun” s-a numit, a fost ideea doamnei Beatrice Rancea şi a propus să joace toţi copiii care erau în Corul „Juniorii”, adică 90, câţi erau atunci. «Gândeşte un spectacol pentru 90 de copii», a fost provocarea. Împreună cu Anca Şerbănuţă am pus la punct un scenariu bazat pe Spărgătorul de Nuci, dar şi cu alte elemente, cu un text complet nou. Cred că de aici a venit propunerea.

Citeşte şi Părintele Constantin Necula: „Omul este făcut să se desăvârşească”

 

- Şi care a fost următoarea piesă pentru copii?

Victor Zaharia - Micul Prinţ. Am avut şi altele spectacole, dar pentru cei mici a fost acesta de acum. M-am gândit împreună cu Caterina Ursu, pe care am luat-o în echipă ca dramaturg şi am venit cu această poveste atât de bogată. Am făcut un casting la care am avut 30 de băieţi.

- Ai căutat ceva special?

Victor Zaharia - Da, pentru că am vrut să respectăm linia lui Antoine de Saint-Exupery. El a şi desenat personajul şi l-a desenat blond şi am zis „Aşa să fie”. E teatru pentru copii, e teatru poetic, am vrut să urmăm povestea. Cred că autorul este mai important şi mai inspirat decât mine şi i-am respectat linia.

- Tu cum ai aflat de piesă, Bogdan? Ce gândeai?

Bogdan Popa - Mi-a spus doamna Erica Moldovan, de la cursul de televiziune, şi am venit. A durat câteva ore castingul şi eu am intrat printre ultimii. În timp ce aşteptam stăteam de vorbă cu un coleg şi ne întrebam: «Oare ce-o să ne pună să facem, ce-o să ne întrebe? Dacă trebuie să cântăm? Sau să spunem poezii?» Eu nu ştiu poezii!

- Şi chiar aşa a fost?

Bogdan Popa - Oarecum. M-a rugat să spun o poezie, dar eu am spus că ştiu Imnul României. Şi când să cânt, l-am uitat. Dar l-am cântat împreună cu Victor, cu care apoi m-am şi împrietenit.

- Ce te-a determinat să spui „Ăsta este omul pe care îl caut”?

Victor Zaharia - Noi nu am avut nişte probe clare, dar ştiam că, fiind copii, trebuie să stabilesc cu ei o legătură, să-i fac să se relaxeze. Voiam să le descopăr personalitatea mai mult decât calităţile lor scenice. M-au interesat personalitatea lor, felul în care îşi povestesc amintirile, în care văd ei lucrurile, cum relaţionează cu oamenii. Am stat de vorbă despre şcoală, despre prieteni, despre ultima carte citită, ultimul film. Voiam să aflu ce imagini au în minte şi cum mă fac pe mine să le văd. Asta este foarte important la un actor, indiferent ce vârstă are, să te facă să vezi imagini.

La final l-am rugat să citească un text la prima vedere, voiam să văd dacă el citeşte la modul şcolăresc sau dacă reuşeşte să găsească un anume firesc în modul de a vorbi. Apoi l-am rugat să citească unele pasaje din cartea lui Antoine de Saint-Exupery. Îl priveam rostind frazele şi deja îl vedeam pe Micul Prinţ.

Citeşte şi Violonistă de la 5 ani: „Sufletul meu cântă în culorile sufletelor celor care ascultă”

- Cum a fost la repetiţii? Cât aţi lucrat?

Victor Zaharia - Cam trei săptămâni, zi de zi.

Bogdan Popa – Nu a fost greu. La repetiţii învăţam textul şi nu a fost puţin – 24 de pagini. De obicei, la şcoală aveam cel mult o pagină şi jumătate de învăţat. Ne mai şi jucam. Mi-a plăcut că am devenit prieteni şi că am reuşit astfel să lucrăm bine împreună.

- Ţi-a plăcut de Micul Prinţ?

Bogdan Popa - Da, dar cel mai mult mi-a plăcut că am învăţat cuvinte noi. Efemer, spre exemplu, nu ştiam ce înseamnă şi l-am întrebat pe Victor şi mi-a dat replica din carte (râde). «Efemer înseamnă ceva ameninţat să piară curând». Mă întrebam cum de ştie atât de multe replici. Cum de ştii?

Victor Zaharia - Asta este meseria actorului. Să ştie replici.

- Dar din piesă ce ţi-a plăcut cel mai mult?

Bogdan Popa - Finalul, că s-a terminat. Gata cu emoţiile, gata. Până atunci mă mai temeam să nu mă încurc, să nu fac vreo greşeală. Pe scenă nu e ca în televiziune, când se poate tăia dacă nu este bine ceva. Pe scenă nu mai poţi tăia.

- Ţi-ai dorit mereu să faci regie? Ai început cu asta?

Victor Zaharia - Nu, am avut un traseu profesional foarte sinuos, dar foarte interesant şi nu aş schimba nimic din ceea ce am făcut până acum. La început a fost muzica, venită din dorinţa mamei de a urma o altă şcoală decât cea de cartier şi aşa am ajuns la Liceul „Octav Băncilă”. A fost o întâmplare care mi-a schimbat viaţa. Am avut acces la experienţe total diferite faţă de cele trăite anterior, inclusiv sociale nu doar artistice, prin lucrurile pe care le făceam. Aşa mi-am creat disciplina interioară. După liceu am vrut să renunţ la muzică, am crezut că nu sunt talentat, cântasem la fagot, şi m-am gândit să dau la Psihologie ca să fac ceva cu totul diferit, dar nu s-a întâmplat din cauza metodologiei de examinare. Pe atunci trebuia să reproduci cuvânt cu cuvânt textul din manual şi mi s-a părut absurd. Printr-un concurs de împrejurări am ajuns tot la această facultate, dar la Ştiinţe ale Educaţiei, unde mi-am luat licenţa.

- Te-au ajutat acele informaţii?

Victor Zaharia - Desigur, foarte mult fiindcă am asimilat noţiuni de psiho- pedagogie, am făcut practică, am lucrat cu elevii în şcoli. În plus, mi-a reamintit care sunt nevoile unui copil.

Bogdan Popa - Dulciurile...

Victor Zaharia (râde) - Daaa! La repetiţii îi spuneam «Domnul Zahăr» fiindcă imediat ce se lua pauză poftea la ceva dulce, care îi aducea o enormă energie apoi. Continua în vervă repetiţia.

- Cum te-ai reîntors în lumea artei?

Victor Zaharia - Am aflat, într-o zi, că este concurs pentru corul Operei, cu jumătate de normă la început. Am intrat şi m-a prins foarte mult mediul, publicul, scena, tot ce se întâmpla acolo. Regia a venit după vreo 7-8 ani de mers la Operă, când am ajuns la un festival în Austria. Eram tot în cor şi mi-am dat seama că vreau să învăţ meseria asta de regizor de la început, să fac regie de teatru.

- Ce ai spune despre colaborarea cu Andrei Şerban?

Victor Zaharia - Îmbucurătoare şi cum să fi fost altfel când ai posibilitatea să creşti alături de o personalitate?! Ai posibilitatea să înveţi foarte mult, să capeţi experienţă. Este un om care a lucrat pe marile scene ale lumii, care a făcut şi face spectacole de valoare. Când eram la repetiţii veneam mereu primul şi plecam ultimul, voiam să absorb tot meşteşugul, să fur meserie, cum se spune, să preiau din energia sa fenomenală.

 

- Cum este să lucrezi cu o parte a familiei tale la Operă?

Victor Zaharia - E foarte bine, ne respectăm zonele de influenţă, punem limite foarte clare şi încercăm să câştigăm timp şi pentru noi, ca familie. Aşteptăm (alături de soţia sa, Raluca Zaharia, dirijorul Corului „Juniorii” – n.a.) să mai crească Eva ca să o luăm cu noi la repetiţii. De altfel, toţi copiii artiştilor au crescut la Operă – cei ai balerinilor cresc pe sub pian uitându-se la poante, cei ai coriştilor în sala de repetiţie, cei ai soliştilor printre scaunele din sala mare uitându-se în fosă...

 

Citeşte şi „Mirosurile creează amintiri care nu dispar niciodată“

 

- Ce ţi-ai dori să faci cel mai mult? Ce alte bucurii mai ai pe lângă muzică şi scenă?

Victor Zaharia - Îmi doresc să fac pentru oamenii din Iaşi şi din România spectacole de calitate. Sunt regizori care îşi doresc să fie consideraţi rebeli sau inovatori sau să lase o urmă profundă în istoria artelor spectacolului. Eu îmi doresc să fac spectacole de calitate, aşa cum mi-am dorit să văd reprezentaţii de calitate, duse până la final cu profesionalism, fără compromisuri. Îmi place şi fotografia. Uneori mă bucur să simt aparatul în mână şi intru ca într-o transă în căutarea formelor, a unghiurilor, a liniilor care să mă ajute să scot cea mai frumoasă imagine din ceea ce este în faţa obiectivului. Sunt multe lucruri minunate pe lângă care treci şi care merită păstrate într-o fotografie.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

- „Alteţă”, ştiu că faci sport. Ce alte pasiuni mai ai?

Bogdan Popa - Da, sunt campion la Tae Kwan Do, am luat medalie internaţională în Germania. Fac de vreo cinci ani sport şi-mi place mult. Îmi plac şi poveştile, dar şi Matematica. E obiectul meu preferat.

 

 

 

Aventurile Micului Prinţ", după Antoine de Saint Exupery, s-a jucat de curând, la Ateneul Tătăraşi.


 

Regia: Victor Zaharia
Scenografia: Cătălin Târziu
Video Design - Andrei Cozlac, Andrei Botnaru
Muzica si sound-design - Ana Teodora Popa
Costume - Rodica Maria Eşanu
Dramaturgia - Caterina Ursu
Distribuţia:
Bogdan Popa
Ovidiu Ivan
Lăcrămioara Maria Hrubaru Roată
Dragoş Stan
Tudor Alexandru

 

 

 

Oamenii mari nu pricep niciodată nimic şi este obositor pentru copii să le dea întruna explicaţii” – Micul Prinţ

 

 

Limpede nu vezi decât cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi văzut cu ochii” – Micul Prinţ

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:12

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei