Bilanţul primei sesiuni de admitere la facultate
Dimensiune font:
Universităţile ieşene au organizat prima sesiune de înscrieri în învăţământul universitar în perioada 18 – 31 iulie * peste 13.000 de candidaţi s-au înscris la studiile de licenţă * pentru cei care nu s-au înscris încă, urmează o nouă etapă de admitere, în toamnă * UMF anunţă însă că nu va mai organiza o nouă sesiune
Sfârşitul lunii iulie a adus cu sine şi încheierea primei etape de înscriere în învăţământul universitar de stat, aproximativ 20.000 de candidaţi trecând pragul universităţilor ieşene cu dorinţa ca din toamnă să se întoarcă în calitate de studenţi sau masteranzi. Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad”, Universitatea „Al. I. Cuza” şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T . Popa” au înscris pentru studiile de licenţă 13.838 de candidaţi. Acestora li se alătură cei peste 5.000 de candidaţi înscrişi la master.
Peste 10.000 de candidaţi la „Cuza”
Cel mai mare număr de candidaţi înscrişi a fost, de departe, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, conform datelor centralizate de reprezentanţii instituţiei de învăţământ în prima sesiune de înscrieri înregistrându-se, în total, 8.499 dosare depuse pentru cursurile de licenţă şi 2.540 de dosare pentru studiile universitare de master. Dintre cele 15 facultăţi, au fost luate cu asalt Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, unde competiţia a fost de aproape patru candidaţi pe un loc la buget, dar şi Facultatea de Drept, unde au fost câte 3 candidaţi jumătate pe un loc la buget. Cele mai dorite specializări au fost Psihologia, unde au fost câte 5,6 candidaţi pe un loc, Kinetoterapie şi motricitate specială (5,3 candidaţi pe loc) şi Comunicare şi Relaţii publice (5,3 candidaţi pe loc). Alte câteva mii de candidaţi au ales Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor sau Facultăţile de Litere şi Informatică. Competiţia generală înregistrată la nivelul universităţii a fost de 2,4 candidaţi pe loc. „Suntem mulţumiţi de concurenţa din acest an, de 2,4 candidaţi pe loc la nivel general. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi va organiza admitere şi în toamnă, în perioada 5-7 septembrie 2016, pentru a da şansa şi altor candidaţi să se înscrie pe locurile rămase disponibile la o serie de specializări din universitate”, a declarat Ionuţ Nistor, secretarul Comisiei de Admitere de la „Cuza”.
Rezultatele înscrierilor au adus şi primele surprize: cele mai mari medii de admitere s-au înregistrat la Facultatea de Matematică, unde ultima medie de admitere la buget a fost 9,30, iar cei 20 de candidaţi admişi la taxă au medii cuprinse între 9,87 şi 9,20. Medii mari de admitere s-au înregistrat şi la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, ultima medie de admitere de la buget la specializarea Psihologie fiind 9,06.
Candidaţi mai determinaţi la Universitatea Tehnică
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” are, la finalul primei sesiuni de admitere, aproximativ 3.400 de candidaţi înscrişi. Cei mai mulţi candidaţi s-au îndreptat spre Facultăţile de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei sau Automatică şi Calculatoare, unde sunt câte doi candidaţi pe un loc la buget, dar şi spre Facultatea de Mecanică sau cea de Construcţii şi Instalaţii. Conform reprezentanţilor universităţii, coordonatele numerice ale opţiunilor candidaţilor s-au menţinut.
„Comparativ cu anul trecut, ne menţinem în coordonatele numerice ale opţiunilor candidaţilor şi putem afirma că reducerea cu 20% a numărului celor care au promovat bacalaureatul în 2016 nu a afectat sensibil ponderea celor care doresc să urmeze programele de licenţă ale universităţii noastre”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice.
Mai mult decât atât, candidaţi din acest an s-au prezentat la înscrieri mult mai determinaţi şi siguri că vor să urmeze cursurile facultăţii la care s-au înscris. „O tendinţă inedită şi îmbucurătoare o reprezintă determinarea candidaţilor, prin comparaţie cu ultimii ani. Dacă la studiile universitare de masterat, circa 80% dintre dosarele depuse în această perioadă conţin acte în original, numărul dosarelor depuse pentru studiile de licenţă care conţin acte în original a crescut la 45-50%, comparativ cu circa 15-20% în anii precedenţi. Această evoluţie sugerează faptul că toţi cei care au optat să frecventeze cursurile universităţii noastre ştiu exact ceea ce îşi doresc să facă în viitor, astfel că putem constata o maturizare a alegerilor absolvenţilor de liceu sau de studii de licenţă”, a explicat rectorul Universităţii Tehnice.
Situaţia înscrierilor la Agronomie
Peste 1.100 de candidaţi au ales să se înscrie la USAMV Iaşi. Competiţia cea mai mare s-a înregistrat la Facultatea de Medicină Veterinară, unde au fost câte două persoane pe un loc la buget. Celelalte facultăţi fie au înregistrat competiţie foarte mică, fie au rămas cu locuri neocupate. Facultatea de Medicină nu a înregistrat doar cea mai mare competiţie, dar şi cele mai mari medii de admitere, ultima medie la buget fiind 9.27. Medii mari au fost şi la Facultatea de Zootehnie, unde ultima medie la buget la domeniul Ingineria produselor alimentare a fost 9.02. Ultimele medii de admitere pe locurile de la buget la Facultăţile de Agricultură şi Horticultură au fost 7.80, respectiv 6.42.
Mai puţini studenţi la Medicină
La UMF s-au înscris 1.665 de candidaţi, aici, remarcându-se o scădere a competitivităţii. Dacă în anii trecuţi, candidaţii se înscriau cu miile, concurând câte 3-4 pe un loc, situaţia de anul acesta a fost uşor diferită, concurenţa cea mai mare pentru locurile de la buget fiind înregistrată la Nutriţie şi Dietetică, acolo unde, însă, au fost doar trei locuri fără taxă şi 32 cu taxă. Pentru un loc fără taxă de la Facultatea de Medicină sau la Facultatea de Medicină Dentară au concurat câte doi candidaţi pe loc, în vreme ce la Farmacie au fost 1,5 candidaţi pe un loc la buget. Ultimele medii de admitere pe locurile de la buget au variat de la 5.44 la Farmacie la 8.47 la Nutriţie şi Dietetică. După rezultatele primei sesiuni de admitere, conducerea UMF Iaşi a luat decizia de a nu mai organiza examen în cea de-a doua sesiune de admitere, care are loc în toamnă. „Consiliul de Administraţie al Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa a luat decizia de a nu mai organiza o nouă sesiune de admitere în septembrie, şi, implicit, de a avea anul acesta un număr mai mic de studenţi, cu convingerea că nu cantitatea este cea care contează în actul educaţional”, a explicat Daniela Druguş, director general al UMF Iaşi.
* * *
2,4
Este numărul de candidaţi care au concurat pentru un loc la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi
* * *
„Putem constata o maturizare a alegerilor absolvenţilor de liceu sau de studii de licenţă” – prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” Iaşi
VEZI AICI ULTIMELE ANUNȚURI ADĂUGATE
VEZI ȘI ANUNȚURI LOCURI DE MUNCĂ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau