Vasile ASANDEI: „Mai avem cu toţii de învăţat ce înseamnă performanţă“

Dimensiune font:

| 05-10-2016 12:30

Directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, a acordat un interviu pentru ziarul Evenimentul Regional al Moldovei în care a vorbit despre provocările noului exerciţiu financiar din Programul Operaţional Regional 2014-2020

Vasile Asandei, cel ce manageriază instituţia care repartizează fondurile comunitare prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 a vorbit despre „lecţiile“ din perioada 2007-2013, despre aşteptările de la instituţiile publice şi mediul de business, dar şi despre sectoarele cheie identificate până acum în Strategia Regională de Specializare Inteligentă, ce ar trebui să fie în atenţia celor care vor să schimbe faţa Regiunii de Nord-Est.

 

- Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, principalele trei modificări pe Programul Operaţional Regional 2014-2020 faţă de exerciţiul financiar anterior?

- POR 2014-2020 va continua să finanţeze investiţii din perioada 2007-2013: infrastructură socială, de sănătate şi educaţională, IMM-uri, drumuri judeţene şi turism, dar va finanţa şi noi categorii de proiecte faţă de programul precedent: reabilitarea termică a clădirilor publice, care a fost finanţată în exerciţiul anterior doar ca program pilot; lucrări de cadastru; centre de transfer tehnologic. O altă noutate a programului o reprezintă conceptul de Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunităţii locale (CLLD) care vizează proiecte pentru comunităţile marginalizate: investiţii în infrastructura de sănătate, educaţie, servicii sociale, locuinţe sociale, activităţi de economie socială, amenajarea spaţiului urban degradat.

Ca şi principii de finanţare, în acest exerciţiu financiar accentul va fi pus pe strategii, apartenenţa la astfel de documente de programare fiind o condiţie obligatorie pentru multe dintre operaţiuni şi pe competitivitate. Din punctul de vedere al gestionării relaţiei dintre AM/OI şi beneficiari, noutatea este dată de utilizarea platformei electronice unice MySMIS.

- Ce a învăţat ADR Nord-Est din fostul exerciţiu financiar?

- Principalele probleme apărute în implementare în exerciţiul financiar anterior au fost legate de achiziţiile publice, vicii de proiectare şi relaţia cu constructorii. Lipsurile pe care noi le-am semnalat, în mod sistematic, au fost cele legate de legislaţia în domeniul achiziţiilor publice. Ne aşteptăm ca noul pachet legislativ, intrat de curând în vigoare, să asigure un cadru de implementare a proiectelor mai flexibil.

De asemenea, reglementările privind elaborarea documentaţiei tehnico-economice (HG 28/2008) sunt în proces de revizuire, iar noile normative au luat în calcul necorelările pe care le-am semnalat de-a lungul timpului.

Împreună cu beneficiarii noştri, am învăţat că multe din problemele din implementare pot fi evitate printr-o atenţie deosebită la toate documentele din pachetul informativ pentru fiecare prioritate de finanţare. Există în aceste documente toate informaţiile de care un beneficiar are nevoie pentru a-şi duce la bun sfârşit proiectul. Bineînţeles că multe erori pot fi prevenite prin colaborarea cu ofiţerii din Cadrul Organismului Intermediar, care îi sprijină pe beneficiari în înţelegerea corectă a cerinţelor. Ne aşteptăm ca şi în acest exerciţiu financiar să existe acelaşi climat de încredere între noi şi beneficiarii noştri.

- La alte programe cu finanţare europeană şi guvernamentală au fost linii de finanţare care s-au terminat în câteva minute, vă aşteptaţi ca şi pe POR să existe un răspuns mult mai bun din partea instituţiilor publice şi a mediului de business din Regiunea de Nord?

- Un răspuns bun din partea potenţialilor beneficiari nu este, în accepţiunea nostră, unul cantitativ. Interesul nostru nu este să închidem liniile de finanţare în câteva minute, ci milităm pentru pregătirea temeinică a dosarelor de finanţare, astfel încât să ajungă în implementare proiecte de calitate, care răspund nevoilor regionale de finanţare şi dezvoltare. Considerăm că o atenţie sporită în citirea documentelor informative şi respectarea tuturor regulilor stabilite de finanţator ne vor duce pe toţi mai aproape de acest deziderat.

„Realitatea din China tinde să fie una virtuală“ FOTO

- Pe ce linii de finanţare credeţi că vor fi cele mai multe solicitări?

- Ne aşteptăm să avem proiecte care să acopere în mod echitabil întreaga alocare a Programului Operaţional Regional. Trebuie să avem în vedere că, în această perioadă de programare vom avea atât apeluri competitive (cu depunere într-un anumit interval şi cu termen limită), cât şi apeluri necompetitive. Este firesc ca, în această perioadă, pentru apelurile competitive să fie un interes mai crescut. De exemplu, pentru Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului cultural, s-au depus în primele trei luni ale apelului 32 de proiecte, care solicită finanţare nerambursabilă cât dublul alocării financiare regionale. Situaţia aceasta se datorează, pe de o parte faptului că avem monumente istorice de o incontestabilă valoare, care trebuie redate publicului vizitator în cea mai atrăgătoare formă a lor, dar şi proiectelor de succes care au fost implementate prin POR 2007-2013 şi au devenit sursă de inspiraţie şi încurajare pentru alţi solicitanţi de finanţare.

- Am observat că sunt puţine proiecte depuse de mediul de business din Regiunea de Nord-Est pe liniile de finanţare destinate lor, care credeţi că este cauza?

- Actorii din mediul privat au la dispoziţie doua axe prioritare prin POR 2014-2020, Axa prioritară 1: Promovarea transferului tehnologic şi Axa 2: Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, prin intermediul cărora pot obţine finanţare pentru proiecte inovative şi în acord cu strategia de specializare inteligentă. La nivelul Regiunii Nord-Est, alocarea financiară pentru aceste axe prioritare este de 156 milioane euro. Avem certitudinea că această alocare se va dovedi insuficientă pentru apetitul întreprinzătorilor din Nord-Est. Însă dincolo de relaţia „finanţator-beneficiar” avem o preocupare deosebită pentru sprijinirea mediului de afaceri, de la dezvoltarea ideii de business, consiliere, până la căutarea de surse de finanţare şi sprijin în accesarea lor. Legăturile noastre cu parteneri internaţionali (SNN Olanda, EBS Spania, entităţi din Italia, Polonia, Spania) s-au întărit foarte mult în ultimul an şi, cu sprijinul Comisiei Europene, s-au concretizat şi proiecte de cooperare concrete, menite să conducă la dezvoltarea socio-economică a Regiunii.

O altă prioritate a noastră este dezvoltarea unei relaţii de colaborare mai strânse cu universităţile din Regiunea Nord-Est, în special pe topic-uri legate de dezvoltarea resursei umane, inovare şi transfer tehnologic, colaborare de pe urma căreia tot mediul economic va avea de câştigat.

- Au existat numeroase discuţii legate de infrastructura de turism amenajată de autorităţi publice, în care contribuţia era de 50%. Sunt cazuri concrete la Botoşani şi Bacău, în care nu s-au finalizat la timp lucrările, se vor finanţa astfel de investiţii şi în noul exerciţiu financiar sau nu se va acorda o atenţie mai mare unor obiective de investiţii similare?

- Abordarea este diferită, acum, pentru turism. Există o axă prioritară dedicată pentru staţiunile turistice din Regiunea Nord-Est, Acestea au la dispoziţie 17 milioane euro pentru investiţii care vizează dezvoltarea infrastructurii de turism balnear, amenajarea obiectivelor turistice naturale de utilitate publică, precum şi crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe de utilitate publică, iar contribuţia va fi de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile, întrucât nu se vor mai finanţa infrastructuri de agrement care intră sub ajutor de stat.

Mesaj de pe tandemul din bambus: „Fiecare biciclist contează“ FOTO

- Cum consideraţi că mediul de business sau administraţia publică poate veni cu idei de proiecte inovative şi creative, în condiţiile în care sectorul continuă să propună acelaşi tip de investiţii?

- Din punctul nostru de vedere, acest exerciţiu de programare reprezintă un examen pentru toate municipalităţile, care le va evalua capacitatea de planificare şi viziunea pe termen mediu şi lung, întrucât finanţările vor fi acordate exclusiv în baza unor documente strategice relevante.

Provocarea mediului de afaceri va fi să aibă în vedere sectoarele cheie identificate până acum în Strategia Regională de Specializare Inteligentă, respectiv: sectorul agroalimentar, confecţii-textile, biotehnologii şi IT&C, dar şi pe cele viitoare. Aceste domenii de specializare inteligentă transformă resursele locale în produse cu valoare adăugată ridicată, au efecte de antrenare şi multiplicare asupra celorlalte ramuri ale economiei regionale şi sunt înalt competitive pe plan mondial.

Prodecanul Facultăţii de Informatică, Lenuţa Alboaie: „Trebuie să învăţăm să fim cetăţeni «smart»“

- În fostul exerciţiu financiar ADR Nord-Est a fost campion la gradul de absorbţie pe POR, dar a încheiat ciclul de finanţare şi cu probleme de imagine legate de condamnarea fostului şef, Constantin Apostol. Au existat schimbări pe care le-aţi făcut pentru a şterge această pată de imagine?

- A fost o întâmplare nefericită legată de fostul director general, dar care nu a afectat activitatea instituţiei. Agenţia a dovedit în decursul timpului şi continuă să o facă, că este un partener profesionist, responsabil, proactiv, atât pentru administraţiile publice, cât şi pentru mediul privat.

 

- Care sunt principalele dificultăţi pe care le întâmpină instituţia pe care o conduceţi?

- Principalele probleme întâmpinate sunt cele legate de întârzierea publicării ghidurilor solicitantului, dar şi unele disfuncţionalităţi care nu sunt în competenţa noastră, cum ar fi operaţionalizarea sistemului electronic MySMIS. Pe de altă parte, încă mai avem cu toţii de învăţat ce înseamnă performanţă, respect faţă de principii şi competenţă, dar şi conectarea la trendurile lumii de azi. Lucrăm din greu la constituirea unei mase critice de oameni şi instituţii, care înţeleg şi acţionează în direcţia adevăratelor provocări ale viitorului!

Anca Elena Gheorghică, preşedinte executiv „Mai Bine“: „Cel mai importat este să ai încredere în ceea ce faci“

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:12

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei