2015 – anul scandalurilor în învăţământul ieşean

default

Dimensiune font:

| 29-12-2015 06:00

 Sistemul de învăţământ din judeţul Iaşi nu a fost lipsit de evenimente neplăcute, uneori chiar jenante pentru cei aflaţi la catedră şi în poziţii importante, care au ajuns cunoscute la nivel naţional sau au determinat reacţii internaţionale. Obişnuită cu scandalurile, UMF a atras anul acesta reacţii dure la nivel internaţional. „Spatele drept, pieptul înainte, ochii roată după fraieri” a fost afirmaţia pentru care ieşeanul Vasile Şalaru a plătit cu funcţia din Ministerul Educaţiei.

Cea mai mare amploare în seria de scandaluri din 2015 în care a fost implicat învăţământul ieşean a avut-o un caz de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF), unde studenţii din anul I iniţial admişi la formele de studiu cu plata în valută nu s-au mai regăsit pe noile liste de admitere, publicate la câteva săptămâni de la debutul anului academic 2015-2016. Astfel, pe listele publicate pe 5 octombrie erau 520 de candidaţi declaraţi admişi la studiul pe cont propriu valutar, iar zece zile au fost făcute publice alte liste în care figurau doar 426 de candidaţi admişi. Situaţia incertă a 45 de studenţi marocani a determinat reacţii din partea Ministerului marocan de Externe, ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, fiind convocată pe 19 octombrie, pentru a oferi explicaţii. Ulterior şi Ambasada Franţei în România a anunţat că urmăreşte cu atenţie derularea evenimentelor. „Este o problemă pe care o stăpânim foarte bine. Conducerea Universităţii a oprit înmatricularea studenţilor la programele de studii în limbile franceză, engleză şi română pe locurile în valută. Am semnalat aceste erori Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Acesta a trimis o comisie, care anchetează această problemă şi în paralel, există o comisie disciplinară a Universităţii”, susţinea Dragoş Pieptu, rectorul interimar al UMF Iaşi.

Citește și Poveştile tinerilor care fac cinste Moldovei FOTO (EXCLUSIV)

Rezultatele reevaluării celor 951 de dosare depuse la admiterea pe cont propriu valutar, sesiunea septembrie 2015, demonstrează că nu mai puţin de 94 de punctaje fuseseră modificate. Organele de cercetare penală au fost sesizate în acest caz, iar pe 22 octombrie DNA a descins la sediul instituţiei de învăţământ superior pentru a ridica dosarele de admitere. „Au fost erori manageriale grave în procesul de gestiune a admiterii studenţilor străini în Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi. Astfel, a fost absolut necesară şi sesizarea organelor de cercetare penală pentru că schimbarea a 94 de punctaje nu poate conduce la o altă calificare decât aceea de fraudă”, a precizat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei în perioada respectivă. În urma scandalului provocat, rectorul interimar Dragoş Pieptu şi-a înaintat demisia. Vina a căzut doar asupra secretarei generale a UMF, Gabriela Cuciureanu.

Şir interminabil de scandaluri cu iz penal la UMF
De altfel, UMF Iaşi a fost implicată în multe alte conflicte de-a lungul anului 2015. Începutul lunii februarie a venit cu decizii de arest preventiv de 30 de zile pentru soţii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ, profesori la Facultatea de Medicină Generală, respectiv la cea de Medicină Dentară, care au fost acuzaţi de luare de mită. Aceeaşi decizie a fost luată şi pentru profesorul Dumitru Păduraru, acuzat de luare de mită, tentativă de viol şi şantaj, în baza denunţului uneia dintre studente. Examenele la Anatomie susţinute cu Dumitru Păduraru, supranumit de studenţi „profesorul patul sau patru”, erau trecute de unele studente doar dacă plăteau cu sex.

La nici o săptămână de la arestarea celor trei „profesionişti de top”, după aprecierile conducerii universităţii, Vasile Astărăstoae, implicat în mai multe dosare, a demisionat din funcţia de rector, anunţul fiind făcut pe 6 februarie. Atribuţiile sale fuseseră preluate de Dragoş Pieptu, pe atunci prorector pentru strategii instituţionale. Câteva zile mai târziu, pe 12 februarie, procurorii DNA, însoţiţi de jandarmi, au descins la sediul instituţiei de învăţământ superior.

Citește și Studiu al unui universitar ieşean, preluat de New York Times

De la onoare la „pieptul în faţă, dosul în spate”
Nici învăţământul preuniversitar nu a dus lipsă de scandaluri. De data acesta, protagonistul este profesorul ieşean Vasile Şalaru (copreşedinte ALDE). Acesta a fost numit, pe 22 ianuarie, în funcţia de secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. „Mă onorează numirea şi sper să fac onoare partidului şi Iaşului”, spunea în aceeaşi zi Vasile Şalaru. După doar nouă luni, pe 22 octombrie, însă şi-a depus demisia de „onoare”, în urma afirmaţiei dintr-o conferinţă de presă din Hunedoara (20 octombrie), prin care le îndemna pe eleve: „pieptul în faţă, dosul în spate şi să leşine băieţii”. Acesta a dezminţit enunţul publicat, afirmând că a spus doar „spatele drept, pieptul bombat şi privirea înainte contează mult”, cu referire la optimism. „Ceea ce a fost publicat e de neînţeles. Din toate subiectele de politică şi de educaţie pe care le-am discutat, s-a preluat tendenţios, cu rea intenţie, poate şi din cauza tinereţii ziaristei, pentru că nu putea să aibă ceva personal cu mine. Ideea pe care am prezenta-o şi pe care o susţin, chiar dacă e nevoie să sufăr pentru asta, este aceea că ar trebui ca educaţia nonformală să aibă un loc mai important în actul educaţional românesc”, spunea Vasile Şalaru când şi-a anunţat public demisia din MECS, amintind şi de înregistrarea postată pe internet a conferinţei de presă.

La câteva zile însă a apărut înregistrarea integrală a evenimentului, fiind inclus de data aceasta şi finalul întâlnirii demnitarului cu presa, când exprimarea „spatele drept, pieptul bombat şi privirea înainte” prinde o nouă formă - „spatele drept, pieptul înainte, ochii roată după fraieri”. „Noi, în Moldova spunem altfel – Educaţia pentru fete este spatele drept, pieptul înainte, ochii roată după fraieri. În Ardeal, se pare că e altfel – încet şi răzămat, sunt cuvintele lui Vasile Şalaru de la finalul conferinţei de presă şi care l-au costat postul din MECS.

Citeşte şi Proiecte ale cursanţilor de la TUIASI, curtate de companii din industria auto

Acestea sunt situaţii cele mai grave cu care s-a confruntat învăţământul ieşean pe parcursul unui an calendaristic, rămân însă nerezolvate numeroase probleme cu care se confruntă de mulţi ani, cum sunt slaba finanţare, programele şcolare învechite, decontarea navetei, clădiri improprii, fără a uita şi de absenteism, abandon şcolar, violenţa în mediul şcolar, incluzând aici şi fenomenul de bullying care ia amploare în ultimii ani. Andreea IGNEA

* * *
„Au fost erori manageriale grave în procesul de gestiune a admiterii studenţilor străini în Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi. Astfel, a fost absolut necesară şi sesizarea organelor de cercetare penală pentru că schimbarea a 94 de punctaje nu poate conduce la o altă calificare decât aceea de fraudă” - Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei

* * *

Vasile Şalaru, fost secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar

„Noi, în Moldova spunem altfel – Educaţia pentru fete este spatele drept, pieptul înainte, ochii roată după fraieri. În Ardeal, se pare că e altfel – încet şi răzămat - Vasile Şalaru, fost secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar

Situaţie gravă la Suceava
La sesizarea reporterilor cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, Ministerul Educaţiei şi Cercetării ştiinţifice (MECS) a solicitat inspectoratelor şcolare din ţară rapoarte scrise privind modalitatea de soluţionare a cererilor de transfer la nivelul claselor a IX-a de liceu. Nereguli au fost descoperite în judeţele Suceava, Bihor, Prahova şi Brăila. În urma verificărilor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, s-a constat că din totalul de 523 de cereri depuse, fuseseră aprobate 386. Doar 54 aveau temei legal, în timp ce 332 de elevi fuseseră transferaţi fără respectarea prevederilor legale prevăzute de Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat.

Citeşte şi Maia Morgenstern: „Sunt fericită, sunt înconjurată de tineri formidabili!” (INTERVIU)
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei