„În acest an am avut peste 150.000 de turişti, iar numărul acestora este în creştere”

Dimensiune font:

| 17-12-2014 06:00

Interviu cu Ştefan Şilochi, primarul oraşului Târgu Ocna

Amplasat în sud-vestul judeţului Bacău, oraşul Târgu Ocna este o încântare pentru cei ce-l vizitează, prin frumuseţea peisajelor şi bogăţia istorică. Declarat în anul 2002 staţiune turistică de interes naţional şi obţinând în 2013 statutul de staţiune balneoclimatică, oraşul este recunoscut prin izvoarele minerale a căror apă tratează afecţiunile aparatului locomotor şi prin Mina Salina, în sanatoriul căreia s-au tratat sute de mii de bolnavi de astm. Primarul oraşului Târgu Ocna, Ştefan Şilochi, militează pentru dezvoltarea oraşului şi pentru promovarea acestuia ca staţiune turistică, acesta fiind principala axă de dezvoltare pe care autorităţile se concentrează.

 


- Care este cel mai mare proiect pe care îl aveţi în desfăşurare în acest moment?
- Cel mai mare proiect pe care îl avem acum în oraş este cel de extindere a sistemului de canalizare. Avem practic 27 de kilometri de canalizare pe mai multe străzi ale oraşului. Este un proiect amplu, cu o valoare de 12 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene. 8 la sută din finanţare este asigurată de Compania Regională de Apă Bacău, iar noi avem o cofinanţare de 3 la sută. Această lucrare a început în vara acestui an şi are termenul de finalizare sfârşitul anului 2015. Tot prin acest proiect, din fonduri europene, urmează să fie realizată şi o staţie de epurare, valoarea acesteia fiind de 4 milioane de euro. Noi am pus terenul la dispoziţie, în zona în care s-a aflat şi staţia noastră veche de epurare, în acest moment fiind în faza de predare a acestuia. Şi în acest caz, termenul de execuţie al lucrărilor este tot finalul anul 2015.


- Care sunt străzile ce vor fi reabilitate în viitorul apropiat?
- Avem în proiect reabilitarea a patru kilometri de străzi. Acestea sunt strada Avram Iancu, strada Ştefan Constantinescu, strada care duce la Mina Salina- Pârâul Vâlcica şi Poet Ion Gramada. Aceste străzi asigură un trafic mai bun spre importantele zone turistice, precum Salina şi spre baza de tratament din Parcul Măgura. Valoarea acestor lucrări este de aproximativ 3.000.000 de lei, cofinanţarea din partea Primăriei fiind de două procente din lucrare. În acest moment avem proiectarea făcută, vom desfăşura licitaţia de achiziţie publică a acestor lucrări şi cum ne va permite timpul vom trece la execuţia lor.


- În ce constă colaborarea Primăriei cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Bacău pentru realizarea lacului de agrement din Parcul Măgura?
- Este un proiect care are ca subiect amenajarea lacului care a apărut în zona Parcului Măgura, supranumit de locuitorii oraşului „Lacul fără fund”. Vrem practic să îl transformăm într-un lac de agrement şi într-o zonă de tratament, pentru că apa de acolo este sărată. Noi am comandat un studiu pentru acest proiect, în acest moment fiind făcute cinci foraje de hidro-observaţii, de unde se iau probe de salinitate, se verifică nivelul gropii, pentru a stabili ce lucrări trebuie executate pentru transformarea în lac de agrement. Prin colaborarea cu CJ Bacău, acesta din urmă va asigura 80 la sută din valoarea lucrării, iar noi vom veni cu 20 la sută din bani.


- Există un drum judeţean ce tranzitează oraşul şi care va beneficia de reabilitare. Care sunt indicatorii economici ai acestei lucrări?
- Tot în colaborare cu CJ Bacău va fi reabilitat şi drumul judeţean 116, care leagă oraşul Târgu Ocna de comuna Bârsăneşti. Este vorba despre o porţiune de doi kilometri, lucrările fiind începute. A durat însă foarte mult proiectarea, deoarece a fost modificat pe parcurs proiectul, dat fiind că planurile iniţiale nu prevedeau accesul în curţile cetăţenilor, nu erau incluse rigolele de scurgere a apei de pe partea carosabilă şi nici preluarea de pe versanţi. La acest proiect, 90 la sută din valoarea lucrărilor va fi asigurată de CJ Bacău, iar Primăria va veni cu 10 la sută.


- Care este stadiul lucrărilor la Pietonalul din centru oraşului?
- Proiectul a fost început în acest an, lucrările fiind conservate pe perioada iernii, pentru a fi reluate de la anul. Este o lucrare importantă pentru noi, deoarece în zona aceea, după 1989, au fost dărâmate câteva clădiri şi am reuşit, în 20 de ani, în locul acestora să facem 127 de apartamente ANL. Practic, avem în acest moment condiţii să realizăm şi pietonalul, deoarece cât timp a fost şantier nu am putut. Este un ansamblu de lucrări în care intră şi Parcul Trandafirilor, care a mai fost obiectul unor investiţii, dar care nu au fost finalizate.


- Faceţi parte dintr-un Grup de Acţiune Locală (GAL). Care este acesta şi care sunt obiectivele acestui parteneriat?
- Noi facem parte din GAL „Valea Trotuşului”, dar şi din Proregiunea „Valea Muntelui”. Am făcut aceste asocieri pentru a promova cât mai multe proiecte. În acest moment aşteptăm ghidurile de finanţare pentru a vedea ce proiecte vom depune, dar noi am analizat nevoile oraşului şi am identificat părţile pe care trebuie să se bazeze dezvoltarea. Noi suntem din 2002 staţiune turistică de interes naţional şi din 2013 am obţinut şi statutul de staţiune balneoclimatică. Oraşul nostru se bucură de o adevărată bogăţie, aceasta fiind reprezentată de izvoarele cu apă minerală din Parcul Măgura, pentru care am obţinut licenţă de explorare şi încercăm să obţinem şi licenţa de exploatare a acestor izvoare. Acestea sunt benefice tratării afecţiunilor aparatului locomotor. În acest an am avut peste 150.000 de turişti, iar numărul acestora este în creştere. De aceea, în zona promovării ca staţiune turistică se îndreaptă o mare parte din proiectele noastre. Nu neglijăm nici turismul ecumenic, dat fiind că în zonă avem foarte multe biserici care sunt monumente istorice, dar şi Mănăstirea Măgura şi Biserica de Sare din Mina Salina.


- Pentru perioada de finanţare 2014-2020 ce proiecte aveţi?
- În primul rând ne propunem să nu mai facem greşeala pe care am făcut-o noi şi toată ţara, depunând proiecte fragmentate. După ce vom vedea ce ghiduri vor fi, cu siguranţă vom lucra la realizarea unui proiect integrat. Prioritară este promovarea staţiunii, lucrându-se la cât mai multe puncte de atracţie pentru turişti. Aici ne axăm pe timpul liber al turistului care, după câteva ore petrecute în Mină sau la tratament, vrea să facă şi altceva. Tocmai de aceea noi, în Primărie, avem un birou de turism care se ocupă de colectarea informaţiilor de la toate pensiunile şi de la localităţile din împrejurimi. Promovarea şi transmiterea acestor date s-a făcut la nivelul microregiunii şi, în colaborare cu toţi primarii, am aflat care sunt activităţile pe care le poate desfăşura un turist în toată zona noastră.


- Afectează degradarea sistemului de transport feroviar partea de turism?
- Am constatat că sunt foarte puţini turişti care vin pe calea ferată, deşi nu înţeleg de ce în România transportul feroviar este într-o continuă degradare, în condiţiile în care celelalte state ale Uniunii Europene pun un mare accent pe această infrastructură. Noi suntem norocoşi că avem legături la drumul naţional, iar turiştii vin cu autobuze sau cu maşini personale. Un alt atu este dat de aeroportul de la Bacău, care este foarte aproape. De asemenea, avem trecere spre Transilvania, spre Trecătoarea Ghimeş- Făget şi Pasul Oituz.


- Care sunt domeniile în care se poate investi pe raza localităţii?
- Avem un potenţial zootehnic foarte ridicat. Avem mulţi tineri care au promovat proiecte pe Măsura 141 (Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă - n.r.) şi în baza Măsurii 121 (Modernizarea exploataţiilor agricole - n.r). De asemenea, avem foarte mulţi apicultori în zonă, pe care îi sprijinim acordându-le terenul unde să amplaseze stupina gratuit, dar sunt locuitori care lucrează la exploatarea sării şi prelucrarea pietrei.


A consemnat Anca BURNICHE


„Suntem din 2002 staţiune turistică de interes naţional, iar în 2013 am obţinut şi statutul de staţiune balneoclimatică

„Oraşul Târgu Ocna se bucură de o adevărată bogăţie, aceasta fiind reprezentată de izvoarele cu apă minerală din Parcul Măgura”

„În sanatoriul din Mina Salina s-au tratat sute de mii de bolnavi de astm”

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei