Artist internaţional la 9 ani

default

Dimensiune font:

| 13-12-2015 16:51

A câştigat primul pentru artă pe când era la grădiniţă şi de atunci nu s-a mai oprit * David Alexandru are 12 expoziţii şi a semnat zeci de lucrări * a fost invitatul Institutului Cultural Român la Viena, iar peste câteva zile va pleca în India, unde va participa la realizarea unui documentar inedit – „India văzută prin ochii unui copil din România” * în toamnă va ilustra, la invitaţia Institutului Cultural Român, cartea „Scufiţa Roşie”, cu care România va participa la Ziua Europeană a Limbilor

David Alexandru este un copil născut sub semnul Soarelui, poate şi de aceea tablourile sale sunt pline de lumină şi de bucurie. La doar 9 ani, băiatul este deja un nume cunoscut în pictură. A avut multe expoziţii în ţară şi străinătate, participă cu lucrări la evenimente caritabile, iar peste scurt timp va pleca în India, la Kerala, unde va contribui la realizarea unui documentar despre ţara vedelor şi a upanişadelor. Am discutat cu David despre artă, despre copilărie, despre recunoştinţă şi despre vise.


- La 9 ani eşti deja vedetă. Cum ţi-ai dat seama că îţi place să desenezi?
- Mă simţeam minunat în preajma creioanelor şi a pensoanelor. Ori de câte ori începeam să desenez îmi doream să iasă cât mai frumos ceea ce făceam. La final îmi analizam lucrările pentru a vedea ce nu este bine, apoi corectam, dar mă uitam şi la ceea făcusem frumos. Prima dată am pus mâna pe un penson când eram la grădiniţă, în grupa mare, sub îndrumarea doamnei profesor Viorica Tălmaciu.
- Cum ai intrat în lumea artiştilor?
- La 6 ani am început să pictez icoane la Palatul Copiilor din Iaşi. În vacanţa premergătoare clasei I am primit un album de artă cu lucrări de-ale lui Nicolae Tonitza. Mi-a plăcut „Cap de fetiţă” şi am încercat să-l reproduc. I-am arătat desenul mamei şi când l-a văzut a început să plângă. M-a rugat să mai fac un portret tot din acel album, „Fetiţa pădurarului”, şi aşa a început totul.


- Îţi aminteşti de prima expoziţie? Dar de primul premiu?
- Am avut prima expoziţie când aveam 7 ani. S-a întâmplat pe 17 aprilie 2013 şi am primit această şansă extraordinară de la Carmen Chiorcea, directorul Centrului de Promovare Turistică Iaşi. Am expus în Turnul Golia şi a fost foarte frumos. Primul premiu l-am câştigat la grădiniţă, când erau în grupa pregătitoare, la Concursul naţional „David împotriva lui Goliat”. Am luat premiul întâi.
- Un început frumos, urmat de un parcurs promiţător. Ce a urmat?
- Am continuat să desenez foarte mult. Am descoperit diferite tehnici -- în apă, ulei şi acril. Îmi place mult să lucrez şi până acum am avut 12 expoziţii, personale şi de grup. Am avut expoziţii în Iaşi, la Turnul Golia, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului. Am mers la Viena, la Washington, cu sprijinul maestrului Dan Cumpătă, la Londra, la Galeriile „Saatchi”, şi la Chişinău. La expoziţiile din Iaşi am participat cu 80 de lucrări. La Palatul Parlamentului au fost 30 şi tot atâtea la fiecare expoziţie din afara ţării. În acest an am expus din nou în Turnul Golia, iar de Ziua Copilului am fost invitat de către Institutul Cultural Roman să-mi prezint lucrările la Viena.


- Povesteşte-ne despre publicul vienez.
- A fost frumos, mi-a plăcut, m-am simţit bine. Eu am expus 30 de lucrări în apă, ulei acril şi peniţă. La vernisaj au fost prezenţi foarte mulţi copii. Am desenat împreună cu ei şi le-am arătat mici secrete de-ale mele. Pianistul Călin Calfa, foarte cunoscut în străinătate şi care studiază acum la Viena, a susţinut un recital la pian.
- Care ţi-a fost cea mai dragă expoziţie?
- (râde) Prima, cea din Turnul Golia, unde m-am reîntors şi în acest an.
- Ai expus şi în străinătate. Unde a putut fi văzută prima lucrare semnată de tine?
- La Londra, la Galeriile „Saatchi”. Am ajuns acolo în urma unui concurs internaţional, cu peste 15.000 de participanţi. Eu m-am clasat în primii 20 de finalişti, iar lucrarea mea, „Turc cu pipă”, a intrat în expoziţie.
- Cine mai pictează în familia ta?
- Nimeni, doar eu. Pe mine m-a ales Dumnezeu şi îi mulţumesc în fiecare zi pentru acest har pe care mi l-a dăruit.
- Ce îţi place să desenezi cel mai mult? De unde te inspiri?
- Îmi place mult să pictez peisaje, dar în mod special bărci şi valuri. Îmi plac şi portretele. Mă inspir din tot ce mă înconjoară, dar şi din albume de artă şi din lucrările artiştilor contemporani.


- Participi la multe evenimente caritabile. Ce înseamnă pentru tine „a dărui”?
- Mă bucur mult când sunt invitat şi când pot să ajut. Pentru mine a dărui înseamnă, de fapt, a primi un cadou foarte frumos, care este bucuria că dăruiesc şi că pot ajuta. Şi eu am primit sprijin şi le mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat, instituţii publice sau private, oficialităţi sau oameni simpli.
- Ştiu că ai o familie frumoasă, David. Ce faceţi împreună?
- Ooo, multe lucruri! Familia mea mă susţine mereu. Mama se ocupă cel mai mult de activitatea mea. Ea caută concursuri, trimite lucrări în ţară şi în străinătate. Cu tata merg mereu să-mi cumpăr materiale. Fratele meu, Eduard, e criticul meu cel mai dur. E frumos la noi, ne iubim mult!

- Cum arată o zi din viaţa ta? Ce faci atunci când nu pictezi?
- Când sunt la şcoală, programul e puţin diferit. În ultimii doi ani am avut ore după-amiaza şi m-a obosit foarte mult. Timpul dedicat picturii s-a cam limitat şi asta m-a necăjit. Făceam teme seara şi dimineaţa, ziua era împărţită în multe activităţi. Din toamnă voi învăţa dimineaţa, iar lucrurile se vor schimba. Când sunt în vacanţă desenez dimineaţa, apoi mă plimb cu bicicleta, joc baschet sau fotbal cu prietenii mei. Îmi place să mă joc şi pe calculator, urmăresc diferite tutoriale despre artă. Prietenul meu cel mai bun este Thomas Andrici. El cântă la pian şi este elev la Colegiul de Artă „Octav Băncilă”.
- La ce ai lucrat în ultima perioadă?
- La o cărticică despre povestea „Scufiţei Roşii”, realizată la invitaţia Institutului Cultural Român. Am fost invitat să particip la proiectul internaţional „Ziua Europeană a Limbilor” din septembrie. Fiecare ţara europeană va desena „Scufiţa Roşie” cu ilustratori autohtoni, iar eu voi ilustra pentru România. Cărticica va avea zece lucrări semnate de mine.


- Ce reprezintă pentru tine pictura?
- Foarte mult! Pictura înseamnă viaţa mea.
- Ce îşi doreşti să ajungi când vei fi mare?
- Îmi doresc să fiu unul dintre cei mai cunoscuţi artişti pe plan mondial. Îmi şi imaginez deja expoziţia mea de vis, pe un turn „zgârâie nori” din Tokio.
Maura ANGHEL


David Alexandru va pleca peste câteva zile în India, la Kerala, la invitaţia unei mari companii de media, organizatorul unui concurs printre câştigătorii căruia s-a numărat şi micul artist ieşean. Timp zece zile se va plimba şi va surprinde în lucrări imaginea ţării care îl va avea ca oaspete, apoi va fi gazda unui documentar intitulat „India văzută prin ochii unui copil din România”. Este singurul copil din România invitat în această campanie.

 

Artistul ieşean este elev la Liceul „Miron Costin”, în clasa a IV-a. A câştigat până în prezent peste 75 de diplome naţionale şi internaţionale, distincţii şi diplome de excelenţă. A ilustrat şi o carte, Turnul Golia, semnată de Mihaela Alexa. Lucrări realizate de el se află în colecţii particulare din ţară, dar şi din SUA, Malaezia, Elveţia, Marea Britanie, Canada şi Danemarca.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:41

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei