Prof.dr. Lucian Miron, şeful Clinicii de Oncologie Medicală de la Institutul Regional de Oncologie: „Omenirea nu a pierdut lupta cu cancerul”!

default

Dimensiune font:

| 03-03-2016 17:25

Prof. dr. Lucian Miron spune că omenirea nu a pierdut lupta cu cancerul, datorită terapiilor revoluţionare în continuă schimbare * în oncologie, una dintre părţile dificile, care poate fi văzută ca o artă, este comunicarea diagnosticului către pacienţi, care trebuie făcută cântărind cu atenţie ce repercusiuni ar putea avea asupra pacientului, dar şi asupra familiei * de asemenea, acesta subliniază faptul că, inevitabil, între pacient şi medic se stabileşte o legătură emoţională, însă totodată trebuie păstrat un echilibru

În momentul în care prof. dr. Lucian Miron a intrat în lumea medicinei era ataşat de cardiologie, însă singurul post disponibil pe atunci era unul în oncologie, aşa că a urmat o decizie de moment pe care nu o regretă. În timp a descoperit că i se potriveşte ca o mănuşă, fiind o specializare care implică o balanţă a emoţiilor, care, dacă se dezechilibrează, poate afecta inclusiv personalul medical.

- Putem spune că în momentul de faţă am pierdut lupta împotriva cancerului?
- Lupta nu a fost pierdută, o ducem în continuare, cu alte arme şi după alte principii. În ultimii trei ani se remarcă apariţia pe scena cancerului a imunoterapiei, adică nu tratăm direct tumora, ci învăţăm sistemul imun să lupte contra ei. Deja înregistrăm mari succese, însă trebuie să fim avizaţi şi instruiţi ca să o purtăm, să fim la curent cu aceste date foarte actuale. Dacă în urmă cu ani de zile asistam la congrese referitoare la reintroducerea acestei terapii, astăzi am ajuns deja să desfăşuram studii clinice în care tratăm cu aceste medicaţii pacienţii oncologici. Viitorul nu este unul pesimist, ci, din contra, e o luptă pe care o ducem cu alte baze şi mesajul ar trebui să fie unul de încredere.


- Adică vorbim despre oncologie ca despre o specializare în continuă dezvoltare?
- Da, pentru că avalanşa noilor achiziţii este formidabilă. Noi, oncologii, trebuie să depunem un efort permanent pentru a ne putea îmbunătăţi cunoştinţele. Deja vă asigur ca la manifestarea noastră anuală, Confer, noţiunile de anul trecut încep să fie depăşite şi deja ne gândim cum vom formula noile concepte.


- Care sunt factorii care influenţează cel mai mult apariţia cancerului, alimentaţia sau factorii genetici?
- Statistic, 90% dintre cancerele umane se dezvoltă din cauza acţiunii factorilor exogeni, din afara organismului. 10% din cancere, maxim 15%, sunt cauzate de factorii endogeni, care aparţin organismului nostru şi pe care nu îi putem modifica, mai exact factorul genetic, adică acele modificări pe care le moştenim. Principalul factor, agresorul numărul 1, este fumatul, care determină 30% din cancerele umane, nu doar cel bronho-pulmonar, ci şi de vezică urinară sau de sfere ORL. Al doilea factor foarte important este dieta, care are un comportament foarte complex, putând favoriza apariţia cancerelor. Aici vorbim despre diete dezechilibrate, de obezitate, care este un factor cancerigen. Obezitatea este un factor pentru dezvoltarea cancerelor, în timp ce efortul fizic zilnic are un efect protector, de aceea se recomandă mişcarea zilnică de minim 30 de minute. Abandonarea fumatului şi dieta corectă ar putea duce până la evitarea a 65% dintre cancerele umane.


- Se spune că problema vremurilor actuale este şi stresul, care face parte din stilul nostru de viaţă.
- Desigur, se adaugă şi el, este un element favorizant, însă nu este un factor direct implicat. Totuşi, atenţia noastră se îndreaptă în zona profilaxiei primare, în special asupra factorilor care ţin de stilul de viaţă, pentru că factorii de la locul de muncă pot fi evitaţi prin respectarea normelor de protecţie. Stilul de viaţă rămâne cel care aduce 65% dintre cancerele umane şi ar trebui să evităm dezvoltarea lor.


- Putem vorbi despre cancer ca o boală a întregului organism?

- Da, pentru ca la un moment dat încetează să mai afecteze un singur organ, prin fenomenul de metastazare, când celulele pleacă la distanţă, şi devine al întregului sistem. Nu mai este suficient un tratament acordat organului respectiv, ci este vorba despre un tratament care să acopere întregul organism pentru a învinge acele celule. Aceasta este marea problemă, e dificil ca un tratament să facă diferenţa între celula normală şi cea afectată.


- Care este cel mai potrivit moment pentru a-i spune unui pacient diagnosticul?

- Comunicarea diagnosticului este un subiect foarte complex, ţine foarte mult de experienţa personală a fiecărui medic oncolog. Este un capitol de patologii care figurează în manualele noastre de oncologie, aşa numitul mod de a comunica veştile dificile pacientului. Sunt două şcoli care sunt contradictorii şi anume şcoala anglo-saxonă, în care diagnosticul este comunicat direct pacientului, chiar cu număr de luni, zile cât mai are de trăit. I se comunică în faţă, ba chiar mai mult, medicul are obligaţia să îi comunice acest diagnostic cu termeni foarte precişi. În schimb, în şcoala europeană, dar în special şcoala estică, diagnosticul se comunică tradiţional. Adică pacientul este protejat, însă lucrul acesta are o parte negativă, pentru că se ajunge la o conspiraţie a tăcerii. De multe ori familiile pacienţilor noştri nu sunt preocupate de stadiul bolii, de evoluţie, cât sunt de faptul ca noi să nu comunicăm diagnosticul. Este această frică. La noi, nici această extremă nu este bună, pentru că tu ai nevoie de un pacient conştient, informat, care să susţină un tratament care este implicit agresiv. El trebuie să înţeleagă că la început i se face rău pentru a-i fi mai bine, iar dacă nu cooperează şi nu înţelege... Psihologia umană este deosebit de complexă. Implicit mulţi pacienţi realizează starea pe care o au şi de multe ori mimează necunoştinţă, faţă de familie mai mult, se deghizează într-un fel de inocenţă. Pentru că, implicit, în sectoarele de oncologie, chiar şi vecinul de lângă pat, şi mediul, nu îl lasă într-o stare de necunoştinţă. Trebuie adaptat în funcţie de situaţia fiecăruia, în niciun caz nu comunicăm acest diagnostic brutal.


- Aşadar, comunicarea diagnosticului este o artă?

- Da, pentru că poţi stârni drame. Comunicarea este foarte complexă, este o artă pe care cred că ţi-o perfecţionezi întreaga viaţă. În secţiile de oncologie, pacientul are dreptul la intimitatea sa, la secretul diagnosticului, la secretul de imagine. Trebuie să păstrăm secretul profesional, să îi protejăm fragilitatea sa psihologică, să fim foarte prudenţi.


- Se stabileşte o relaţie emoţională între medic şi pacient. Până la ce punct?
- Medicul nu este o stâncă de piatră, însă ne străduim şi facem eforturi să nu ne implicăm emoţional, pentru că nu am face faţă zilnic dramelor umane. Încercăm să aplicăm tot felul de tehnici pentru a fi cât mai puţin implicaţi, însă afectarea emoţională survine. Pentru că un pacient revine ani de zile la un interval de trei săptămâni, este un pacient cu care, fără să vrei, intri în contact uman implicit, indiferent de cât de rece ai fi. Eşti afectat şi când pleacă un pacient pe care l-ai dus ani de zile în spate.

- Aţi început în anii 80 ca medic coordonator la Dispensarul comunal Popeşti, cu 4.000 de locuitori. Cum era medicina în acea perioadă?
- Da, am fost în generaţia de medici care am început cu medicina la ţară, în regimul lui Ceauşescu, fiind în acea perioadă interzis orice concurs medical. A fost o perioadă foarte grea pentru că asistenţa medicală era la un nivel destul de scăzut, segmentul populaţiei care era în suferinţă atunci erau nou-născuţii în special, iar condiţiile erau foarte dificile. Atunci aveam aceste două ţinte, nou-născuţii pe care trebuia să îi îngrijim şi să veghem asupra lor şi femeile însărcinate, acestea erau şi sectoarele cele mai grele de asistenţă. Făceam naveta, pe atunci era criză de benzină, nu puteam folosi maşini, aşa că mergeam până în Podu Iloaiei cu trenul şi de acolo nouă kilometri pe jos. Au fost ani grei, dar a fost o provocare profesională, pentru că acolo m-am confruntat cu o patologie de medicină generală extrem de diversă, am asistat naşteri, am cusut plăgi, am ajutat nou-născuţi. Mi-a dat o pregătire foarte puternică în ceea ce priveşte patologia în general. Cu excepţia terapiei dentare, a trebuit să facem tot felul de terapii.


- Ne confruntăm cu o lipsă de încredere în sistemul sanitar românesc. Cum ar putea fi ea remediată?
- Din păcate, în fiecare zi, la televizor vedem că se comunică doar eşecurile medicale, se spune că e vina medicilor, în permanenţă există câte un medic care greşeşte, câte un spital implicat într-un scandal. Scăderea încrederii în asistenţa medicală autohtonă are consecinţe pe termen lung foarte nefaste. Se repercutează tot asupra pacientului şi nu serveşte nimănui această stare de neîncredere. În fiecare pădure există şi uscături, însă a scoate acest rău în prim plan pe de o parte provoacă neîncredere care alternează relaţia medic-pacient şi acest lucru îl vedem zi de zi. Pacientul este de foarte multe ori agresiv din momentul în care deschide uşa pentru că bănuieşte că se adresează unui cadru medical care doreşte, care aşteaptă ceva. Mădălina OLARIU

- În cazul dumneavoastră, specializarea ca medic oncolog a fost o alegere sau o întâmplare?
- Mi-am dorit încă din facultate, din anul IV, ramura ştiinţelor medicale, însă mărturisesc că am fost legat şi am fost un mare fan al cardiologiei. Au fost posturi puţine, iar postul care mi s-a părut cel mai apropiat de cardiologie a fost şi singurul post pe care am avut şansa să îl ocup, cel pentru oncologie. Toată lumea m-a compătimit că mi-am ales această specializare, pentru că pe atunci oncologia avea faima că va trata bolnavi în stare terminală doar cu morfina. Mărturisesc că nu a fost un act deliberat, a fost o decizie de moment când acest post unic a apărut. Nu doar că nu regret, dar observ că astăzi interesul tinerilor pentru oncologie a crescut an de an. De la disciplina de Cenuşăreasă, oncologia a ajuns în primele opţiuni ale medicilor, datorită acestui progres care vine peste noi.

 

***
65% dintre cancerele umane ar putea fi evitate prin abandonarea fumatului şi printr-o dietă sănătoasă

„Nu am pierdut bătălia cu cancerul, deja înregistrăm mari succese, însă trebuie să fim la curent cu toate schimbările din domeniu”

„Comunicarea diagnosticelor către pacienţi este o artă, pentru că poţi stârni drame”

„Ne străduim şi facem eforturi să nu ne implicăm emoţional, pentru că nu am face faţă zilnic dramelor umane”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei