„Muzica este o iubire, nu o meserie”

Dimensiune font:

| 31-12-2016 15:09

 

Interviul cu tenorul Călin Brătescu

 

 

A cântat pe mari scene ale lumii, alături de nume mari, a participat la multe proiecte dedicate muzicii. Are în portofoliu multe premii şi un repertoriu bogat, apreciat de mulţi iubitori ai operei. Am discutat cu tenorul Călin Brătescu despre toate bucuriile pe care le-a adus muzica, dar şi despre provocările pe care le are un artist aflat pe cont propriu.

V-aţi întors recent de la Los Angeles, unde aţi cântat alături de celebra Angela Gheorghiu. Cum a fost?

O mare bucurie a fost, o onoare. Concertul a avut loc la Santa Monica şi a fost unul de suflet, organizat de un român. Comunitatea de români din Los Angeles este mare, unită şi dornică de lucruri frumoase.

Citeşte şi

„Semnele cusute sunt un limbaj inspirat de Univers”

Cum a început colaborarea cu îndrăgita soprană?

Povestea are un mic istoric. În iulie s-a împlinit un an de când am avut ultimul proiect la Opera Bastille” din Paris, la care a participat şi Angela Gheorghiu. Ne cunoşteam mai demult, a auzit vocea mea din nou la repetiţii şi i-a plăcut. În scurt timp am fost contactat şi mi s-au propus două concerte, pe care le-am finalizat deja – unul la Dublin (Irlanda) şi altul la Aalborg (Danemarca). Au avut un succes mare la public. A fost foarte bine, am cântat atunci pentru prima oară împreună. Au fost concerte foarte frumoase, ne-am completat foarte bine şi aşa a venit o nouă invitaţie, pentru concertul de la Los Angeles.

Cum este să cânţi lângă un nume mare?

Angela Gheorghiu este o soprană de calibru, iar faptul că am cântat alături de ea a fost un privilegiu. Simţi imediat un titan şi spun asta în deplină cunoştinţă de cauză. Eu am mulţi ani de meserie. Dar, de fapt, nu vorbesc de meserie, ci de o iubire. Asta este muzica pentru mine. Eu am umblat prin lume, ştiu ce înseamnă vedetismul. Vedeta veritabilă este foarte rară în zilele noastre. A fost, la nivel mondial, o epocă de aur cu artişti foarte buni, mari solişti - tenori, başi, soprane, mezzosoprane, dar lucrurile s-au mai schimbat.

Şi acum cum este situaţia? De ce n-ar reveni acele vremuri?

Din păcate, în acest moment accentul se pune mai ales pe business şi pe imagine. Calitatea a rămas mai la urmă şi lasă de dorit. Aşa este în toată lumea, nu doar la noi. Există un curent general.

În aceste condiţii mai putem vorbi despre artă?

Da, vorbim şi despre artă, dar nu în toate cazurile. Arta se face cu har, cu talent, cu muncă. Când cânţi alături de un profesionist simţi imediat pentru că îţi transmite o anumită stare. Un star vine cu toată forţa lui, construieşti alături de el, improvizăm stări de fiecare dată. Nu suntem roboţi, ci sisteme vii şi de fiecare dată simţim altfel, ne comportăm altfel. De aici vine şi această provocare, acest spaţiu al unicităţii.

La Santa Monica aţi cântat sub bagheta maestrului Tiberiu Soare, considerat unul dintre cei mai buni dirijori români. Cum este lucrul cu el?

Tibi este, şi îmi permit să spun aşa pentru că ne cunoaştem de ceva vreme, un profesionist în dirijat. Nu vreau să ne scoatem pe noi în evidenţă, dar e important să vorbim despre valori. Noi, în România, avem câţiva dirijori tineri şi talentaţi, însă dintre ei doar puţini reuşesc să răzbească pentru că este dificil, ca şi în alte domenii.

Ce îi împiedică?

Lipsa suportului impresarial. Totul se formează prin imagine şi influenţă. Dacă nu are un impresar serios în spate, el singur nu poate să facă nimic. A, poate să fie angajat într-un teatru, cu un salariu derizoriu, şi să corespundă unui sistem care nu îl ajută, dar mai mult nu.

Citeşte şi

„Efemer înseamnă ceva ameninţat să piară curând”

Vorbiţi mult de impresariat. Chiar nu avem deloc în România?

Ceea ce avem noi este mult prea puţin. Dacă mă întrebaţi nici nu prea ştiu, dar concret, oficial, noi nu avem un sistem impresarial. Şi evident că ar fi nevoie, dar înainte de asta ar fi nevoie de mult mai multe lucruri.

Care ar fi?

(oftează) În primul rând de maeştri pedagogi de valoare. Au rămas foarte puţini şi nu mă refer doar la cei din sistemul educaţional. Mă refer la acele repere care cunoşteau exact cum se construieşte valoarea, care ştiau secretele şi pe care România i-a avut din plin, dar i-a pierdut. Au trecut anii şi peste ei, au plecat în lumea îngerilor, iar din urmă nu s-a mai văzut nimic.

De ce?

Pentru că nu toţi cei care au venit în loc, şi alţii încă din generaţiile lor, au fost maeştri în ale profesoratului. Nu au fost mentori şi nu este nevoie să o spun doar eu, ci şi multe personalităţi recunosc acest lucru. Mai este un aspect - nu toţi marii cântăreţi au fost şi buni profesori, pedagogic vorbind. Nu au putut să ducă harul mai departe. Este o mare diferenţă între a fi artist şi pedagog – poţi fi un mare artist, dar să nu fii un profesor, să nu poţi da mai departe. Sau invers – sunt personalităţi care nu au excelat în cariera de cântăreţ, dar care au avut acel simţ pedagogic deosebit şi au reuşit să creeze şi să formeze cântăreţi de valoare, care şi-au luat zborul şi au devenit nume importante.

Vorbim de două lucruri diferite - de pedagog şi de artist.

Absolut şi vă spun că profesori mari nu mai sunt. Nici aici şi nici în străinătate.

Cum ar putea apărea?

Păi dacă s-a oprit ştafeta? Cum credeţi că ar porni?

De la dumneavoastră, spre exemplu. De ce nu?

Mulţumesc, am consiliat şi eu câţiva oameni cărora le-a plăcut ce fac eu şi am lucrat împreună. Au fost foarte mulţumiţi, dar nu pot să spun că am început o practică pedagogică, deşi se pare că ar fi şi acest talent. Însă, dacă eşti în carieră, lucrurile stau altfel. Îţi doreşti să cânţi, să fii pe scenă, apoi vine şi acea vreme, când e timpul să dăm mai departe dacă putem şi dacă vrem. Şi eu îmi doresc asta. Este şi un efort vocal să înveţi pe cineva. Nu poţi să faci teorie, trebuie să lucrezi la modul practic şi rămâne mai puţin suflu pentru spectacole. Deci profesoratul rămâne pe mai târziu.

Cine v-au fost mentorii?

Oooo, am avut norocul să lucrez cu oameni de mare valoare. Primul meu mentor important a fost tenorul Corneliu Fânăţeanu, a plecat şi el în lumea îngerilor. A fost un om cu suflet extraordinar, un clujean aşezat, aşa cum sunt ardelenii. El era genul de pedagog talentat şi înzestrat. A cânta nu înseamnă doar a-ţi folosi corzile vocale, ci implică şi o tehnică şi doar cântăreţii care o stăpânesc au «viaţă» lungă pe scenă. Şi dacă tehnica nu e bună, nu are mult timp de petrecut în faţa publicului. Nativul vocal nu se înmulţeşte, te ţine cât ţine tinereţea. Există o a doua tinereţe a cântăreţului care nu mai ţine doar de natura vocii, ci şi de calitatea tehnicii, de ceea ce ei ştiu să folosească pentru a deveni artişti consacraţi. Aici intervine nu neapărat numai harul, cât strategia, personalitatea artistică creată pe parcursul anilor. E vorba despre construcţia personală, care nu are neapărat legătură cu ceea ce omul vine pe pământ. Voce avem cu toţii, dar fiecare are calitatea lui. Primul mentor a fost maestrul Corneliu Fânăţeanu, apoi a fost maestrul Ion Buzea, un tenor cu o mare carieră făcută în occident. Cu dumnealui am avut o experienţă foarte bună, o evoluţie excepţională. După ce am studiat cu domnia sa am intrat mult mai serios în sistem, am început să cânt în teatre importante – Opera „Bastille” (Paris), la Covent Garden (Londra), la cele două opere din Berlin, la Stuttgart, Toulon, Strasbourg, Frankfurt, Dusseldorf. Am cântat şi în Rusia, şi în Grecia.

Ce vă atrage la muzică? Spuneţi-ne câteva lucruri despre începuturi.

(râde – nr) Mama îşi dorea să devin un fel de Paganini. Mi-a cumpărat o vioară mică, m-a dus la profesor, dar nu îmi plăcea deloc. Aşa am început să cântăm. De fapt, cântat e un fel politicos de a înlocui cuvântul scârţâială. În timp ce doamnele beau cafea, mama şi cu profesoara, eu chinuiam corzile. După vreun an şi jumătate, fără prea mult randament, am văzut pe unul dintre membrii familiei profesoarei mele studiind la pian. M-am apropiat de pian şi am rămas ţintuit în faţa lui. Doamna profesoară Maria Cojocaru, în familia căreia erau toţi muzicieni, m-a întrebat dacă îmi place acel instrument şi i-am răspuns «Daaa, foarte mult». «Ţi-ar plăcea să cânţi şi tu la pian?». «Daa». Apoi mi-a adus vioara - «Dar acest instrument îţi place?». «Nuuu. Nu îmi place deloc», i-am răspuns. Iar doamna, pe care o iubesc nespus, a luat vioara, a încuiat-o în cutie şi i-a dat-o mamei. «Doamnă, de acest instrument nu mai aveţi nevoie». Mama a suferit mult şi s-a întrebat ce va face ea fără Paganini al ei, dar uite că soarta avea alte răspunsuri.

Şi aţi rămas la pian?

Am făcut pian de performanţă câţiva ani, apoi macazul s-a schimbat. Am rămas cu muzica până la finele gimnaziului, am urmat un liceu teoretic de Matematică-Fizică, dar nu am renunţat la muzică. Mi-am făcut o trupă, am cântat la orgă, apoi după ce am ratat «marea admitere» la Politehnică, am plecat în armată. Eu aveam alte gânduri, dar nici nu le ştiam. Am terminat cu soldăţia şi am revenit acasă, la Botoşani, şi m-am întrebat «Acum eu ce fac?». Am dorit să fac ceva şi pentru sufletul meu şi intenţionam să iau lecţii de canto la şcoala Populară de Artă. Voiam să îmi fac o trupă, să îmi cultiv pasiunea şi vocea. Şi pe cine credeţi că am regăsit ca profesor?

Lăsaţi-mi timp să ghicesc...

E uşor - pe prima mea profesoară de muzică, doamna Maria Cojocaru, cea care a dat la o parte vioara şi mi-a deschis pianul. Doamna a fost profesoară toată viaţa ei şi a pornit drumurile multor copii, inclusiv pe cei ai domniei sale. Şi m-a întrebat «Ce faci tu aici? De ce ai venit». «Păi, ca să învăţ să cânt, să aflu mai multe». «Aici mare lucru nu facem, dar eu sunt profesoară şi la Liceul de Muzică», se reînfiinţase între timp. «Sunt profesoară de canto, ia să vii mătăluţă acolo». Şi aşa a început studiul meu de canto. Doamna îmi punea arii în faţă, eu urlam, îmi rupeam gâtul, că aşa e la început, dar credeţi-mă că dacă până în acel moment eu aruncam televizorul când auzeam operă, nu suportam genul, din acea clipă am început să simt pe mine toată energia şi frumuseţea acestui gen de muzicii, iar viaţa mi s-a schimbat.

Ce a urmat?

Admiterea la Conservator, pentru care m-am pregătit cu fiul doamnei, Bogdan Cojocaru (lector actualmente la Universitatea de Arte «George Enescu» - n.r.). Am fost la el la testare, să vedem dacă aş avea vreo şansă şi mi-a spus «Să vedem. Încercăm...». El ştia că pot, că am talent, dar nu voia să-mi spună. M-a pregătit, a lucrat cu mine, m-a introdus şi la profesori de la Iaşi. Mulţi tineri au reuşit datorită lui Bogdan. M-a pregătit şi cu regretata doamnă profesor Iulia Bucescu, iar finalul a fost fabulos. Am intrat primul la Conservator!

După Matematică-Fizică, o ratare la Politehnică şi armată a venit muzica. Aici e clar mâna destinului.

Da, aşa a fost. După ce am finalizat studiile, am absolvit Pedagogie Muzicală, apoi am plecat la Bucureşti, la canto. Am vrut să am şi diplomă de Canto. Am stat un semestru şi am plecat pentru că nu îmi completam cunoştinţele cu nimic. Am continuat în privat, apoi am plecat la Braşov, unde am devenit solist. Cinci ani am bătut scândura, mi-am făcut repertoriu. Mi-a plăcut mult acea perioadă, am cântat lângă artişti cunoscuţi ai Braşovului şi ai ţării - Adrian Mărcan, Gabriela Hazarian, Petre Burcă, Valentin Marele şi în aceeaşi măsură mulţi alţii. Apoi, la una dintre ediţiile Concursului „George Enescu” m-a văzut maestrul Ludovic Spiess, şi m-a luat la Bucureşti, solist la Opera Naţională.

Acum sunteţi pe cont propriu. Cum este?

Bine, dar şi riscant. E bine că ai libertatea să alegi pentru tine, să cânţi ce vrei, să te protejezi, să îţi găseşti impresar, să defilezi pe scene mari. E riscant dacă nu ai impresar pentru că atunci nu cânţi. Nu eşti nici angajat, eşti în bătaia focului.

Aveţi un impresar din străinătate. Ce face concret un astfel de agent?

Impresarul descoperă sau preia o valoare şi o creşte, îl promovează în teatre, apoi vin contractele. Aşa e sistemul. Foarte puţine teatre mai au cântăreţi angajaţi. Se mai poartă prin Rusia şi Germania. Şi în România. Uşor nu este, că dacă ai un impresar care îţi umple agenda trebuie să fii mereu în formă, odihnit, gata de drum. Este o dependenţă foarte serioasă. Iar dacă nu ai impresar, e la fel de greu.

De când cântaţi, care v-a fost cel mai drag rol?

E greu să spun. „Tosca”, aşa cred. Apoi, e important să spun că toţi partenerii mei de scenă mi-au fost dragi şi ceea ce îmi doresc mie, asta le doresc şi lor. Cel mai bine m-am simţit pe scena de la Covent Garden, ca şi energie, ca şi mod de a fi printre oameni şi de a fi respectat ca artist şi ca om.

Unde vă doriţi să mai cântaţi?

Peste tot. Scala, Metropolitan. Cine ajunge să cânte aici deja este recunoscut. Dar până atunci mă ocup de celelalte concerte planificate. Cu Angela Gheorghiu vor mai fi două, anul viitor, în Taiwan şi Dubai.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

Sfaturi pentru un viitor artist?

Pasiunea ar fi doar primul pas. Ar fi vorba apoi şi de o carte de vizită personală, dar dacă nu sunt depăşite chestiunile de strategie şi de formare a imaginii este greu să răzbeşti. Avem cântăreţi foarte buni, cu voci frumoase, dar le este greu să se impună. Aici trebuie lucrat, la strategia de imagine.

 

 

Călin Brătescu a obţinut premiul fundaţiei Darclée la Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”(ediţia 2003) şi a fost distins cu marele premiu al Concursului Internaţional pentru Cântăreţi de Opera Citta’ Di Alcamo (ediţia 2004). În anul 2006 a câştigat Premiul I în cadrul Concursului Internaţional pentru Tenori „Traian Grozăvescu”, Lugoj, România. În acelaşi an a obţinut Premiul „In memoriam Dorin Teodorescu” în cadrul Concursului Internaţional pentru Tenori „Traian Grozăvescu”, Lugoj, fiind şi finalist al Concursului Internaţional de Canto „Francisco Vinas”, Barcelona, Spania. Repertoriul său cuprinde Tosca, Madam Butterfly şi Boema (Puccini), Norma (Bellini), Adriana Lecouvreur (Francesco Cilea), Forţa Destinului (Verdi), Rigolleto (Verdi), Carmen (Bizet), Werther (Massenet) şi multe altele.

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
FIVE Administration S.P.R.L.,  vinde prin licitatie publica bunurile: cladire 2 camere -Volanschi; „Ferma Coroiesti” ; „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce le deservesc. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, Judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza 4 licitatii publice cu strigare, in vederea valorificarii urmatoarelor active aflate in patrimoniul debitoarei, astfel: in datele de 27.03.2025, 03.04.2025, 10.04.2025 si 17.04.2025, de la orele: Ora 12:00: Cladire 2 Camere -Volanschi- Pret pornire: 1.595,94 Lei; Ora 13:00: Proprietate imobiliara „Ferma Coroiesti” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 77.090,64 Lei; Ora 14:00: Proprietate imobiliara- „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 117.805,79 Lei. Orele anuntate pentru fiecare Activ se respecta pentru fiecare zi in care se vor organiza licitatii. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Activele pot fi vizionate prin programare prealabila dupa achizitionarea caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor, la pretul de 3.570 Lei (TVA inclus) pentru fiecare Activ in parte, mai putin pentru Activul-„Cladire 2 Camere -Volanschi” pentru care Caietul de sarcini are pretul de 595 (TVA inclus) si ulterior, semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Caietul de sarcini poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five- advisory.ro. Licitatia va avea loc la sediul Five Administration S.P.R.L. din Bucuresti, Str. Romulus nr. 23, sector 2 sau prin corespondenta / videoconferinta, dupa cum va decide Administratorul judiciar de la caz la caz. Documentatia de participare la licitatie va fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five- advisory.ro, pana cel tarziu cu o zi inainte de data fiecarei licitatii, ora 16:00. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice nu vor fi luate in considerare. Informatii suplimentare privind activele si pentru vizionarea activelor pot fi obtinute la nr. 0744.950.751 sau e-mail: office@agro- complex.ro.
Comuna Timisesti, judetul Neamt  vinde prin licitatie publica terenuri: 2.340 mp. intravilanul  satului Dumbrava. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, cu sediul in sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt, telefon 0233/787.050, fax 0233/787.050, e-mail: timisesti@ nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata totala de 2.340 mp, avand carte funciara 52140 si numar cadastral 52140, identificat astfel: teren situat in intravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 512 mp si teren situat in extravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 1.828 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 12/11.03.2025 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 07.04.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 15.04.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 16.04.2025, ora 11.00, la sediul Caminului Cultural Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de Contencios Administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/219.493, fax 0233/210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.03.2025.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei