Din culisele Festivalului de Umor „Constantin Tănase“
Dimensiune font:
Interviu cu Lucian Onciu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi organizator al ediţiei a XXIV-a a Festivalului de Umor „Constantin Tănase”
Luna octombrie aduce la Vaslui o nouă ediţie a Festivalului de Umor „Constantin Tănase”, eveniment deja consacrat la nivel naţional. Programul include spectacole pentru toate vârstele şi gusturile. La festival sunt aşteptaţi şi Florin Piersic şi Horaţiu Mălăele.
- La această ediţie aţi încercat să daţi o acoperire judeţeană festivalului, prin manifestări organizate şi la Bârlad, la Huşi şi Negreşti.
- Sigur că festivalul are ponderea cea mai importantă în Vaslui pentru că Primăria finanţează 50% din ce se întâmplă. Noi trebuie să facem în aşa fel încât, într-o mai mică măsură, festivalul să se simtă şi în Bârlad, Huşi şi Negreşti. Vor avea loc concursuri de interpretare pentru profesionişti la Bârlad. Aceasta este o premieră. Asta pentru a sprijini activitatea teatrului de acolo, pentru că au un deficit de personal, actorii vin şi pleacă. Dorim să facem o minigală „hop”, dacă putem să spunem aşa, cum se face la Costineşti, a absolvenţilor de teatru sau actorii fără un angajament, sau studenţii să poată fi văzuţi de critici de teatru, de directorul teatrului din Bârlad şi de directori ai altor teatre din împrejurimi. Practic, aceasta va fi structura, componenţa juriului pentru acest concurs. La momentul în care purtăm această discuţie, vor fi două spectacole şi patru interpreţi.
- Să înţeleg că nu puneţi accent pe calitate?
- Mă interesează unu-doi actori buni care să accepte să rămână în Bârlad şi pentru asta noi le creăm prilejul, oportunitatea ca ei să poată fi văzuţi.
Pe de altă parte, avem în vedere că cel puţin în ultima perioadă, după anii 2000, popularitatea concursului pentru amatori a fost într-o mare scădere. Dacă înainte de Revoluţie, dat fiind faptul că se făceau anumite trimiteri, cu perdea, la regimul politic, Sala Sporturilor era neîncăpătoare şi evenimentul dura trei zile, după anii 2000 acelaşi concursuri cu formaţii de amatori nu strângea decât 5-15 spectatori, componenţii trupelor. Ediţia trecută a fost organizată la Negreşti şi acelaşi lucru se va întâmpla şi în acest an, iar evenimentul va fi completat de recitalul grupului de umor „Vouă” din Bucureşti. Am simţit nevoia să nu întrerupem şirul acestei secţiuni, pentru că popularitatea şi festivalul a pornit de la acest concurs al trupelor de amatori. Dar, din motive pe care noi le cunoaştem, calitatea îndoielnică a mesajului transmis, calitatea actorilor sau concurenţa cu ce se întâmplă la televiziune, această secţiune a concursului de interpretare amatori a cunoscut o altă variantă. Noi am fost tentaţi să renunţăm de foarte multe ori, am decis să nu renunţăm, dar am schimbat locul de desfăşurare a evenimentului.
- Aveţi prezentă şi grafică satirică...
- Muzeul Judeţean va organiza o expoziţie, un salon al caricaturiştilor, iar noi, în deschidere, având la dispoziţie nu mai puţin de 100 de voluntari, vom scoate aceste tablouri şi le vom aduce în Piaţa Civică. Pentru cei care nu au beneficiat de contactul cu ele, să ne ducem noi cu arta către trecători.
- Mai aveţi şi alte momente în Centru Civic. Am văzut că Teatru „Masca” va fi prezent.
- Deschiderea va aduce cinci spectacole, trei în Piaţa Civică, ale Teatrului „Masca”, „Vânt de primăvară prin piersici”, spectacolul grupul de statui vivante. Seara, în paralel cu ce se va întâmpla în Sala mare a Casei de Cultură, vom avea spectacolul „Zidul”, un spectacol care în această vară s-a plimbat foarte mult. A fost admirat de londonezi, a fost la Bratislava şi în multe locuri din ţară. Este un spectacol de o sensibilitate aparte.
Voluntarii, într-o paradă a costumelor de teatru, vor da culoare şi vor încerca să umple într-un chip fericit Piaţa Civică, să se simtă în oraşul nostru începutul acestei sărbători.
- Beneficiaţi şi de popularitatea acestui eveniment.
- Este adevărat, dat fiind faptul că prima ediţie a avut loc în anii 1970. Sunt convins că vom juca cu casa închisă (aşa s-a întâmplat cel puţin la ultimele ediţii), având în vedere numărul mare de solicitări.
Noi am pus în vânzare abonamentele şi biletele la un preţ rezonabil, 150 de lei opt zile. Este valabil doar pentru spectacolele din Sala Mare şi având în vedere că vor fi şi câte două spectacole pe zi în Sala Mare considerăm că este un preţ convenabil pentru buzunarul vasluianului şi raportul calitate – preţ este unul bun.
- Ca nume aveţi unele mari.
- Dan Puric, Florin Piersic senior, Horaţiu Mălăele. Sunt trei nume importante care vor ajunge aici. În spectacolul Teatrului „Bulandra” vor fi alţi actori binecunoscuţi, ca Mihai Bendeac, care a adus un plus în mod clar festivalului nostru din ultima ediţie. Va fi prezent Gheorghe Ifrim, interpretul primarului din Las Fierbinţi. La Sala Studio avem un spectacol în care joacă un actor tânăr din tânăra generaţie, Octavian Strunilă, dar şi actriţa interpretă a personajului Gianina din acelaşi film tot atunci. Vom avea o parte din membrii grupului fost Divertis, actual Distractis. Încercăm să propunem spectacole pentru toate gusturile fără a face vreun compromis în ceea ce priveşte calitatea.
- Cine sunt cei cei care v-au ajutat în această organizare?
- Este foarte important de precizat că această ediţie are parte de două finanţări majore: prima parte vine din partea Primăriei Vaslui, iar cea de doua parte din partea Consiliului Judeţean, prin intermediul celor trei structuri subordonate. Este vorba despre Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, care se va ocupa de gala teatrelor de comedie şi de cele de concursuri de interpretare, desfăşurate la Bârlad şi Negreşti, respectiv de spectacolele de la Bârlad, care se vor desfăşura în parteneriat cu primăria din localitate. A doua structură este Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare”, care se va ocupa de Salonul de caricatură şi de expoziţiile personale ale invitaţilor, respectiv de concursul de literatură, cu tot ce presupune, desfăşurate în Vaslui, Huşi şi Bârlad.
- A mai rămas Centrul Creaţiei Populare. Care este contribuţia lui?
- Încep prin a spune că noi continuăm proiectul iniţiat în urmă cu o ediţie, când ne-am propus să îi promovăm pe tinerii actori vasluieni, atât absolvenţii de Teatru, cât şi pe cei care îşi doresc să devină studenţi ai acestui profil de învăţământ. În consecinţă, am organizat anul trecut „Zilele teatrului tânăr” tocmai pentru a selecta şi a vedea care este pulsul tinerilor din Vaslui în această direcţie. A rezultat un spectacol, „După 18”. Titlul a fost determinat de subiectul ales de către ei, pentru că scenariu este experienţa lor: ce se întâmplă cu tinerii după ce împlinesc vârsta de 18 ani, Ulterior, titlul s-a transformat în „Medicină. Drept, IT”, dar important pentru mine este că se crează un nucleu al tinerilor. Avem un trecut şi în ceea ce priveşte acest proiect. Vom lucra la un spectacol cu Sorin Poamă şi Vera Ion, pornind de la feminitate, cum trebuie să fie o domnişoară. Sunt spectacole care se vor juca la Sala Studio la Vaslui şi Bârlad.
- Este pentru prima dată când judeţul Vaslui vine cu o contribuţie proprie în festival?
- Nu este pentru prima dată, am demarat încă de la ediţia precedentă. Am avut un spectacol cu Sorin Poamă şi Vera Ion. Sorin Poamă este actor vasluian şi dorim să-l facem cunoscut în urbea lui, fiind plecat de ceva vreme din oraş. Lista noastră este completată de Vlad Gălăţeanu, care, dacă anul trecut a fost prezent în Sala Studio, în acest an o să interpreteze un spectacol de improvizaţie, alături de alţi patru colegi. Marian Olteanu, care este în premieră invitatul nostru, va juca spectacolul care se cheamă „Varietăţi”, tot la Sala Studio, iar Simona Cuciureanu, care în ediţia trecută a fost prezentă cu un spectacol, de data aceasta este prezentă în calitate de producător. Urmărim prin această metodă să-i motivăm în aşa fel încât, atunci când Centrul Cultural de la fostă Casă a Armatei va deveni un fapt împlinit, să-i putem apropia şi să putem propune în fiecare stagiune teatrală câte unul-două spectacole avându-i pe ei protagonişti. Evident, nu este o condiţie, pentru că îşi vor găsi locul şi regizori din altă parte, şi actori din altă parte. Nu putem să ne permitem un teatru-instituţie, cum este cel de la Bârlad, dar un teatru de proiecte, cum sunt în multe locuri din ţară, cred eu că poate exista. Ce vreau eu să scot în evidenţă cu aceste lucruri este că noi gândim acest festival şi ca o oportunitate pe termen lung pe care o poate crea popularitatea pe care o are Festivalul Umorului.
- Este un regret că Centru Cultural nu a putut să găzduiască o parte de festival?
- Noi preluăm lucrurile ca atare. Rolul meu este să propun evenimente când spaţiul mă poate găzdui. Toate celelalte amănunte ţin de alţi factori care mă depăşesc pe mine ca organizator de spectacole în judeţul Vaslui. Evident că ar fi fost o oportunitate fantastică să avem mai multe locaţii. Ce pot să vă spun este că, atunci când această variantă va deveni una viabilă, noi nu vom renunţa la Casa de Cultură, având în vedere că această capacitate pe care o are va fi superioară celei de la Casa Armatei. Dar vor fi spectacole în toate cele trei locuri: Sala Mare a Casei de Cultură şi Sala Studio, respectiv Centru Cultural.
- Dacă are fi să faceţi o invitaţie în mod sintetic pentru vasluieni, cum ar suna?
-Vă aştept la teatru, dar invitaţia mea nu face decât să completeze entuziasmul lor. Credeţi-mă că acum când vorbim este coadă la casele de bilete.
A consemnat Ovidiu IANCU
- Ce puteţi spune despre prezenţele şi spectacolele, momentele care vor ieşi în evidenţă şi sunteţi mândri că aţi putut să le aduceţi la Vaslui?
- Noi suntem obligaţi să cunoaştem, să facem un portret al beneficiarului, cui ne adresăm noi. Ei, bine, vasluienilor le place foarte mult să vadă actori pe care îi cunosc de la televizor. Acesta este conceptul, numai că noi propunem şi spectacole bune, cum este cel al Teatrului din Târgu Mureş, de exemplu, „Şcoala nevestelor”, de Moliere, cu actori mai puţin cunoscuţi, dar vrem să echilibrăm balanţa. M-am ocupat de selecţia acestor spectacole şi cred eu că, având în vedere condiţionările Casei de Cultură, şi mă refer la lipsa unei turnante, la dimensiunea scenei, am fost nevoiţi să renunţăm la anumite propuneri, deşi erau spectacole de mare calitate. Cred eu că, din tot ceea ce am văzut, sunt opţiunile corecte. Sper să ne bucurăm cu toţii de opt zile minunate şi sunt extrem de încântat de entuziasmul din rândul vasluienilor.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau