Care sunt cele mai mari greşeli într-o relaţie

default

Dimensiune font:

| 11-12-2014 12:00

Interviu cu psihologul Sânziana Burcea, specialist în terapia de copil-cuplu-familie

Trăim vremuri tulburi, în care lipsa banilor, a unui spaţiu locativ adecvat dezvoltării unei familii aduc pierderea valorilor, tulburări de afectivitate sau boli din ce în ce mai grave ale sufletului. Şi cine are grijă de sănătatea noastră spirituală, sufletească, pe lângă preot, mai ales atunci când mama sau tata nu ne sunt aproape? Un prieten bun sau psihologul.
- Cât de des se adresează cuplurile terapeutului care i-ar putea ajuta să treacă peste o perioadă grea din viaţa de familie?
- În ultimii ani, oamenii par mai deschişi la ideea de a consulta un psiholog specialist în situaţii de criză, iar numărul cuplurilor ce trec pragul cabinetelor este în creştere. Cu toate acestea, frecvenţa este încă foarte mică în comparaţie cu beneficiile ce le-ar putea avea un cuplu făcând acest demers terapeutic. Psihoterapeutul nu este „un judecător” care împarte dreptatea. Mulţi cred că vizita la psiholog înseamnă că unul din parteneri să arate cu degetul către cel „vinovat”, cerându-i psihologului să îl repare. Sau că într-o singură şedinţa de terapie se poate rezolva totul. Terapia de cuplu înseamnă definirea aşteptărilor fiecărui membru de la relaţia în care este, conştientizarea modului în care a crescut fiecare în căminul său, a modului în care a perceput relaţia de cuplu a părinţilor în trecut şi totodată identificarea aspectelor specifice ce fac relaţia actuală de cuplu să fie unică.
- Care este cea mai gravă problemă cu care se confruntă familia secolului XXI?
- Familia este expresia iubirii dintre doi oameni şi, totodată, fundamentală societăţii în care trăim. Societatea contemporană aduce cu sine schimbări majore în ceea ce priveşte echilibrul şi stabilitatea familiilor. Plecarea la lucru în străinătate a unuia sau ambilor soţi, şomajul şi sărăcia, goana după câştig imediat, slăbirea vieţii spirituale a familiei, alcoolism şi alte dependenţe, concubinajul şi familiile monoparentale, convieţuirea familiilor tinere în spaţii neadecvate cu părinţi, unchi etc, sunt doar câteva probleme cu care se confruntă familia secolului XXI. Şi personal mai consider o problemă gravă atunci când viaţa este trăită împreună, lipsită de un sens al existenţei. Întrebări fundamentale, precum „De ce a apărut acest om în viaţa mea? Ce lecţie de viaţă am nevoie să învăţ de la el?”, „Care este sensul existenţei mele împreună cu el?”, transformă relaţia de cuplu într-o existenţă
cu mai mult sens.
- Cum se răsfrâng problemele părinţilor asupra copiilor atunci când o familie dă semne sau chiar se destramă?
- Această întrebare îmi trezeşte sentimente aparte pentru că deseori evaluez şi consiliez copii şi familii în situaţii de divorţ. Mulţi dintre copii devin victime ale eşecului părinţilor, fără ca ei să fi avut de ales. Pe lângă faptul că experimentează un mare şoc, uneori se simt vinovaţi pentru destrămarea cuplului imaginându-şi că problemele familiale au apărut odată cu naşterea lor. Mai apoi, devin nişte unelte folosite de cei doi părinţi în lupta lor de putere sau răzbunare. Să îi pui să aleagă între cei doi părinţi este cel mai cumplit lucru cu putinţă. Ei nu şi-au dorit această viaţă şi îşi iubesc necondiţionat ambii părinţi. Mărturiile copiilor ce au trecut prin acest proces de separare sunt cutremurătoare: «Este ca şi cum inima mea a fost ruptă în două pentru totdeauna». Nevindecată, această rană poate avea repercursiuni negative în viitoarea lor relaţie de cuplu. Odată m-a impresionat un copil care, evaluat fiind, a răspuns la una din fabule în felul următor: «Copilul va zbura exact la jumătatea distanţei dintre cei doi părinţi». Nevoia de a afla adevărul şi grija de a nu supăra niciunul dintre părinţi devin scopuri existenţiale pentru aceşti copii. Iubirea necondiţionată, încrederea, comunicarea adevărului într-o formă uşor accesibilă copilului, cooperarea celor doi părinţi , chiar şi după separare, înţelepciunea lor, sunt doar câteva ingrediente care pot face viaţa copilului mai uşoară.
- Sunt preocupaţi moldovenii de sănătatea lor sufletească?
- Moldova este un loc plin de spiritualitate, greu încercat de-a lungul secolelor. Simt să spun că Moldova este un loc în care oamenii sunt conectaţi cu ei înşişi. În ei vieţuieşte încă umanitatea, rar întâlnită în zilele noastre. Moldovenii ştiu să plângă, dar şi să râdă. Ei ştiu să aibă grijă de sufletul lor fiind hâtri şi tradiţionalişti. Mulţi dintre moldoveni găsesc echilibrul în rugăciune.
Ingrid CIOFOAIA


- Cum ştie un cuplu că trebuie să pună punct şi să o ia de la capăt? Unde credeţi că se termină dragostea şi începe lupta pentru putere într-un cuplu?
- Mulţi dintre noi ne-am imaginat la un moment dat căsătoria ca fiind un izvor nesecat de belşug, dragoste şi vise împlinite. Ei bine, relaţia de cuplu este la început „o cutie goală” în care fiecare membru al cuplului va pune iubire, încredere, speranţa, curaj, vise etc. Ca să poţi gusta pe deplin satisfacţia de a fi în cuplu este absolut necesar să ai grijă mereu să umpli cutia. Comportamentele neadecvate ce ar putea apărea la un moment dat în cuplu sunt lupta pentru putere, răzbunarea, atragerea atenţiei şi descurajarea. Rădăcinile acestor comportamente sunt undeva în copilăria mică, acolo unde am învăţat că pentru a fi iubiţi şi preţuiţi trebuie să facem ceva sau am învăţat că poţi conta pentru celălalt doar dacă atragi atenţia din greu sau am fost atât de răniţi încât am simţit nevoia să ne răzbunăm uneori ori ne-am simţit atâta de slabi încât am învăţat că e important să lupţi pentru putere. Ne întrebăm de ce anume are nevoie un cuplu pentru a reuşi în viaţă? Atunci când iubirea păleşte există cele 4 C-uri cruciale (Betty Lou Bettner) care vor menţine viu focul dragostei: conectarea cu partenerul de cuplu (fiecare membru al cuplului are nevoie să simtă că aparţine şi că este în siguranţă); capabilitatea în relaţia de cuplu (parteneri în călătoria vieţii, cei doi au nevoie să simtă că sunt capabili şi că pot contribui împreună); contarea în relaţia de cuplu (fiecare membru al cuplului are nevoie să se simtă semnificativ simţind că poate poate face diferenţa), curajul în relaţia de cuplu (amândoi trebuie să creadă că pot face faţă încercărilor vieţii). Când unul sau mai mulţi din cei 4 C are de suferit, nevoia de a schimba ceva în relaţia de cuplu devine stringentă. Atunci când cei 4 C nu sunt deloc satisfăcuţi în relaţia de cuplu, acesta este momentul în care se poate pune punct relaţiei şi fiecare poate alege un alt drum.


Psihologul Sânziana Burcea, din Piatra Neamţ, oferă servicii de Terapie Holistica Timpurie Intensivă Pentru Copilul cu Autism şi Familia Sa, servicii de consiliere pentru părinţi şi terapie intensivă pentru copii, diagnostic şi evaluare clinică, copii şi adulţi, terapii de scurtă durată pentru copil-cuplu-familie, îndrumare şi parenting, cursuri de dezvoltare personală, emoţională şi socială pentru copii, adolescenţi, adulţi, psihoterapie adrenalină.

 

Terapeutul facilitează o altă perspectivă de a privi propria relaţie de cuplu prin lentilele experienţelor din trecut, oferind posibilitatea fiecăruia să îl înţeleagă mai bine pe cel aflat în suferinţă într-o situaţie dată, existând un schimb de cuvinte care să îmbunătăţească stilul de comunicare, dar şi un schimb emoţional mai profund.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:41

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei