Tânără pasionată de ciclism: „O bicicletă scumpă nu te face să câştigi!“ FOTO

default

Dimensiune font:

| 09-03-2015 13:20

Suceveanca Anca Zapodeanu a urcat pe podium la unul dintre cele mai inedite concursuri de ciclism din ţară, Călătorie spre Centrul Pământului, organizat în salina Unirea din Slănic Prahova * este pasionată de sport şi îşi împarte timpul între competiţii de ciclism, maratoane şi profesia de web developer * face parte din echipa care va organiza primul concurs de ciclism feminin din România

Anca Zapodeanu s-a clasat pe locul al doilea la concursul Călătorie spre Centrul Pământului, organizat de Salrom în salina de la Slănic Prahova, pe 22 februarie. Suceveanca, stabilită în Bucureşti, a reprezentat echipa Road Grand PINK. Tânăra pasionată de ciclism şi atletism a vorbit pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei“ despre pasiunile sale şi despre cum s-a simţit concurând într-o salină.


Care este parcursul tău, pe scurt, legat de ciclism?
Tata m-a învăţat să merg pe bicicletă imediat ce am început să merg bine pe picioare. Mi-a plăcut şi am cerut mereu altă bicicletă pe măsură ce creşteam. Primele concursuri la care am participat erau de îndemânare şi legislaţie rutieră. Odată cu perioada aglomerată din liceu şi facultate, bicicleta a dispărut din preocupările mele. M-am întors la ea în 2013 dintr-o întâmplare. Am decis să îmi cumpăr o bicicletă pentru deplasările la muncă şi plimbări prin parc. La doar 3 luni după acel moment mă regăseam la startul celui mai mare concurs de ciclism din Europa - Prima Evadare. Alături de alţi 3.000 de ciclişti am străbătut 50 de km prin păduri şi câmpii. Rezultatul mi-a dat încredere. Mă clasasem printre primele fete şi am decis să mai particip şi la alte competiţii. Acea competiţie a schimbat mersul lucrurilor. Am început să merg la tot mai multe concursuri, am acceptat orice provocare şi această activitate încă are un loc important în lista mea de priorităţi.


Ce a fost diferit la competiţia de la Slănic Prahova- Călătorie spre Centrul Pământului faţă de alte concursuri la care ai luat parte? Vei mai repeta experienţa la Târgu Ocna, în mai?
+ cu - dă cu virgulă. La 420 de m altitudine e Slănic Prahova... la 220 de metri adâncime a fost poarta de start a concursului Călătorie spre centrul pământului. Oricât am crede că am plecat de sub nivelul mării, tot am fost pe plus, deci acesta nu a fost un aspect diferit... doar interesant.
Diferit a fost totuşi traseul şi suprafaţa pe care s-a rulat. Munţii, forestierele, pădurile sunt accesibile tuturor, oricând. Poţi merge să te antrenezi, să înveţi tehnici şi să devii mai bun, dar atunci când concurezi într-o salină se pare că nu mai există atât de multe diferenţe între concurenţi. Rulatul pe sare e o combinaţie între patinoar şi plajă.
După concurs am trecut pe la punctul de prim ajutor doar pentru o statistică. Concluzia a fost simplă. A fost un traseu dificil pentru toată lumea. Elite sau amatori, peste 50 dintre concurenţi au avut contact direct cu sarea.
Mi-ar face plăcere să mai pedalez într-o salină. De îndată ce vor apărea mai multe informaţii voi lua o decizie. Luna mai este foarte aglomerată din punct de vedere competiţional atât pentru ciclism, cât şi alergare.

Imagini video inedite de la Călătorie spre Centrul Pământului 2015


Ai vreun ritual anume înainte de concursuri?
Am o listă cu „To DO“. Conţine: revizie tehnică, umflat roţi, uns lanţ, kit de pană, multitool, apă, batoane, mănuşii, cască, ochelari, număr de concurs, buletin, bani, telefon. Mergând mai departe de atât, pun accent foarte mare pe hidratare şi antrenamente stricte în săptămâna dinaintea concursului. Sunt lucruri simple care pe mine m-au ajutat.


Crezi că fetele întâmpină mai multe dificultăţi în a practica acest sport? Şi dacă da, care ar fi acestea?
Nu, sigur nu! Cred doar că nu au încercat. De asemenea am observat din proprie experienţă că există un moment delicat în orice activitate - momentul învăţării, acomodării. Toţi suntem încordaţi la primele lecţii de condus, primii paşi pe patinoar, prima ieşire cu bicicleta în trafic. Odată depăşit acest moment, totul se transformă. Frica de accidente dispare şi totul se transformă în plăcere.


Care este realizarea ta cea mai importantă privind sportul pe care îl practici?
Prima Evadare 2013. A fost momentul în care am câştigat cel mai mult. A fost un câştig mai valoros decât orice loc pe podium. A fost un început atât de drag. Mă bucur că am avut atunci curajul să mă înscriu într-o cursă care mi-a testat limitele şi mi-a dat încredere să continui.


Care consideri că sunt principalele beneficii pe care le ai practicând ciclismul?

De sănătate şi fitness n-o sa mai vorbesc... dar 20 minute până la muncă versus 40 de minute (cu taxi, metrou sau tramvai), super anduranţă pentru zilele lungi la cumpărături, super instincte şi spirit de observaţie sunt puncte extra care te determină să încerci.


Cum se împacă profesia ta de programator cu ciclismul?

Perfect. Mă bucur să am alături de mine la muncă oameni activi. Ne motivăm reciproc şi participăm împreună la competiţii. Totuşi sunt activităţi diferite pe care le tratez precum butoanele de radio. Doar una poate fi activă la un moment dat.

Promovare inedită a salinelor VIDEO

Locuieşti în Bucureşti, deşi eşti din Suceava. Ce te-a determinat să pleci? Constituie un avantaj şi pentru sportul pe care îl practici, faptul că locuieşti în Capitală?
Îmi plac oraşele mari şi aglomerate. Am plecat la facultate şi am ales oraşul ce corespundea cel mai bine criteriilor mele. Aici e loc pentru oricine şi sunt mii de oameni cu care poţi împărţi aceeaşi pasiune. Grupuri de salsa, de biciclişti, de alergători, de saxofonişti... Orice activitate, oricât de ciudată, în oraşele mari are cel puţin 2 adepţi şi poţi forma un grup.
Aşa am ajuns să cunosc o grămadă de sportivi şi să mă inspir de la ei. Când eram mică acest aspect reprezenta un avantaj al vieţii din capitală. Acum cred că nu mai e atât de important, după ce tineri cu atitudine au format grupuri şi au organizat competiţii şi în Suceava, Iaşi sau orice alt oraş.


Faci parte din echipa care organizează în aprilie primul concurs feminin din România. Crezi că numărul competiţiilor de acest fel va creşte în următorii ani sau vor fi doar în Capitală şi în oraşele din vestul ţării unde există o tradiţie în practicarea acestui sport?

Scopul concursului Road Grand PINK este acela de a oferi încredere şi de a arăta că se poate. Vrem să fie un start pentru toate doamne şi domnişoare care se dau pe bicicletă, dar nu depăşesc limita parcurilor. Odată ce ne vom atinge scopul, orice concurs de ciclism va fi abordabil pentru tot mai multe femei. Scopul nu este să multiplicăm acest timp de eveniment, cât ne dorim să dăm un start. Odată atins obiectivul nostru, toate competiţiile de ciclism din ţară vor avea la start mai multe prezenţe feminine.


Care este cel mai scump echipament pe care l-ai folosit?

Poate bicicleta de şosea, dacă intră la categoria echipament. Dar nu este un aspect atât de relevant. Într-adevăr între elite, echipamentul face diferenţa. Limitele fizice sunt deja atinse, iar tot ce mai poate fi îmbunătăţit rămâne echipamentul. Mi-aş dori ca amatorii/ începătorii să nu se cramponeze la capitolul echipament. O bicicletă scumpă nu te face să câştigi! O bicicletă scumpă te ajută să câştigi, în condiţiile în care tu dai tot ce e mai bun din tine. Mă dau drept exemplu şi vă spun că nu am câştigat nimic cu bicicleta de şosea. Dar MTB-ul care a costat puţin mai mult decât salariul minim pe economie mi-a adus numeroase podiumuri în ultimii 2 ani.


În ultima duminică din luna mai, Societatea Naţională a Sării – Salrom va organiza o nouă ediţie a concursului Călătorie între Cer şi Pământ. Competiţia are loc la Târgu Ocna, Bacău, şi vizează un traseu atât în mina de sare Trotuş, cât şi la suprafaţă.

 Pe 26 aprilie, echipa Road Grand PINK va organiza, la Otopeni, primul concurs de ciclism feminin din România.

A consemnat Alina STAN

Foto: Facebook Anca Zapodeanu
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei