„Marele penal” schimbă Rectoratul cu Senatul
Dimensiune font:
Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a anunţat ieri că renunţă la funcţie, după 7 ani de mandat şi aproximativ şase luni de la decizia de incompatibilitate stabilită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acesta şi-a motivat decizia spunând că Universitatea trebuie să-şi poată desfăşura activitatea în mod corect. Demisia vine într-un moment în care UMF Iaşi e angrenată într-un amplu scandal de corupţie. Pe de altă parte, anunţul vine la doar o zi după zvonurile privind începerea urmăririi penale din partea DNA, tocmai pentru că nu fusese demis din funcţia de rector. Vasile Astărăstoae nu părăseşte însă conducerea Universităţii, rămânând membru în Senatul instituţiei.
După şapte ani de rectorat la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” Iaşi, Vasile Astărăstoae renunţă la funcţia de conducere a instituţiei de învăţământ superior. Motivul invocat a fost noul statut de membru al Senatului Universităţii, unde a fost ales cu 79,5% voturi „pentru” - funcţie incompatibilă cu cea de rector. Aceasta se adaugă decizie Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din iulie 2014 şi recomandările Ministerului Educaţiei de a fi demis din funcţia de rector.
Gulere albe mânjite de o rutină îngălbenită a şpăgii
„Această decizie de fi membru în Senat şi de a renunţa la funcţia de rector am luat-o pe data de 1 august, când am împlinit 65 de ani, fiind şi după decizia Înaltei Curţi. Când mi-am început acest mandat, vă aduceţi aminte ce mi-au făcut domnii procurori şi ANI (a fost cercetat în mai multe dosare civile şi penale – n.r.), eu am demonstrat că pot să-l duc indiferent ce au făcut ei. Deci, eu ies din această luptă nu învins, ci învingător!”, a explicat Vasile Astărăstoae, amintind că nu a făcut asta până acum „dintr-un motiv strict pragmatic”. „Pentru ca Universitatea să-şi poată desfăşura activitatea în mod corect, am pregătit această strategie şi am făcut de asemenea manieră ca alegerile să fie cele normale, fără a fi nevoie de cele interimare, deoarece cu opt luni de zile înainte de a începe noul ciclu electoral nu se pot organiza alte alegeri şi se dă interimatul”, a continuat noul membru al Senatului UMF, Vasile Astărăstoae. Pe de altă parte, cel de-al doilea mandat ca rector al UMF se apropia de final, iar în articolul 81, alineatul 2 din Carta Universităţii se precizează că „nici o persoană nu va putea fi rector al Universităţii mai mult de două mandate, adică mai mult de 8 ani”.
Profesorul „Păsărică” a scandalizat România
Regrete minime, satisfacţie maximă
Fostul rector UMF susţine că nu se desparte greu de funcţia pe care a deţinut-o în cadrul UMF, datorită lucrurilor pe care le lasă în urmă, chiar dacă din cauza unora dintre ele a fost transformat în „marele penal”. „Am construit un Institut de Medicină Legală cum nu mai există altul în ţară, am făcut pentru Iaşi un lucru deosebit - mi-am pus pielea la bătaie, că atunci am început să devin dintr-un om cinstit marele penal - am salvat Institutul de Oncologie. Să nu uitaţi acest lucru! Chiar dacă unii se laudă că ei l-au făcut, eu i-am pus bazele şi eu l-am salvat în momentul în care era apărută Hotărârea de Guvern prin negociere între domnul vicepremier Oprea, domnul prim-ministru Boc şi domnul preşedinte Băsescu ca să facă acolo un hibrid - jumătate spital de urgenţe, jumătate institut de oncologie”, a precizat Vasile Astărăstoae.
EXCLUSIV Clanurile din Universitatea de Medicină
O altă satisfacţie este stadiul pe care l-a atins UMF „în ultimii şapte ani” şi drumul ascendent pe care îl parcurge prin proiectele care au fost demarate. „Dacă nu voi mai fi eu, care nu vreau să mă plec în faţa altora, nu înseamnă că Universitatea se va apleca”, este convingerea lui Vasile Astărăstoae.
Scandalul şpăgilor, ilustrat în caricaturi
Ce se va întâmpla în continuare
Chiar dacă nu va mai fi rectorul UMF, Vasile Astărăstoae este hotărât să-şi continue proiectele. „Dacă cineva îşi închipuie măcar un minut că mă voi retrage într-un turn de fildeş, că îmi voi linge rănile, că mă voi apuca să spun Uite ce societate nerecunoscătoare, se înşeală! Voi rămâne în continuare, am suficiente proiecte. Nu m-aţi văzut niciodată reacţionând din cauză cu un rector nu poate coborî. Acum, voi reacţiona! Îmi voi face datoria şi voi milita în continuare pentru proiectele Iaşului, chiar dacă unii nu vor!”, a subliniat Astărăstoae, precizând totodată că va rămâne preşedintele Colegiului Medicilor din România.
„Profesionişti de top” de la UMF Iaşi se remarcă prin şpăgile luate
După actul oficial al Ministerului Educaţiei privind transferul din funcţia de rector a lui Vasile Astărăstoae, responsabilităţile vor fi preluate de prorectorul pentru strategii instituţionale, Dragoş Pieptu. Specializat în Chirurgie Plastică şi Reconstructivă, Dragoş Pieptu a obţinut titlul de conferenţiar pe 25 februarie 2008, iar pe 1 aprilie a fost numit prorector UMF pentru doctorate, cercetare ştiinţifică relaţii internaţionale şi parteneriate academice. El preia atribuţiile lui Astărăstoae până la numirea noului rector, campania electorală debutând în luna mai. Andreea IGNEA, Ştefana CZELLER
* * *
Anunţul lui Vasile Astărăstoae vine la doar o zi de la zvonurile privind începerea urmăririi penale, dispuse de DNA împotriva sa din cauza refuzului de a demisiona din funcţia de rector al UMF Iaşi, în conformitate cu decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din iulie 2014 şi cu recomandările Ministerului Educaţiei – dispoziţie ce nu a fost confirmată însă de autorităţi. „Nu a fost începută urmărirea penală împotriva domnului Vasile Astărăstoae. Acesta nu are calitatea de suspect în dosar şi nu i s-a adus la cunoştinţă nicio acuzaţie”, a precizat Lidia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA - structura centrală. Scandalul conflictului de interese a pornit de la semnarea de către Astărăstoae a 10 contracte de muncă şi de prestări servicii, în valoare totală de 204.759 lei, cu UMF şi Institutul de Medicină Legală, pentru sine şi fiica sa, la implementarea proiectelor cu finanţare europeană. Sub această acuzaţie, mai-marele universităţii a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. În alt dosar, DNA a vorbit despre nereguli la proiectul privind platforma de e-learning de la UMF, care ar fi primit ilegal fonduri de 5,2 milioane de lei.
* * *
„Va vedea lumea că sunt redactor-şef, pentru că am fondat o revistă care este pe locul nouă în lume -, şi că am scris nişte cărţi, că am mai făcut şi cercetare, că am introdus direcţii noi în România, care sunt recunoscute în străinătate. Dacă este Bioetică în România ca disciplină, fundament şi şcoală, este şi datorită lui Astărăstoae!” - Vasile Astărăstoae.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau