Abecedare depăşite, în loc de manuale digitale
Dimensiune font:
Deşi şcoala a început deja de aproape o lună, elevii din primele două clase ale ciclului primar învaţă în continuare de pe fişele învăţătorilor sau din cărţile şi caietele speciale cumpărate de părinţi. Ei ar fi trebui să aibă pe bănci manuale noi în format tipărit şi digital. Promise încă din 2013, despre acestea nu se mai aude nimic. În schimb, elevii ar putea învăţa tot după Abecedarele şi manualele de Matematică de acum zece ani, retipărite de Ministerul Educaţiei.
Mai bine de trei săptămâni au trecut de la debutul noului an şcolar şi tot atât de când elevii claselor I şi a II-a ar fi trebuit să primească manualele elaborate după programele noi, însoţite de formatul digital. Cu toate acestea, elevii nu au primit nici măcar manualele vechi. În prima zi de şcoală, pe bobocii din ciclul primar nu i-a aşteptat pe bănci celebrul „Abecedar”, ci doar câte un auxiliar, şi acela, luat cu împrumut de dascăli, de la edituri.
Numeroasele contestaţii la licitaţiile pentru noile manuale digitale, considerate de Federaţia Editorilor din România „un tun de 30-50 de milioane de euro”, au determinat amânarea tipării acestora, dar şi cheltuieli în plus ale părinţilor şi ale învăţătorilor, care predau de pe fişe xeroxate. „Am mers pe a valorifica experienţa de ani de zile a învăţătorilor, pe materialele lor didactice anterioare şi pe aceste auxiliare, ce puteau fi luate ca împrumut sau prezentate ca bibliografie”, a punctat soluţia şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, Camelia Gavrilă. Atmosfera în rândul părinţilor şi a cadrelor didactice cu privire la acest subiect oscilează între indignare şi indiferenţă. „Şi-aşa, copilul meu căra degeaba vechile manuale în ghiozdan, că materia era depăşită, iar la concursuri se dau subiecte total diferite. Decât să-şi rupă copiii spatele, mai bine să nu le mai care degeaba”, ne-a declarat un părinte al unui copil de clasa a doua. „Bine că învăţământul e gratuit. Manualele date de stat lipsesc, în schimb, noi dăm bani pe caiete şi cărţi, care de care mai speciale”, ne spune, cu ironie, un altul.
Cheltuieli suplimentare de peste un milion de lei
Singura soluţie găsită de prim-ministrul Victor Ponta a fost retipărirea vechilor manuale pentru clasele I şi distribuirea celor din anii precedenţi pentru elevii claselor a II-a, hotărâre impusă ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, cu riscul de a fi demis din funcţie dacă nu găseşte soluţii. În acest sens, inspectoratele şcolare judeţene au fost nevoite să întocmească o situaţie, în regim de urgenţă, a necesarului de manuale pentru clasa I la nivelul judeţului, pe care au transmis-o Ministerului Educaţiei Naţionale, conform purtătorului de cuvânt din cadrul ISJ Iaşi, Sabina Manea. Potrivit presei centrale, în baza acestora, MEN a alocat peste un milion de lei pentru retipărirea Abecedarelor şi a manualelor de Matematică, ambele fiind aprobate în urmă cu zece ani. De data acesta, promisiunea este că elevii vor avea manuale pe bănci după aproximativ zece zile. „Momentan, ne descurcăm cu fişele realizate după programa şcolară. Nu am primit încă manualele vechi, dar ar fi de ajutor învăţătorilor, prin suportul literar pe care îl oferă la nivelul clasei. Dar, nu ştiu cum va fi dacă vom primi acele manuale noi abia în ianuarie-februarie, pentru că va fi nevoie, cu siguranţă, şi de o perioadă pentru recuperarea unor elemente din materia de predat”, a explicat Ştefan Butnariu, directorul Şcolii „G. Călinescu” şi învăţător.
Andreea IGNEA
***
„Bine că învăţământul e gratuit. Manualele date de stat lipsesc, în schimb, noi dăm bani pe caiete şi cărţi care de care mai speciale” - părinte
***
„Momentan, ne descurcăm cu fişele realizate după programa şcolară” - Ştefan Butnariu, directorul Şcolii „G. Călinescu”
***
1 milion de lei
Atât costă retipărirea Abecedarelor şi a manualelor de Matematică, aprobate în urmă cu zece ani
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau