Bilanţul primei sesiuni de admitere la facultate

default

Dimensiune font:

| 02-08-2016 05:00

Universităţile ieşene au organizat prima sesiune de înscrieri în învăţământul universitar în perioada 18 – 31 iulie * peste 13.000 de candidaţi s-au înscris la studiile de licenţă * pentru cei care nu s-au înscris încă, urmează o nouă etapă de admitere, în toamnă * UMF anunţă însă că nu va mai organiza o nouă sesiune

 Sfârşitul lunii iulie a adus cu sine şi încheierea primei etape de înscriere în învăţământul universitar de stat, aproximativ 20.000 de candidaţi trecând pragul universităţilor ieşene cu dorinţa ca din toamnă să se întoarcă în calitate de studenţi sau masteranzi. Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad”, Universitatea „Al. I. Cuza” şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T . Popa” au înscris pentru studiile de licenţă 13.838 de candidaţi. Acestora li se alătură cei peste 5.000 de candidaţi înscrişi la master.

Peste 10.000 de candidaţi la „Cuza”

Cel mai mare număr de candidaţi înscrişi a fost, de departe, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, conform datelor centralizate de reprezentanţii instituţiei de învăţământ în prima sesiune de înscrieri înregistrându-se, în total, 8.499 dosare depuse pentru cursurile de licenţă şi 2.540 de dosare pentru studiile universitare de master. Dintre cele 15 facultăţi, au fost luate cu asalt Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, unde competiţia a fost de aproape patru candidaţi pe un loc la buget, dar şi Facultatea de Drept, unde au fost câte 3 candidaţi jumătate pe un loc la buget. Cele mai dorite specializări au fost Psihologia, unde au fost câte 5,6 candidaţi pe un loc, Kinetoterapie şi motricitate specială (5,3 candidaţi pe loc) şi Comunicare şi Relaţii publice (5,3 candidaţi pe loc). Alte câteva mii de candidaţi au ales Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor sau Facultăţile de Litere şi Informatică. Competiţia generală înregistrată la nivelul universităţii a fost de 2,4 candidaţi pe loc. Suntem mulţumiţi de concurenţa din acest an, de 2,4 candidaţi pe loc la nivel general. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi va organiza admitere şi în toamnă, în perioada 5-7 septembrie 2016, pentru a da şansa şi altor candidaţi să se înscrie pe locurile rămase disponibile la o serie de specializări din universitate”, a declarat Ionuţ Nistor, secretarul Comisiei de Admitere de la „Cuza”.

Rezultatele înscrierilor au adus şi primele surprize: cele mai mari medii de admitere s-au înregistrat la Facultatea de Matematică, unde ultima medie de admitere la buget a fost 9,30, iar cei 20 de candidaţi admişi la taxă au medii cuprinse între 9,87 şi 9,20. Medii mari de admitere s-au înregistrat şi la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, ultima medie de admitere de la buget la specializarea Psihologie fiind 9,06.

Candidaţi mai determinaţi la Universitatea Tehnică

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” are, la finalul primei sesiuni de admitere, aproximativ 3.400 de candidaţi înscrişi. Cei mai mulţi candidaţi s-au îndreptat spre Facultăţile de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei sau Automatică şi Calculatoare, unde sunt câte doi candidaţi pe un loc la buget, dar şi spre Facultatea de Mecanică sau cea de Construcţii şi Instalaţii. Conform reprezentanţilor universităţii, coordonatele numerice ale opţiunilor candidaţilor s-au menţinut.

Comparativ cu anul trecut, ne menţinem în coordonatele numerice ale opţiunilor candidaţilor şi putem afirma că reducerea cu 20% a numărului celor care au promovat bacalaureatul în 2016 nu a afectat sensibil ponderea celor care doresc să urmeze programele de licenţă ale universităţii noastre”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice.

Mai mult decât atât, candidaţi din acest an s-au prezentat la înscrieri mult mai determinaţi şi siguri că vor să urmeze cursurile facultăţii la care s-au înscris. „O tendinţă inedită şi îmbucurătoare o reprezintă determinarea candidaţilor, prin comparaţie cu ultimii ani. Dacă la studiile universitare de masterat, circa 80% dintre dosarele depuse în această perioadă conţin acte în original, numărul dosarelor depuse pentru studiile de licenţă care conţin acte în original a crescut la 45-50%, comparativ cu circa 15-20% în anii precedenţi. Această evoluţie sugerează faptul că toţi cei care au optat să frecventeze cursurile universităţii noastre ştiu exact ceea ce îşi doresc să facă în viitor, astfel că putem constata o maturizare a alegerilor absolvenţilor de liceu sau de studii de licenţă”, a explicat rectorul Universităţii Tehnice.

Situaţia înscrierilor la Agronomie

Peste 1.100 de candidaţi au ales să se înscrie la USAMV Iaşi. Competiţia cea mai mare s-a înregistrat la Facultatea de Medicină Veterinară, unde au fost câte două persoane pe un loc la buget. Celelalte facultăţi fie au înregistrat competiţie foarte mică, fie au rămas cu locuri neocupate. Facultatea de Medicină nu a înregistrat doar cea mai mare competiţie, dar şi cele mai mari medii de admitere, ultima medie la buget fiind 9.27. Medii mari au fost şi la Facultatea de Zootehnie, unde ultima medie la buget la domeniul Ingineria produselor alimentare a fost 9.02. Ultimele medii de admitere pe locurile de la buget la Facultăţile de Agricultură şi Horticultură au fost 7.80, respectiv 6.42.

Mai puţini studenţi la Medicină

La UMF s-au înscris 1.665 de candidaţi, aici, remarcându-se o scădere a competitivităţii. Dacă în anii trecuţi, candidaţii se înscriau cu miile, concurând câte 3-4 pe un loc, situaţia de anul acesta a fost uşor diferită, concurenţa cea mai mare pentru locurile de la buget fiind înregistrată la Nutriţie şi Dietetică, acolo unde, însă, au fost doar trei locuri fără taxă şi 32 cu taxă. Pentru un loc fără taxă de la Facultatea de Medicină sau la Facultatea de Medicină Dentară au concurat câte doi candidaţi pe loc, în vreme ce la Farmacie au fost 1,5 candidaţi pe un loc la buget. Ultimele medii de admitere pe locurile de la buget au variat de la 5.44 la Farmacie la 8.47 la Nutriţie şi Dietetică. După rezultatele primei sesiuni de admitere, conducerea UMF Iaşi a luat decizia de a nu mai organiza examen în cea de-a doua sesiune de admitere, care are loc în toamnă. „Consiliul de Administraţie al Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa a luat decizia de a nu mai organiza o nouă sesiune de admitere în septembrie, şi, implicit, de a avea anul acesta un număr mai mic de studenţi, cu convingerea că nu cantitatea este cea care contează în actul educaţional”, a explicat Daniela Druguş, director general al UMF Iaşi. 

 

* * *

2,4

Este numărul de candidaţi care au concurat pentru un loc la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi

 

* * *

Putem constata o maturizare a alegerilor absolvenţilor de liceu sau de studii de licenţă” – prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” Iaşi

 


VEZI AICI ULTIMELE ANUNȚURI ADĂUGATE


VEZI ȘI ANUNȚURI LOCURI DE MUNCĂ 


VEZI ȘI IMOBILIARE 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:41

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei