2015 – anul scandalurilor în învăţământul ieşean
Dimensiune font:
Sistemul de învăţământ din judeţul Iaşi nu a fost lipsit de evenimente neplăcute, uneori chiar jenante pentru cei aflaţi la catedră şi în poziţii importante, care au ajuns cunoscute la nivel naţional sau au determinat reacţii internaţionale. Obişnuită cu scandalurile, UMF a atras anul acesta reacţii dure la nivel internaţional. „Spatele drept, pieptul înainte, ochii roată după fraieri” a fost afirmaţia pentru care ieşeanul Vasile Şalaru a plătit cu funcţia din Ministerul Educaţiei.
Cea mai mare amploare în seria de scandaluri din 2015 în care a fost implicat învăţământul ieşean a avut-o un caz de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF), unde studenţii din anul I iniţial admişi la formele de studiu cu plata în valută nu s-au mai regăsit pe noile liste de admitere, publicate la câteva săptămâni de la debutul anului academic 2015-2016. Astfel, pe listele publicate pe 5 octombrie erau 520 de candidaţi declaraţi admişi la studiul pe cont propriu valutar, iar zece zile au fost făcute publice alte liste în care figurau doar 426 de candidaţi admişi. Situaţia incertă a 45 de studenţi marocani a determinat reacţii din partea Ministerului marocan de Externe, ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, fiind convocată pe 19 octombrie, pentru a oferi explicaţii. Ulterior şi Ambasada Franţei în România a anunţat că urmăreşte cu atenţie derularea evenimentelor. „Este o problemă pe care o stăpânim foarte bine. Conducerea Universităţii a oprit înmatricularea studenţilor la programele de studii în limbile franceză, engleză şi română pe locurile în valută. Am semnalat aceste erori Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Acesta a trimis o comisie, care anchetează această problemă şi în paralel, există o comisie disciplinară a Universităţii”, susţinea Dragoş Pieptu, rectorul interimar al UMF Iaşi.
Citește și Poveştile tinerilor care fac cinste Moldovei FOTO (EXCLUSIV)
Rezultatele reevaluării celor 951 de dosare depuse la admiterea pe cont propriu valutar, sesiunea septembrie 2015, demonstrează că nu mai puţin de 94 de punctaje fuseseră modificate. Organele de cercetare penală au fost sesizate în acest caz, iar pe 22 octombrie DNA a descins la sediul instituţiei de învăţământ superior pentru a ridica dosarele de admitere. „Au fost erori manageriale grave în procesul de gestiune a admiterii studenţilor străini în Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi. Astfel, a fost absolut necesară şi sesizarea organelor de cercetare penală pentru că schimbarea a 94 de punctaje nu poate conduce la o altă calificare decât aceea de fraudă”, a precizat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei în perioada respectivă. În urma scandalului provocat, rectorul interimar Dragoş Pieptu şi-a înaintat demisia. Vina a căzut doar asupra secretarei generale a UMF, Gabriela Cuciureanu.
Şir interminabil de scandaluri cu iz penal la UMF
De altfel, UMF Iaşi a fost implicată în multe alte conflicte de-a lungul anului 2015. Începutul lunii februarie a venit cu decizii de arest preventiv de 30 de zile pentru soţii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ, profesori la Facultatea de Medicină Generală, respectiv la cea de Medicină Dentară, care au fost acuzaţi de luare de mită. Aceeaşi decizie a fost luată şi pentru profesorul Dumitru Păduraru, acuzat de luare de mită, tentativă de viol şi şantaj, în baza denunţului uneia dintre studente. Examenele la Anatomie susţinute cu Dumitru Păduraru, supranumit de studenţi „profesorul patul sau patru”, erau trecute de unele studente doar dacă plăteau cu sex.
La nici o săptămână de la arestarea celor trei „profesionişti de top”, după aprecierile conducerii universităţii, Vasile Astărăstoae, implicat în mai multe dosare, a demisionat din funcţia de rector, anunţul fiind făcut pe 6 februarie. Atribuţiile sale fuseseră preluate de Dragoş Pieptu, pe atunci prorector pentru strategii instituţionale. Câteva zile mai târziu, pe 12 februarie, procurorii DNA, însoţiţi de jandarmi, au descins la sediul instituţiei de învăţământ superior.
Citește și Studiu al unui universitar ieşean, preluat de New York Times
De la onoare la „pieptul în faţă, dosul în spate”
Nici învăţământul preuniversitar nu a dus lipsă de scandaluri. De data acesta, protagonistul este profesorul ieşean Vasile Şalaru (copreşedinte ALDE). Acesta a fost numit, pe 22 ianuarie, în funcţia de secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. „Mă onorează numirea şi sper să fac onoare partidului şi Iaşului”, spunea în aceeaşi zi Vasile Şalaru. După doar nouă luni, pe 22 octombrie, însă şi-a depus demisia de „onoare”, în urma afirmaţiei dintr-o conferinţă de presă din Hunedoara (20 octombrie), prin care le îndemna pe eleve: „pieptul în faţă, dosul în spate şi să leşine băieţii”. Acesta a dezminţit enunţul publicat, afirmând că a spus doar „spatele drept, pieptul bombat şi privirea înainte contează mult”, cu referire la optimism. „Ceea ce a fost publicat e de neînţeles. Din toate subiectele de politică şi de educaţie pe care le-am discutat, s-a preluat tendenţios, cu rea intenţie, poate şi din cauza tinereţii ziaristei, pentru că nu putea să aibă ceva personal cu mine. Ideea pe care am prezenta-o şi pe care o susţin, chiar dacă e nevoie să sufăr pentru asta, este aceea că ar trebui ca educaţia nonformală să aibă un loc mai important în actul educaţional românesc”, spunea Vasile Şalaru când şi-a anunţat public demisia din MECS, amintind şi de înregistrarea postată pe internet a conferinţei de presă.
La câteva zile însă a apărut înregistrarea integrală a evenimentului, fiind inclus de data aceasta şi finalul întâlnirii demnitarului cu presa, când exprimarea „spatele drept, pieptul bombat şi privirea înainte” prinde o nouă formă - „spatele drept, pieptul înainte, ochii roată după fraieri”. „Noi, în Moldova spunem altfel – Educaţia pentru fete este spatele drept, pieptul înainte, ochii roată după fraieri. În Ardeal, se pare că e altfel – încet şi răzămat”, sunt cuvintele lui Vasile Şalaru de la finalul conferinţei de presă şi care l-au costat postul din MECS.
Citeşte şi Proiecte ale cursanţilor de la TUIASI, curtate de companii din industria auto
Acestea sunt situaţii cele mai grave cu care s-a confruntat învăţământul ieşean pe parcursul unui an calendaristic, rămân însă nerezolvate numeroase probleme cu care se confruntă de mulţi ani, cum sunt slaba finanţare, programele şcolare învechite, decontarea navetei, clădiri improprii, fără a uita şi de absenteism, abandon şcolar, violenţa în mediul şcolar, incluzând aici şi fenomenul de bullying care ia amploare în ultimii ani. Andreea IGNEA
* * *
„Au fost erori manageriale grave în procesul de gestiune a admiterii studenţilor străini în Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi. Astfel, a fost absolut necesară şi sesizarea organelor de cercetare penală pentru că schimbarea a 94 de punctaje nu poate conduce la o altă calificare decât aceea de fraudă” - Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei
* * *
Vasile Şalaru, fost secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar
„Noi, în Moldova spunem altfel – Educaţia pentru fete este spatele drept, pieptul înainte, ochii roată după fraieri. În Ardeal, se pare că e altfel – încet şi răzămat” - Vasile Şalaru, fost secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar
Situaţie gravă la Suceava
La sesizarea reporterilor cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, Ministerul Educaţiei şi Cercetării ştiinţifice (MECS) a solicitat inspectoratelor şcolare din ţară rapoarte scrise privind modalitatea de soluţionare a cererilor de transfer la nivelul claselor a IX-a de liceu. Nereguli au fost descoperite în judeţele Suceava, Bihor, Prahova şi Brăila. În urma verificărilor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, s-a constat că din totalul de 523 de cereri depuse, fuseseră aprobate 386. Doar 54 aveau temei legal, în timp ce 332 de elevi fuseseră transferaţi fără respectarea prevederilor legale prevăzute de Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat.
Citeşte şi Maia Morgenstern: „Sunt fericită, sunt înconjurată de tineri formidabili!” (INTERVIU)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau