Primul ieşean cu expoziţie de fotografie la New York

default

Dimensiune font:

| 21-06-2016 13:25

Marius Niculae Florescu este primul ieşean care va avea, în august, o expoziţie de fotografie la New York, în Statele Unite ale Americii * la 36 de ani, omul care trăieşte pentru această artă a avut, în urmă cu şase ani, o experienţă similară, la Luvru * atunci, una dintre fotografiile sale a fost cumpărată de faimoşii actori Angelina Jolie şi Brad Pitt * abandonat la naştere de către părinţii pe care nu i-a cunoscut niciodată, Marius Florescu îşi aminteşte cu amar de copilărie şi teroarea trăită la orfelinat * are multe proiecte puse pe hârtie, însă nu a primit niciodată recunoaşterea şi sprijinul autorităţilor locale


- Marius, ai călătorit în ţară şi în străinătate, purtat de pasiunea ta pentru fotografie. Când ai descoperit că asta este ceea ce vrei să faci?

- Am primit un aparat foto la vârsta de opt ani, de la un grup de străini venit pentru prima dată din Franţa, la orfelinat. Era un aparat de unică folosinţă marca Kodak Fun Saver. A fost, poate, primul cadou pe care l-am primit de la oameni pe care nu îi ştiam. Cu acel aparat foto am realizat primele imagini, portrete, peisaje, aşa s-a format pasiunea. Apoi, la liceu, am primit alt aparat foto, de data asta un Konica Minolta, un aparat foarte bun la vremea aceea. În timpul facultăţii am avut primele expoziţii la Iaşi, câteva la Palatul Culturii.

- În 2010 ai avut prima expoziţie peste hotarele ţării, la Luvru. Cum a fost această experienţă?

- Aşa este, în august 2010 am avut prima expoziţie la Luvru. Ca tematică, am avut culorile vieţii. Un număr de 25 de lucrări expuse. Familia Pitt se aflase în vizită la acest muzeu, a cumpărat o fotografie cu chipul unui copil. Eu eram în altă parte a muzeului atunci, nu i-am văzut. Am aflat de această achiziţie din presă, nici nu am ştiut până atunci. Costurile fotografiilor erau modeste, însă ei au plătit cel mai mult, 400 de euro. Tot în acel an, în noiembrie, am avut o expoziţie la Parlamentul European, pe tema tăcerii.

- Ce realizări urmează anul acesta? Înţelegem că va fi o expoziţie la New York…

- Anul acesta voi participa într-un proiect internaţional foto, începând de la Piatra Neamţ, acolo unde voi primi şi titlul de cetăţean de onoare. Este singurul oraș care a recunoscut realizarea de la Luvru. Asta se va întâmpla la sfârşitul lunii iunie. Cu această ocazie, voi deschide şi o expoziţie foto, cu care voi merge în Cluj şi Bucureşti, apoi la New York. Pentru început, am obţinut viza de turist. Va fi o recunoaştere a locurilor şi nu ar fi rău dacă se ivesc alte portiţe.

- Există şi alte proiecte pe care le pregăteşti?

- Aş face mult mai multe, însă nu se poate fără sponsorizări. Există prea mult orgoliu, invidie, un amestec de răutate. Uneori vreau să fac o expoziţie, dar nu am bani nici să scot fotografiile. Mulţi bani merg pe medicamente, pentru că sufăr de maladia Wilson, boală incurabilă. Dacă ar exista sprijin financiar, unul dintre proiecte ar fi transpunerea oraşului Iaşi şi valorificarea lui prin fotografie, din altă perspectivă. Trebuie subliniată esenţa frumosului acestui oraş, dar trebuie lucrat însă la mentalitate. Atât a celui care face fotografia, dar mai mult la mentalitatea celui care o priveşte. Fotografia transmite un mesaj care trebuie perceput, are o logică.

- Cât de mult trebuie modificată o fotografie pentru rezultatul final?

- Depinde, poate fi o manipulare a imaginii. Dacă fotograful nu este mulţumit de imaginea pe care o scoate un display, se poate ajusta, dar trebuie păstrat subiectul.

- Se poate trăi din fotografie în România?

- Cam mici şanse. Trebuie să ai o balanţă. Pentru început, poţi păşi timid, dar nu poţi avea mari aşteptări. Aşa-zişii fotografi au împânzit internetul. Dar câţi dintre ei au această pasiune, această latură a sensibilităţii, a frumosului?

- Ce anume cauţi la o fotografie şi cât de departe ai mers pentru realizarea ei?

- În primul rând, orice detaliu, orice imagine, trebuie să fie ceva de moment. Caut mereu ceva nou, să aduc subiectul din spate în faţă. Am început fotografia la Iaşi, am mers în Sibiu, Maramureş, Rădăuţi. Zona Bucovinei este spectaculoasă şi trebuie exploatată, sunt multe puncte turistice unde se pot face fotografii reuşite.

- Ce ţi-a atras atenţia în aceste locuri?

- Cel mai mult tradiţiile şi valorile lor, peisajele, prezenţa acelor personaje care ajustează şi scot în evidenţă autenticitatea locului. Acei săteni care lucrează la câmp, cu haine tradiţionale şi obiceiurile lor.

- Cum ai fost privit în călătoriile tale prin ţară?

- Depinde. La Cluj ori la Bacău, oamenii sunt deschişi, te primesc altfel. Sunt alte zone unde oamenii nu sunt atât de prietenoşi, nu dau valoare fotografiei. Lăsând la o parte Iaşi, Vaslui, Botoşani, mă uit spre Bucureşti, un oraş frumos, plăcut, dar oamenii sunt foarte răi. Îmi aduc aminte când am mers cu producătorii la Buftea, cu un proiect, te întâmpină de pe treptele trenului feţele crispate, triste, pline de orgoliu şi răutate.

- Care este povestea copilăriei tale? Am înţeles că ai crescut la orfelinat…

- De la vârsta de două luni, conform celor spuse în dosar, am fost abandonat într-o clinică din Piatra Neamţ. Acolo ar fi avut loc naşterea, de nişte aşa zişi părinţi, care au folosit acte false. Am căutat împreună cu poliţia, cu o echipă care a lucrat pentru elucidarea acestui mister, însă nu i-am găsit. Nu am ştiut niciodată numele lor şi nici nu ştiu cum arată. Singura soluţie ar fi fost testul ADN, dar e dificil. Oricum, nu ar schimba cu nimic, acum, o întâlnire cu părinţii mei. Numele meu a fost pus de comisia de expertiză medicală. De acolo am fost adus într-o clinică temporară la Iaşi, de unde am ajuns la orfelinatul din Popricani. Aşa am ajuns la Iaşi.

- Înţeleg că ai trăit clipe de coşmar la Popricani...

- Lucrez la o carte de autobibliografie, în care povestesc unele întâmplări de atunci. În 1993, am fost într-o tabără la Ciric, unde au existat abuzuri de nedescris asupra noastră, a copiilor din orfelinat. În prima zi nici nu am mâncat, noroc că am avut pateuri rămase de la centru. A doua zi, am fost chemaţi de şeful cabanei. Am luat o bătaie atunci soră cu moartea, din senin. Ne-au pus în genunchi şi ne-au bătut cu un furtun. Am ajuns în situaţia în care mâncarea caldă trebuia să le-o dăm lor, abia dacă prindeam o felie de pâine. La micul dejun apucam să bem doar ceaiul. Felia de pâine o ascundeam în şosetă şi apoi o împărţeam în cameră. La fete, erau dezbrăcate la bustul gol si se arunca spre ele cu seringa, ca la jocul de Darts. Am fugit cu un coleg de la centru, apoi ne-a găsit poliţia şi ne-a întors. Am fost bătuţi cu lanţul şi cu sârmă ghimpată. Era plin de gândaci, vesela era murdară, paturi rupte. Lucrurile s-au mai ameliorat în '97, când au început să vină străinii în vizită. Sunt momente în care am coşmaruri. Mai vorbesc şi acum cu colegi de la centru, îmi spun că au coşmaruri, se trezesc şi le vine să se dea cu capul de pereţi.

- Ce ai făcut după ce ai părăsit centrul?

- M-am înscris la Facultatea de Mecanică, unde am fost admis. Nu era pentru mine, dar am ajuns acolo prin repartiţie. Nu era în funcţie de medie, deşi aveam o medie bună. Apoi am făcut Filosofie, apoi foto – video şi regie.

- Ne întoarcem la prezent. Ai de gând să rămâi în Iaşi?

- Sigur, sunt câteva condiţii. Susţinerea mea aici lasă de dorit. În prezent lucrez la o firmă de editare, pentru că doar din fotografie nu te poţi descurca. În timpul liber ori studiez fotografii, ori îmi pun rucsacul în spate, mă echipez cu aparatul foto şi străbat oraşul.

În galerie pot fi văzute, în premieră, câteva fotografii ce vor fi expuse la New York, realizate în Iași

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei