Camelia Bogdănici: „Screening-ul oftalmologic poate salva vederea!”

Dimensiune font:

| 13-10-2016 06:00

Medicul oftalmolog Camelia Bogdănici îşi aşteaptă pacienţii la cabinet pentru a serba împreună cu ei Ziua Mondială a Vederii, stabilită prin Legea nr. 48/2016, a cărei iniţiator este. Românii trebuie să conştientizeze că screening-ul oftalmologic de la vârste fragede poate duce la tratarea rapidă a deficienţelor de vedere, medicilor de familie revenindu-le obligaţia, alături de oftalmologi, să-i încurajeze pe pacienţi să acorde o atenţie sporită organului de văz

- Aveţi o lege de suflet iniţiată şi aprobată în Parlament. Vorbiţi-ne despre aceasta...
- Anul acesta a fost promulgată Legea nr. 48/2016, care se numeşte Ziua Mondială a Vederii. Aceasta a luat naştere după o întâlnire cu Societatea Europeană de Oftalmologie, de anul trecut, ce a avut loc la Viena. Bordul Societăţii Române de Oftalmologie m-a delegat pe mine să particip la acea întrevedere, dat fiind că una din teme era „politică”, prin faptul că România şi Albania nu sărbătoreau această zi. În momentul în care cei prezenţi la eveniment au auzit că sunt parlamentar, m-au întrebat dacă voi avea posibilitatea de a introduce o astfel de lege, care nu are impact financiar, dar care are un impact de prevenţie major în medicină. Astfel, în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie se sărbătoreşte în toată lumea Ziua Mondială a Vederii, scopul fiind acela de a sensibiliza populaţia că trebuie să meargă la oftalmolog.


- Există o vârstă de la care trebuie să înceapă controalele oftalmologice?
- Nu! Se începe cu nou-născutul, care are părinţi cu antecedente oftalmologice, sau cu cel care s-a născut prematur şi trebuie văzut imediat. Continuăm cu preşcolarul care poate să aibă o deviaţie strabică sau o nevoie de ochelari, ceea ce noi oftalmologii numim viciu de refracţie, care uneori nu se vede. Este periculoasă situaţia în care un ochi este perfect şi unul are o problemă. Puţini sunt cei care ştiu că ochiul este un element al creierului, iar când acesta nu transmite o imagine corectă de la ambii ochi, apare diagnosticul de ambliopie, cunoscut în popor sub denumirea de „ochi leneş”.
Copilul şcolar are nevoie de un control oftalmologic periodic, deoarece stă foarte mult la şcoală, nu se mai odihneşte, foloseşte lumină artificială şi adesea petrece foarte multe ore în faţa calculatorului. Acestea sunt motivele pentru care, nu doar în România, ci şi la nivelul întregii lumi, copiii dezvoltă mai des vicii de refracţie, miopie, astigmatism.
Expunerea periodică în faţa calculatorului sau a televizorului dă de cele mai multe ori un ochi roşu, lăcrimos, cu o vedere slabă şi nevoie de ochelari.
Nu trebuie neglijate bolile care pot fi tratate şi care fac o anumită categorie de populaţie să nu mai fie atât de activă, cum este cataracta. Tradus, acest diagnostic ne spune că un „geam” al ochiului, cum este cristalinul, a fost afectat şi devine opac. Înainte, pentru o astfel de intervenţie chirurgicală se aştepta până când, în pupilă, vedeam un reflex alb sau gri, ceea ce era extrem de periculos. În prezent nu mai suntem obligaţi să aşteptăm atât, ci putem interveni în momentul în care vederea este afectată. Ca o particularitate a acestui diagnostic, ţin să precizez că boala apare înainte de vârsta de 60 de ani, tot din cauza faptului că stăm mai mult în faţa unui monitor, că stratul de ozon nu mai este la fel de bun, că nu ne protejăm vederea cu ochelari cu protecţie pentru soare sau pentru ecranul de televizor.
Cu vârsta poate să apară degenerescenţa oftalmologică, ceea ce înseamnă că zona esenţială a retinei suferă, fiind posibil să apară hemoragii, cicatrici, acestea ducând la orbire. O astfel de problemă s-ar putea preveni dacă am avea o alimentaţie bună, de exemplu.
Controlul oftalmologic periodic ar putea preveni apariţia glaucomului, dacă s-ar pune un diagnostic precoce!
Nu trebuie să uităm că ochiul este legat cu întreg organismul, iar aici trebuie să vorbim despre „retinopatia diabeticului”. Astfel, dacă avem un pacient cu hipertensiune arterială trebuie să-i urmărim şi fondul de ochi deoarece pot apărea modificări foarte grave, sub formă de hemoragii sau edeme care duc la scăderea acurateţii vizuale. De asemenea, diabetul afectează rinichiul, ochiul, iar uneori retinopatia diabetică poate duce la orbire. În cazul în care nu facem un examen oftalmologic anual, chiar dacă avem menţinută o glicemie foarte bună, există riscul dezvoltării unor probleme ale ochilor!


- Care sunt motivele pentru care pacienţii ajung la medicii oftalmologi când boala este deja într-un stadiu avansat?
- În primul rând datorită faptului că medicii de familie nu atenţionează pacientul că are probleme, iar pe de altă parte intervin şi chestiunile financiare. Implantul de cristalin, de exemplu, trebuie plătit şi este compensat parţial de Casa de Asigurări de Sănătate. Un implant bun costă în jur de 1.000- 1.200 de lei, pe când pacientul primeşte compensaţie numai de 250 de lei, indiferent de ce implant ar vrea.
În fiecare am eu mă întâlnesc cu medicii de familie, dar le vorbesc şi studenţilor mei despre faptul că prevenţia reprezintă o etapă importantă în tratarea unor afecţiuni şi că programul de screening s-a dovedit a fi cea mai uşoară cale de combatere a bolii. În una din plecările mele cu bursă, în America, am văzut că oamenii erau încurajaţi să le facă poze apropiaţilor, această procedură fiind o modalitate de foto screening. Personal fac cel puţin două screening-uri pe an, unul pentru copii şi unul pentru adulţi, acest lucru devenind o tradiţie, considerând că este esenţial.
Nu în ultimul rând am încercat să sensibilizez Ministerul Sănătăţii pe această speţă şi vreau să vă spun că în examinările unui copil există şi controlul oftalmologic, pentru că, la un cabinet medical de la şcoală, toată lumea are acel tablou de control (care se numeşte optotip-n..). Nu trebuie să îi dai copilului reţeta de ochelari, dar vezi că există diferenţe între un ochi şi celălalt. Chiar de curând am avut o surpriză plăcută, când mama unui copil a venit la mine şi mi-a zis că fiul său „are un ochi leneş”, după ce asistenta de la şcoala acestuia a remarcat problema de vedere. Cu cât punem mai repede diagnosticul, cu atât putem recupera ochiul bolnav!
O altă problemă în România este reprezentată de refuzul unor medici de a da lentile de contact copiilor, pentru că le este frică. Să ştiţi că sunt studii de specialitate care spun că un copil acceptă mai uşor să-şi pună o lentilă de contact, proces care poate deveni un automatism, la fel ca spălatul pe dinţi, decât ochelari.


- Care sunt problemele pe care le-aţi întâmpinat în practicarea meseriei de medic oftalmologic?
- Afecţiunile oftalmologice sunt foarte prost plătite de Casa de Asigurări de Sănătate. Este şocant, dar dacă aleg să scot ochiul unui pacient este mai bine plătit decât dacă îl tratez de o dezlipire de retină. O astfel de operaţie, care durează trei-patru ore, are jumătate din punctaj (ICM-n.r.). Este nevoie ca în România să fie reconsiderată oftalmologia, deoarece lacune sunt multe! Eu, personal, mă angajez ca în viitorul mandat să duc mai departe proiectele începute, cum ar fi schimbarea grilei de salarizare la medicii de gardă, modificarea Legii Sănătăţii etc.
A consemnat Anca BURNICHE

* * *
„Legea nr. 48/2016 are rolul de prevenţie, iar fiecare dintre noi, medicii oftalmologi, serbăm Ziua Mondială a Vederii alături de pacienţii noştri!”

„Medicii de familie sunt plătiţi după punctaje, iar un screening oftalmologic nu este plătit. Dacă ar fi stimulaţi, s-ar schimba abordarea!”

„Afecţiunile oftalmologice sunt foarte prost plătite de Casa de Asigurări. Este şocant, dar dacă aleg să scot ochiul unui pacient este mai bine plătit decât dacă îl tratez de o dezlipire de retină”

„De cânt sunt deputat, am avut patru- cinci miniştri la Sănătate, iar pentru a schimba o lege ajungi să faci doi - trei paşi, după care trebuie să o iei de la capăt, deoarece se schimbă conducerea!”

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
FIVE Administration S.P.R.L.,  vinde prin licitatie publica bunurile: cladire 2 camere -Volanschi; „Ferma Coroiesti” ; „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce le deservesc. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, Judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza 4 licitatii publice cu strigare, in vederea valorificarii urmatoarelor active aflate in patrimoniul debitoarei, astfel: in datele de 27.03.2025, 03.04.2025, 10.04.2025 si 17.04.2025, de la orele: Ora 12:00: Cladire 2 Camere -Volanschi- Pret pornire: 1.595,94 Lei; Ora 13:00: Proprietate imobiliara „Ferma Coroiesti” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 77.090,64 Lei; Ora 14:00: Proprietate imobiliara- „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 117.805,79 Lei. Orele anuntate pentru fiecare Activ se respecta pentru fiecare zi in care se vor organiza licitatii. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Activele pot fi vizionate prin programare prealabila dupa achizitionarea caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor, la pretul de 3.570 Lei (TVA inclus) pentru fiecare Activ in parte, mai putin pentru Activul-„Cladire 2 Camere -Volanschi” pentru care Caietul de sarcini are pretul de 595 (TVA inclus) si ulterior, semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Caietul de sarcini poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five- advisory.ro. Licitatia va avea loc la sediul Five Administration S.P.R.L. din Bucuresti, Str. Romulus nr. 23, sector 2 sau prin corespondenta / videoconferinta, dupa cum va decide Administratorul judiciar de la caz la caz. Documentatia de participare la licitatie va fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five- advisory.ro, pana cel tarziu cu o zi inainte de data fiecarei licitatii, ora 16:00. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice nu vor fi luate in considerare. Informatii suplimentare privind activele si pentru vizionarea activelor pot fi obtinute la nr. 0744.950.751 sau e-mail: office@agro- complex.ro.
Comuna Timisesti, judetul Neamt  vinde prin licitatie publica terenuri: 2.340 mp. intravilanul  satului Dumbrava. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, cu sediul in sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt, telefon 0233/787.050, fax 0233/787.050, e-mail: timisesti@ nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata totala de 2.340 mp, avand carte funciara 52140 si numar cadastral 52140, identificat astfel: teren situat in intravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 512 mp si teren situat in extravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 1.828 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 12/11.03.2025 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 07.04.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 15.04.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 16.04.2025, ora 11.00, la sediul Caminului Cultural Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de Contencios Administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/219.493, fax 0233/210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.03.2025.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei