Ce surprize rezervă Iaşului elita chirurgiei cardiovasculare mondiale
Dimensiune font:
În perioada 18-21 septembrie 2014, la Iaşi, va avea loc al X-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară (SRCCV), eveniment la care cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” este partener media. Congresul, organizat pentru a doua oară la Iaşi, va reuni nume grele din domeniul chirurgiei cardiovasculare şi cardiologiei din ţară şi străinătate. Din culisele acestui eveniment de marcă, dar şi despre noutăţile care vor fi prezentate la congres, a avut amabilitatea să ne vorbească prof. dr. Grigore Tinică, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară
- Domnule profesor, organizaţi un eveniment cu greutate pentru medicina românească. Anul trecut aţi înregistrat 700 de participanţi. Cum va fi ediţia din acest an?
- Ediţia de anul trecut a congresului a fost un succes, iar în acest an aşteptările sunt şi mai mari, mai ales că marcăm o ediţie aniversară, împlinim zece ani de când Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară are personalitate juridică. Congresul a devenit deja o tradiţională întâlnire anuală a specialiştilor în domeniul chirurgiei cardiovasculare, anesteziei şi terapiei intensive, cardiologiei, cardiologiei intervenţionale şi circulaţiei extracorporale. Dacă anul trecut am avut 700 de invitaţi, un record pentru un eveniment medical, la noua ediţie sperăm să depăşim această cifră. Avem foarte mulţi invitaţi din străinătate, din SUA şi din Europa. Au confirmat prezenţa chirurgi din Anglia, Germania, Ungaria, Polonia, Franţa, Italia, Turcia, Belgia, Ungaria, Republica Moldova şi Rusia. La această ediţie a Congresului vor avea loc alegerile preşedintelui Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară pentru perioada 2017-2018 şi a echipei de conducere a societăţii pentru perioada 2015-2016, conform statutului.
- Care sunt temele abordate la congresul din acest an?
- Congresul va avea ca teme mari de dezbatere actualităţi în chirurgia coronariană; chirurgia aortei; chirurgia modernă a valvulopatiilor; urgenţe în chirurgia cardiovasculară; asistenţa circulatorie şi managementul în chirurgia cardiovasculară.
Se vor discuta şi aspecte legate de îngrijirea pre şi post-operatorie a pacientului operat pe cord deschis, dar şi o sesiune dedicată recuperării pacientului cardiovascular şi problemele de recuperare medicală a pacientului operat pe cord. Nu vor fi neglijate nici temele ce ţin de chirurgia cardiacă pediatrică, chirurgia adultului şi boala coronariană. Şi în acest an avem o secţiune dedicată medicilor de familie. Este a doua ediţie a congresului la care medicii de familie sunt invitaţi. Anul trecut a fost o sesiune extrem de discutată, pentru că medicii de familie sunt în prima linie atunci când îngrijesc pacienţii noştri.
- Ce ne puteţi spune despre noutăţile din domeniul chirurgiei cardiovasculare?
- Orice congres este o oportunitate pentru chirurgi şi cardiologi să-şi prezinte activitatea şi ideile inovatoare. Şi în acest an, vom avea invitaţi care vor prezenta ultimele metode revoluţionare în chirurgia cardiovasculară, dar şi metodele mini-invazive de tratament în domeniu. Aceste prezentări vor fi făcute atât de medicii români, cât şi de specialişti din Europa occidentală. Sunt înscrise multe lucrări destinate intervenţiilor mini-invazive în disecţia de aortă. Avem o lucrare din Statele Unite care abordează tratamentul endovascular al disecţiei de aortă de tip B. Această metodă este cea mai modernă abordare în cazul acestei afecţiuni, cu rezultate bune. La ora actuală, disecţia de aortă de tip B este tratată doar medicamentos, pentru că abordarea chirurgicală are rezultate nefavorabile. Faţă de operaţia clasică, prin această metodă revoluţionară se introduce doar un cateter prin artera femurală şi artera iliacă, astfel că incizia este de maximum doi centimetri.
- Care sunt invitaţii pe care îi aşteptaţi din străinătate?
- Avem onoarea să-l avem alături de noi pe preşedintele Societăţii Europene de Chirurgie Cardiovasculară prof.dr. Oto Oztekin. Un alt invitat de marcă este prof. dr. Anatoly Pokrovsky, denumit şi patriarhul chirurgiei vasculare din Rusia, fiind chirurgul cu cea mai mare experienţă din lumea în boala Takayasu, o afecţiune cardiacă foarte rară fiind înregistrate doar 60 de cazuri în toată lumea. Boala Takayasu este o boală foarte rară, care determină dispariţia pulsului la nivelul membrelor superioare şi carotidei. Printre invitaţii la conferinţă se numără şi medici de origine ieşeană care profesează în străinătate. Este vorba de dr. Lucian Lozonschi, care lucrează în SUA şi care ne va prezenta o metodă de implantare transcateter a valvei mitrale, fiind o noutate absolută în întreaga lume. Foarte puţini chirurgi practică o astfel de metodă, deoarece, până acum, aceasta a fost realizată doar experimental.
- În programul evenimentului sunt cuprinse dezbateri cu medici şi din alte specialităţi în afară de cardiologie şi chirurgie cardiovasculară…
- La această ediţie sunt invitaţi şi medici nefrologi, infecţionişti şi diabetologi, alături de care se vor discuta probleme legate de infecţii în chirurgia cardiovasculară, patologia renovasculară şi implicaţiile diabetului zaharat în patologia cardiovasculară. Avem prevăzută o secţiune dedicată profilaxiei şi tratamentul infecţiilor în chirurgia cardiovasculară. Printre invitaţi din domeniul bolilor infecţioase care vor conferenţia se numără prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”din Bucureşti, şi prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
Chirurgia cardiovasculară are nevoie de protocoale de activitate, iar acestea sunt realizate în urma unor dezbateri atât la simpozioane, cât şi în revistele de specialitate
- Care sunt oportunităţile pe care le oferiţi medicilor tineri în cadrul conferinţei?
- Pentru colegii mai tineri, congresul reprezintă o oportunitate atât pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele teoretice, cât şi pentru a-şi exersa abilităţile practice. Medicii vor avea posibilitatea să-şi prezinte contribuţiile ştiinţifice originale în cadrul sesiunii de E-Postere. Conform tradiţiei, în această secţiune a Congresului vor fi premiate cele mai bune lucrări, la cele trei categorii: chirurgie cardiacă, chirurgie vasculară şi cardiologie .
Tot pentru tineri, de această dată pentru studenţii medicinişti avem loc un workshop ce va avea ca temă revascularizare miocardică chirurgicală.
O noutate legată de managementul chirurgiei cardiovasculare este introducerea medicinei hibride
- La nivel mondial se discută intens pe marginea managementul chirurgiei cardiovasculare. Cum va influenţa aceasta evoluţia chirurgiei cardiovasculare în România?
- Chirurgia cardiovasculară are nevoie de protocoale de activitate, iar acestea sunt realizate în urma unor dezbateri atât la simpozioane, cât şi în revistele de specialitate. Toate aceste discuţii au ca scop realizarea unor propuneri pentru forurile superioare, în vederea indicării unei direcţii privind abordarea unei patologii. În marile centre ale lumii, chirurgia cardiovasculară se află în proces de reorganizare. De exemplu, în Statele Unite are loc reorganizarea chirurgiei cardiovasculare pediatrice, care a devenit o specialitate de sine stătătoare. O altă noutate legată de managementul chirurgiei cardiovasculare este introducerea medicinei hibride. Aceasta înseamnă combinarea mai multor tipuri de intervenţii, tratamente pentru aceeaşi patologie. În acest fel se scurtează timpul operator, se micşorează inciziile şi agresiunea faţă de organism şi, în final, scad costurile de spitalizare.
A consemnat Cristina MIHĂILĂ
CV
1984 - absolvent Facultatea de Medicină Generală, USMF Nicolae Testemiţanu
1996 - Doctor în Medicină al UMF „Carol Davila” Bucureşti, cu teza de doctorat „Consideraţii actuale ale revascularizării de miocard în cardiopatia ischemică
2005 - Manager Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu” Iaşi
2012 - Preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară
Experienţă profesională
- În anul 2000 a realizat prima operaţie pe cord deschis la Iaşi, iar până în prezent a efectuat peste 7.000 de intervenţii chirurgicale cardiovasculare
- Peste 40 de tipuri de intervenţii chirurgicale cardiovasculare majore introduse la Iaşi pentru prima oară, iar unele metode de tratament au fost premiere naţionale
- Primele revascularizări transmiocardice cu laser în România
- Transplantul renal - premieră într-o secţie de chirurgie cardiovasculară, peste 60 de intervenţii de transplant renal cu rezultate imediate şi tardive foarte bune
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau