2016, anul protestelor în educaţie
Dimensiune font:
Anul 2016 a fost bogat în proteste în sistemul de învăţământ *sute de sindicalişti au ieşit în stradă de câte ori au avut ocazia pentru a-şi striga ofurile * cel mai mare protest a avut loc pe 1 iunie, când aproximativ 10.000 de persoane au protestat în faţa Palatului Cotroceni
Despre anul care stă să se încheie putem spune că a avut foarte multe suişuri şi coborâşuri, însă un singur lucru îl putem afirma cu tărie: nu i-au lipsit protestele de stradă. De câte ori au avut ocazia, sindicaliştii din învăţământ au ieşit în stradă pentru a-şi striga nemulţumirile; pichetările, mitingurile, marşurile sau grevele fiind cuvintele de ordine care caracterizează acest an. Primul protest la nivel naţional din domeniul educaţiei a fost pe data de 18 aprilie, atunci când câteva sute de cadre didactice au reclamat în faţa Guvernului faptul că Executivul nu a aprobat proiectul Legii cadru care prevedea salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Câteva zile mai târziu a venit rândul sindicaliştilor din învăţământul superior să organizeze o serie de acţiuni de protest, prin care să solicite alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.
Citește și Interviu cu Ovidiu Avădanei, „Elevul anului” la Iaşi
Proteste pe bandă rulantă şi la Iaşi
Nici membrii sindicatelor din învăţământ de la Iaşi nu s-au lăsat mai prejos, aceştia ieşind în stradă de nenumărate ori pe parcursul anului pentru a trage semnale de alarmă în faţa autorităţilor. Astfel, pe 25 aprilie sute de sindicalişti l-au aşteptat în faţa Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” pe premierul Dacian Cioloş, aflat într-o vizită de lucru la Iaşi, pentru a cere dreptul la cei 6% din PIB prevăzuţi de lege. Protestele de la nivel local au continuat pe 13 septembrie, când sindicaliştii s-au adunat în faţa Prefecturii Iaşi pentru a cere mărirea salariilor. Un alt protest de amploare foarte mare a fost organizat pe data de 18 noiembrie. De această dată, sindicaliştii au reclamat reducerea salariilor contabililor şi secretarilor cu sume cuprinse între 100 şi 1.100 de lei.
Peste 10.000 de persoane au protestat de „Ziua copilului”
Protestele au culminat însă în data de 1 iunie, când aproximativ 10.000 de sindicalişti din toată ţara, membri ai Federaţiilor sindicale din Învăţământ, alături de elevi şi părinţi, au pornit din Piaţa Victoriei într-un marş către Palatul Cotroceni, protestul fiind generat de eşuarea negocierilor cu Guvernul României referitoare la salarizarea din învăţământ. Peste 100 de sindicalişti de la Iaşi au participat la protestul de amploare organizat de „Ziua internaţională a Copilului”.
La un pas de boicotare examenelor naţionale
Printre cele mai arzătoare problemele sesizate de sindicalişti s-au numărat inechitatea salarială între funcţiile de contabil şi contabil şef, respectiv, secretar şi secretar şef, nealocarea celor 6% din PIB pentru educaţie, condiţiile insalubre de desfăşurare a activităţii didactice într-un număr foarte mare de unităţi de învăţământ, salarizarea profesorilor, dar şi a personalului auxiliar sau scăderea salariilor secretarilor şi contabililor. În vara acestui an, sindicaliştii chiar au fost la un pas de a boicota desfăşurarea examenelor naţionale din cauza salariilor foarte mici a cadrelor didactice, dar şi din cauza faptului că reprezentanţii Guvernului refuzau să coopereze.
Citește și „Frumuseţea matematicii constă în idei, nu în chestiunile de suprafaţă, cum ar fi calculele”
„A fost un an al protestelor, însă şi un an în care toate acţiunile noastre au rămas fără rezultat. Actualul Guvern a scos practic un an din viaţa noastră, a tuturor. Zecile de acţiuni de protest ale noastre au rămas fără răspuns, pentru că la masa dialogului a fost mereu o singură parte prezentă. Guvernul s-a comportat ca şi cum nu ne-ar auzi. Sper să fie ultimul an în care protestele să nu îşi mai atingă scopul”, a declarat prof. Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” din Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau