„Teme pentru acasă” date directorilor de şcoli
Dimensiune font:
Alături de laudele pentru rezultatele anului şcolar anterior, directorii şcolilor şi grădiniţelor ieşene şi-au primit sarcinile pentru cel în curs.
Sala de festivităţi a Colegiului Naţional de Arte „O. Băncilă” a devenit neîncăpătoare ieri, 15 octombrie, pentru directorii de unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţ. Cu toţii au participat la Conferinţa anuală, organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi.
Alături de conducerea ISJ au fost şi reprezentanţii autorităţilor locale, fiind prezenţi viceprimarul Mihai Chirica, preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, precum şi Dragoş Roşu, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, şi Andrei Albulescu, inspector şef în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă. De asemenea, nu au lipsit reprezentanţii părinţilor, ai elevilor, precum şi ale sindicatelor. „Este un moment tradiţional cunoscut în ritualul şcolii ieşene şi al cele româneşti, în general, cu dublă valenţă. Pe de o parte, este o privire retrospectivă asupra anului ce s-a încheiat şi care la acest moment poate fi analizat, iar pe de alta, e o cronică ce se adună în filele învăţământului ieşean şi ne interesează elementele pe care le putem transfera prin reglare, continuare a proiectelor de reuşită, dar şi prin corecţie a ceea ce se impune”, a explicat Camelia Gavrilă, şefa ISJ.
Absenteismul şi slaba finanţare, eternele probleme
Într-o amplă prezentare, au fost evidenţiate elementele pozitive ale situaţiei învăţământului preuniversitar, dar nu au fost uitate nici cele pentru care conducerile şcolilor şi grădiniţelor trebuie să acorde o atenţie sporită. Cei 894 de elevi neşcolarizaţi şi 425 de cazuri de abandon şcolar, cele 1.260 de note scăzute la purtare, majoritatea din cauza numărului mare de absenţe, precum şi cei 4.779 de repetenţi, sunt situaţiile asupra cărora directorii trebuie să găsească soluţii, ca „teme pentru acasă”, după cum le-a numit Camelia Gavrilă. „Constataţi că la nivelul gimnazial sunt cei mai mulţi repetenţi – 2.427 – şi un total de 4.779. Spre aceştia trebuie să se îndrepte atenţia fiecărei şcoli în parte!”, a amintit şefa ISJ.
Nu au fost uitate nici rezultatele slabe la examenele naţionale înregistrate în cazul unor unităţi şcolare. „Este nevoie de monitorizarea progresului elevilor, ore de consultaţii la disciplinele de examen. Dacă nu facem acest lucru, nu avem şanse, pentru că sunt ritmuri diferite de lucru şi trebuie să vedem care sunt deficienţele fiecărui copil”, a mai atras atenţia inspectorul şcolar general.
De asemenea, au fost amintite responsabilităţile autorităţilor locale şi naţionale în ceea ce priveşte finanţarea. „Încă este restant ministerul în ceea ce priveşte decontarea cheltuielilor de transport. Sperăm să se găsească soluţii pentru plata sumelor restante. Avem două probleme cu transportul – cel al cadrelor didactice navetiste este problema primarilor, dar avem rugămintea de a încerca şi dumneavoastră, directorii, o soluţie de comunicare. De asemenea, există problema cu transportul elevilor – pentru anul în curs a fost rezolvată, dar au rămas cele din anul anterior”, a punctat Camelia Gavrilă. Andreea IGNEA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau