„Postul este un mijloc prin care ne străduim să ne schimbăm”

default

Dimensiune font:

| 18-12-2014 06:19

* interviu cu părintele arhimandrit Mihail Daniliuc, stareţul de la Schitul Vovidenia


„La Vovidenia în Neamţ urci treaptă cu treaptă mai către cer şi linişte”, spunea Mihail Sadoveanu, care în ultimii ani ai vieţii a petrecut multă vreme pe lângă schitul pe care l-a numit cândva „Altarul din poiana liniştii”. Şi astăzi mulţi credincioşi trec pragul schitului pentru a regăsi această linişte, alături de sfaturi, gânduri bune şi binecuvântare. Am vorbit despre esenţa postului şi a sărbătorii Naşterii Domnului, dar şi despre modul cum este aşteptat Crăciunul la mănăstire cu părintele arhimandrit Mihail Daniliuc, stareţul de la Schitul Vovidenia.

- De ce trebuie să postim înaintea marilor sărbători creştine?
- Atunci când avem un eveniment important în viaţa noastră ne pregătim în chip deosebit. La fel atunci când ne întâlnim cu cineva drag. Este firesc ca în prag de sărbători, când ne întâlnim cu pruncul dumnezeiesc, să ne pregătim ca să-l putem primi, căci el vine tainic nu doar în Bethlehem, ci şi în peştera sufletelor noastre. De aceea avem nevoie de o perioadă pregătitoare în care să ne primenim fiinţa, să ne încălzim sufletul ca sfântul prunc să găsească sălaş în taina fiinţei noastre. Acest post reprezintă tocmai această perioadă de pregătire pe care o respectă fiecare creştin acasă, iar monahii la mănăstire. Postul nu este un scop în sine, postul este un mijloc prin care noi ne străduim să ne schimbăm felul de a fi, de a gândi, să ne luminăm cu învăţătura sfântă, să ne rugăm mai stăruitor şi să facem mai multe fapte bune.


- Cum găsim starea necesară postului în agitaţia şi graba zilelor noastre ?
- În tumultul vieţii de astăzi, omul uită esenţialul postului şi posteşte un pic denaturat. În post trebuie să ne găsim timp de a ne ruga mai mult, de a citi din cărţile sfinte, de a merge la biserică mai des şi de a face fapte bune. Şi asta nu înseamnă doar a dărui ceva material, o faptă bună poate însemna a fi lângă cineva singur, a fi alături unui om aflat într-o situaţie limită a vieţii, de a fi solidar cu cel aflat în suferinţă, de a da un sfat tinerilor atât de mulţi care rătăcesc astăzi pe fel de fel de cărări umbroase ale vieţii în căutare de sens. Şi abia atunci vine această stare de linişte interioară şi prin rugăciune. Pacea ne-o dă Dumnezeu şi cu cât ne apropiem mai mult de El, cu atât vom gusta mai mult din pacea Lui.

„Uităm să aprindem bradul din sufletul nostru prin toleranţă, prin rugăciune, prin mai multă iubire”

- Este diferit postul la mănăstire faţă de cel din familie ?
- Noi încercăm la mănăstire să respectăm rânduielile bisericeşti aşa cum au fost lăsate de Sfinţii Părinţi. Nu încercăm să adaptăm rânduielile bisericeşti zilelor noastre, ci să aducem într-o lume zbuciumată o oază de normalitate şi corectitudinea modului de a posti. La mănăstire postul decurge firesc ca şi într-o familie. Sunt zile într-adevăr în care nu se mănâncă untdelemn, dar faptul că nu toţi creştinii respectă acest lucru nu îl vedem ca pe un păcat. Noi înţelegem că în agitaţia în care trăiesc nu au timp mereu să îşi gătească mâncare de post. Trebuie să recunoaştem că bucatele de post se prepară mai greu şi e nevoie de mai mult timp ca să poţi obţine nişte bucate gustoase, să nu fie doar o fiertură. La mănăstire încercăm să îl determinăm timpul să curgă altfel. Toarcem şi noi din caierul vremii la fel ca oamenii din lume, însă încercăm să cadenţăm curgerea timpului cu rugăciune. Avem zilnic program de rugăciune dimineaţa, după-amiaza, seara, la unele mănăstiri noaptea, iar călugării rânduiţi la trapeză pregătesc masa.
- Vin mai des creştinii la mănăstire în post?
- Mărturisesc că îi privesc cu admiraţie pentru jertfa de a veni de la Piatra Neamţ, de la Iaşi, de la Galaţi chiar, nu mai spun de cei de la Târgu Neamţ care sunt aici aproape. Aici, lângă Vovidenia, a trăit o vreme cel mai mare romancier român, Mihail Sadoveanu, care a surprins într-o frază această lucrare minunată de la Vovidenia. „La Vovidenia în Neamţ urci treaptă cu treaptă mai către cer şi linişte”. Şi Sadoveanu a numit acest loc Altarul din poiana liniştii. Bănuiesc că oamenii trăind într-o urbe aglomerată, agitată au nevoie de această linişte, care fiind de Duhul Sfânt sfinţită ea dăinuie şi oamenii o duc acasă în fiinţa lor.
- Pregătirea pentru sărbători creează o atmosferă specială la schit?
- Ar trebui să fie şi nu doar aici, ci în fiecare casă de creştin. Am spus de multe ori că nu trebuie să fim preocupaţi exclusiv în a ne împodobi casa, masa şi curtea pentru Crăciun. Aprindem foarte multe luminiţe, dar uităm să aprindem bradul din sufletul nostru prin toleranţă, prin rugăciune, prin mai multă iubire. Vom simţi cu adevărat lumina şi bucuria Crăciunului când ne vom strădui să aducem o rază de lumină în casa celui însingurat, celui lipsit, celui bolnav.
- În afară de post, cum altfel mai trebuie aşteptate sărbătorile ?
- La finalul fiecărui post orice creştin trebuie să se spovedească şi să se împărtăşească. Un Sfânt Părinte spunea că fiecare post este o înaintare către cer, dar şi o coborâre a cerului în noi. De ce trebuie să ne spovedim? Pentru că este singura modalitate de a şterge tot ce înseamnă Rău în viaţa noastră.

„Moş Crăciun ne învaţă să trăim viaţa ca dar de la Dumnezeu”

- În fiecare an la Vovidenia, dar şi în majoritatea bisericilor şi mănăstirilor se împodobeşte un brad, deşi obiceiul are origini păgâne.
- Bunica mea lua întotdeauna o crenguţă din brad pe care o împodobea şi o punea la icoană, spunând că este pentru sfântul pruncuţ. Acest gest m-a făcut să înţeleg bucuria bradului împodobit, căruia noi putem să îi dăm valenţe creştine. Bradul mereu verde ne aminteşte de frumuseţile veşnic vii ale sufletului care îl caută pe Dumnezeu. Bradul ne poate aminti şi de pomul vieţii. Este mereu orientat către cer căutând lumina şi noi ar trebui să învăţăm de la brad să privim mai des către cer. Luminile din brad pot închipui lumini ale sufletelor noastre care la Crăciun sunt curate, sunt în armonie cu Dumnezeu. Dulciurile din pom pot să ne amintească de darurile oferite de magi pruncului Iisus. De altfel noi în biserici aşezăm icoana Naşterii în brad.
- Primiţi colindători la schit?
- Nu putem să ne închipuim Crăciunul fără colinde. Noi, românii, avem foarte multe colinde şi fiecare zonă a ţării are specificul ei. Ce este interesant e faptul că toate textele acestor colinde sunt deosebit de teologice. Atât de profunde încât ai crede că au fost scrise de mari poeţi, de mari teologi, atât de atenţi încât colindele să nu conţină nicio eroare de doctrină. Omul simplu din trecut a venit la Biserică, a ascultat vestea Naşterii Domnului, iar acasă, la lumina suavă a candelei, a lumânării a compus aceste colinde pe care le-a cântat ca o reverberaţie, ca un ecou al slujbelor de la Biserică. Deci practic colindele nu fac decât să continue ceea ce spun slujbele de la Biserică şi cântările bisericeşti, iar atunci când colindăm ne asemănăm cu sfinţii îngeri de la Bethlehem. Cetele de colindători sunt asemeni cetelor de îngeri.
- Cum vedeţi obiceiul darurilor de Moş Crăciun ?
- Pe Moş Crăciun îl putem asemăna cu iubirea lui Dumnezeu cea milostivă. În Sfânta Scriptură undeva Bunul Dumnezeu este numit moşul cel bătrân de zile. Moşul Crăciun este cu barbă albă, vine de undeva din Nord, dintr-un ţinut îndepărtat, tainic, misterios şi aduce daruri. De ce aduce daruri? Pentru că ne învaţă să trăim viaţa ca dar de la Dumnezeu. Darul cel mai de preţ pe care îl primim la Crăciun este pruncul dumnezeiesc pe care Tatăl ni l-a oferit nouă ca să ne mântuim şi să redobândim Raiul cel pierdut. Şi noi trebuie astăzi să încercăm să dăm o semnificaţie spirituală, creştinească acestor gesturi pentru a trăi mai intens această bucurie a sărbătorilor.
Alina FERENŢ


- Cum ar trebui să postim pentru ca postul să nu fie doar un regim alimentar?
- Într-adevăr astăzi se pune foarte mult accent pe postul acesta alimentar care fără susţinerea celui spiritual nu este altceva decât o simplă dietă. Aş putea spune chiar că a devenit o modă să posteşti. Postul adevărat este acela în care urmărim să ne schimbăm felul de a fi. Dacă după 40 de zile de post mă uit în fiinţa mea şi observ aceeaşi răutate şi autosuficienţă, aceeaşi intoleranţă şi dorinţă de răzbunare, acela nu a fost un post adevărat, ci o dietă care nu aduce bucuria întâlnirii cu Dumnezeu. Cum spune Sfântul Apostol Iacob, «credinţa fără fapte moartă este».


„Să ne străduim şi noi ca sărbătoarea mare a Naşterii Domnului să dăinuie în viaţa noastră şi să ne binecuvânteze curgerea anului în care vom păşi în curând, iar sfântul prunc să ne fie izvor de pace, iertare şi de iubire pentru toţi” – arhimandritul Mihail Daniliuc, stareţul Schitului Vovidenia

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei