Autorităţile trag linie după examenele naţionale
Dimensiune font:
* examenele naţionale de anul acesta au înregistrat o rată a prezenţei de peste 95% * rolul examenelor este de a evidenţia încheierea unui ciclu de pregătire * odată încheiate examenele, urmează perioada de admitere la liceu, respectiv universităţi
Dacă pentru majoritatea elevilor sfârşitul anului şcolar înseamnă vacanţă şi timp de relaxare, pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, sfârşitul anului şcolar reprezintă apropierea de una din cele mai importante etape din parcursul lor educaţional şi profesional: susţinerea Evaluării Naţionale, respectiv a examenului naţional de Bacalaureat. Rolul acestor examene naţionale este de a evidenţia încheierea unui ciclu de pregătire, dar şi de a-i departaja pe elevi în ceea ce priveşte admiterea în etapele următoare de învăţământ.
Peste 96% prezenţă la Evaluarea Naţională
Anul acesta, Evaluarea Naţională s-a derulat în perioada 15 iunie – 5 iulie, cele două probe propriu – zise (Limba şi literatura română sau maternă, după caz, respectiv Matematica) desfăşurându-se în intervalul 27 – 29 iunie. Judeţul Iaşi a obţinut rezultate foarte bune la Evaluarea Naţională de anul acesta, aflându-se printre primele judeţe atât la promovabilitate, cât şi la mediile maxime. Astfel, în clasamentul judeţelor cu un procent ridicat de medii mai mari sau egale cu 5, Iaşul se clasează pe locul 6 după Brăila, Cluj, Municipiul Bucureşti, Prahova şi Galaţi, cu un procent de 80,8%. De asemenea, numărul total de 26 de medii de zece obţinut de elevii ieşeni (majorat de la 23, după rezolvarea contestaţiilor) situează judeţul Iaşi în fruntea clasamentului naţional, imediat după Bucureşti (47 medii de 10).
Statisticile Evaluării Naţionale furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi arată că rata de prezenţă la nivelul judeţului a fost de peste 96 %. Astfel, din cei 6.332 de absolvenţi de gimnaziu înscrişi, la proba de Limba şi Literatura Română au participat 6.148 de candidaţi, 184 absentând, iar la Matematică au fost prezenţi 6.141 de absolvenţi, procentele înregistrate fiind de 97,09%, respectiv 96,98%. La nivel naţional, au fost înscrişi 153.522 de absolvenţi de clasa a VIII-a, 149.130 participând la prima probă, cea de Limba română, iar 148.795 prezentându-se la cea de-a doua. 122.557 de candidaţi, reprezentând 82,2%, au primit notă de trecere la Limba şi literatura română, iar 1.233 de elevi au obţinut nota maximă. Numărul celor care au avut note mai mari sau egale cu 5 la Matematică este mai mic, 100.125 de elevi, însă numărul candidaţilor de zece este considerabil mai mare decât cel de la Limba română: 2.604.
Bacalaureatul, la final
Prima etapă a examenul naţional de Bacalaureat a debutat pe data de 30 mai cu înscrierea candidaţilor şi a continuat, în perioada 13 iunie – 1 iulie, cu probele orale de evaluare a competenţelor lingvistice în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională şi a competenţelor digitale. Piatra de încercare a Bacalaureatului, probele scrise, s-au desfăşurat în perioada 4 – 8 iulie, şi au fost în număr de trei: Limba şi literatura română sau maternă, după caz, proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie şi proba la alegere a profilului şi specializării, la care candidaţii au avut de ales din 10 discipline.
Conform datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), în judeţul Iaşi s-au prezentat la proba scrisă de Limba şi literatura română un număr de 4.338 de candidaţi, 171 absentând, un candidat fiind eliminat din examen pentru intenţia de fraudă. Rata de participare la nivel naţional a fost de 96,12%, cu 0,01 mai mică decât anul trecut. Mai exact, dintre cei 123.958 de candidaţi înscrişi, s-au prezentat 119.147 absolvenţi de liceu. Un număr de 4.741 de candidaţi au absentat, iar 70 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. De asemenea, alţi 13.380 de candidaţi şi-au echivalat proba scrisă la Limba şi literatura română cu note obţinute în sesiuni anterioare şi recunoscute în această sesiune, potrivit procedurilor în vigoare.
Proba obligatorie a profilului a înregistrat un procent de prezenţă de 95, 37% la nivelul judeţului Iaşi. Cei mai mulţi candidaţi au fost la Matematică - profilul Tehnic: 1.566 prezenţi din 1.738 înscrişi. La proba de istorie au fost înscrişi 1.368 de absolvenţi ai profilului umanist, dintre care s-au înregistrat prezenţi 1.357. Un număr de 610 elevi, din cei 634 înscrişi, au fost prezenţi la proba de Matematică – profilul Ştiinţe ale naturii. Numărul candidaţilor care au susţinut proba scrisă la profilul Mate – info este de 789, din cei 793 înscrişi, iar cei mai puţini candidaţi înscrişi s-au înregistrat la profilul Pedagogic, 52, unul singur absentând la examen. Rata de participare la nivel naţional a fost de 95,5%. Rata participării la ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului şi specializării, în judeţ, a fost de 95,15%. Din totalul de 4.662 de candidaţi înscrişi, 4.436 s-au prezentat la examen.
Astăzi, 12 iulie, Ministerul Educaţiei va publica notele obţinute de candidaţi la examenul de Bacalaureat.
Pasul următor: admiterea
Odată încheiate aceste examene, candidaţii se confruntă cu o decizie importantă: admiterea. Dacă pentru absolvenţii de gimnaziu, admiterea se desfăşoară în perioada 8 – 29 iulie, absolvenţii de liceu se pot înscrie la facultăţile dorite în perioada 18 – 31 iulie.
***
26
Este numărul de note de 10 obţinut de elevii ieşeni la Evaluarea Naţională
***
Peste 95%
Este rata de prezenţă înregistrată la examenul naţional de Bacalaureat
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau