Av. Roxana Alice Horga: „La mediere, ambele părţi sunt în avantaj”

default

Dimensiune font:

| 05-11-2015 06:00

Dialog cu mediatorul şi avocatul Roxana Alice Horga

 

Roxana Alice Horga este avocat şi mediator ieşean. A absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi acordă asistenţă mai ales în dosarele penale cu specific economic, cele civile, rutiere şi de contencios administrativ. Am provocat-o la un dialog privind medierea, pe care o poate privi atât cu ochii cuiva care ajută la încheierea unui astfel de acord, cât şi cu cei ai purtătorului de robă.
- Ce presupune medierea?
Medierea este o modalitate alternativă de soluţionare a unui conflict, pe cale amiabilă, între două sau mai multe părţi. Este reglementată de dispoziţiile Legii 192/2006, care a suferit de atunci mai multe modificări şi se bazează pe mai multe principii – confidenţialitatea, imparţialitatea şi neutralitatea. Mediatorii sunt independenţi şi sunt imparţiali şi neutri în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului asupra căruia trebuie să se pronunţe.
- Care sunt avantajele medierii?
- Avantajele sunt mai multe. În primul rând, aşa cum am spus, confidenţialitatea. Având loc doar în faţa mediatorului, nu mai eşti supus unui stres, aşa cum presupune un proces în faţa unei instanţe de judecată, unde sunt şedinţe publice, la care participă foarte multe persoane. Poate doreşti ca acel litigiu să rămână numai între tine şi partea cealaltă. Atunci, confidenţialitatea este un punct în plus, mai ales în anumite cazuri, cum sunt conflictele de familie, unde se escaladează conflictul şi se poate ajunge la situaţii foarte neplăcute. De asemenea, soluţionarea are loc într-un timp mult mai scurt, costurile sunt mai reduse, întrucât taxa de timbru este mai mică, de 20 de lei, pentru încuviinţarea acordului de mediere, iar în cazul partajelor sau al altor drepturi cu privire la bunurile imobile, se adaugă doar 50 la sută din valoarea taxei de timbru necesare în cazul soluţionării de către instanţă. Nu în ultimul rând, putem vorbi despre o flexibilitate a procedurii. În cazul procedurii de judecată, se ştie foarte bine că termenele sunt foarte lungi, mai ales în ultimul timp, prin acele modificări aduse Codului de Procedură Civilă. În plus, sunt acele căi de atac, or pe calea medierii nu se mai uzează de acele căi de atac, de regulă. În instanţă, pe lângă taxele de timbru care sunt mai mari, se pot efectua expertize care sunt destul de costisitoare şi duc la o prelungire a procesului civil. Dacă la mediere am vorbit despre flexibilitate, în cazul soluţionării pe calea instanţei este o rigiditate impusă de normele de procedură sau penală.
- Cum decurge medierea?
- Una dintre părţi sau poate ambele se adresează mediatorului. Dacă doresc soluţionarea pe această cale, se face un contract de mediere şi se stabileşte un termen, sau poate mai multe, pentru discutarea problemei şi ajungerea la un acord, concretizat într-un înscris denumit acord de mediere. Părţile pot veni la mediator şi separat, ca să îşi expună punctele de vedere. De asemenea, toată procedura poate avea loc în şedinţe separate. Ar fi foarte important în procedurile privind conflictele penale, mai ales la infracţiunea de viol, care este atât de controversată în ceea ce priveşte medierea. Eu consider că, pe de o parte, este benefică medierea în cazul violului, pentru că şi aşa victima este foarte traumatizată, or şedinţele din camera de judecată adaugă o traumă, plus întâlnirea cu inculpatul, ceea ce s-ar putea rezolva într-un mod mult mai liniştitor pentru victimă în cazul unui acord de mediere.
- În ce domenii poate fi folosită?
- În ce priveşte cauzele civile, la dosarele de succesiuni, partaje, grăniţuiri, revendicări, litigiile de muncă, este foarte importantă folosirea procedurii medierii. În dreptul familiei, de asemenea, este benefică apelarea la mediere, întrucât, în primul rând, este vorba despre copii. Având în vedere instituţia exercitării drepturilor părinteşti de către ambii părinţi, o regulă în ceea ce priveşte măsurile care se iau faţă de minori, este bine ca părinţii, încă de la început să se înţeleagă şi să păstreze acest climat de colaborare în ce priveşte copilul şi modul în care acesta va fi educat, crescut şi aşa mai departe. Trebuie să aibă în vedere interesul superior al copilului care implică o bună înţelegere între părinţi, chiar dacă aceştia sunt divorţaţi. De asemenea, se hotărăşte cu privire la stabilirea locuinţei minorului, contribuţia la întreţinerea copilului. Toate aceste aspecte este indicat a se soluţiona pe calea medierii. De obicei, problemele cu privire la care se cade mai greu de acord sunt tocmai acelea cu privire la copii, iar prin această procedură sunt mult mai uşor de soluţionat. Folosind în rezolvarea unui conflict medierea, se păstrează şi o bună relaţie ulterioară între părţi. Situaţia conflictuală într-un fel este atenuată, rămânând o relaţie bună, ceea ce, în cazul unui proces care implică mai multe aspecte, de regulă, nu se păstrează. În materie penală, prin intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală din februarie 2014, este chiar prevăzută această modalitate de soluţionare în principal în ce priveşte latura civilă a cauzelor penale şi pentru unele infracţiuni, şi anume infracţiunile la plângerea prealabilă şi cele la care împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. Această mediere poate avea loc atât în cursul urmăririi penale, cât şi în timpul judecăţii. Se poate cere o suspendare pe o perioadă de maximum trei luni pentru soluţionare. La expirarea termenului, se verifică dacă mai subzistă motivul suspendării. La fel şi la cauzele civile se poate cere suspendarea, pentru ca părţile să încheie un acord.
- Sunt calităţi diferite cerute la un avocat şi la un mediator?
- Persoana care are calitatea de mediator nu poate reprezenta partea ca avocat ulterior, în cazul unui litigiu şi invers, pentru că se presupune că nu mai este neutră. Cunoscând mai mult situaţia părţii pe care a reprezentat-o, nu mai este îndeplinită condiţia imparţialităţii. Vorbim despre un singur litigiu. La alte cauze da, este posibil. La mediatori nu este vorba neapărat despre oratorie, este o anumită procedură. Părţile, pe rând, îşi expun punctele de vedere, doleanţele, nemulţumirile faţă de litigiul respectiv. Tu, ca mediator, trebuie să găseşti o cale de mijloc, să faci în aşa fel ca fiecare parte să accepte propunerile şi solicitările celeilalte părţi, să se ajungă la o cale acceptată de ambele părţi, fiecare parte să fie mulţumită pentru a putea ajunge la un consens. Părţile trebuie să aibă în vedere că aceasta este soluţia pe care ele o aleg, nu le este impusă de nimeni, mediatorul nu poate să le impună soluţii, doar să determine fiecare parte să îşi exprime punctul de vedere şi să renunţe, poate, la unele solicitări, aşa cum face şi cealaltă parte, pentru ca să poată încheia acordul, după cum am spus, soluţia fiind acceptată de către ele. Pentru că se ştie că, în instanţă, o parte câştigă şi una pierde, pe când la mediere, ambele părţi sunt în avantaj, fiind o soluţie comună, acceptată.
- Deci mediatorul e aplecat spre partea psihologică...
- Poate. Trebuie să înţeleagă părţile. Dacă ajungi cu un conflict în instanţă, nu se poate pleca de la premiza că ai să câştigi. Nu ai de unde să ştii că vei câştiga litigiul respectiv. Îţi asumi un risc mergând pe instanţă, pentru că poate câştiga cealaltă parte. Atunci, cel mai bine este să alegi tu soluţia, pentru a fi mulţumit. Având în vedere şi celelalte avantaje, este indicat să se folosească această procedură, a medierii. Este vorba aici şi despre litigiile comerciale, care foarte bine se pot soluţiona în acest mod, mai ales având în vedere rapiditatea cu care se rezolvă. De asemenea, în cauze privind protecţia consumatorului, aici, cele mai multe litigii sunt cele privind clauzele abuzive din contractele de împrumut. Se mai pretează soluţionării în acest mod cauzele de malpraxis şi cele de pretenţii, evident.
- Ieşenii sunt mai înclinaţi spre înţelegerea la mediator sau le place mai mult să meargă în instanţă?
- În Iaşi se foloseşte destul de puţin această procedură, pentru că nu a fost foarte mediatizată şi poate că nu au fost explicate toate avantajele şi ce presupune încheierea unui acord. A existat, după intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, o perioadă în care informarea privind avantajele medierii era obligatorie, însă părţile o luau ca atare, doar se prezentau în ideea de a obţine acel înscris pentru a putea continua judecata. Foarte puţini erau cei care, într-adevăr, reuşeau să înţeleagă. Veneau cu idei preconcepute.
- Ce i-aţi sfătui pe ieşenii care vin la mediator?
- Eu i-aş sfătui în primul rând să vină la un mediator! Trebuie să aibă încredere că soluţionarea litigiului se poate face, uşor şi de către ei înşişi, aşa cum îşi doresc.
A consemnat Cristina CZELLER

* * *
„Dacă ajungi cu un conflict în instanţă, nu se poate pleca de la premiza că ai să câştigi” - Roxana Alice Horga, mediator şi avocat

* * *

„În Iaşi se foloseşte destul de puţin această procedură, pentru că nu a fost foarte mediatizată şi poate că nu au fost explicate toate avantajele şi ce presupune încheierea unui acord” - Roxana Alice Horga, mediator şi avocat

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:41

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei