Bugetul pentru Educaţie stârneşte nemulţumiri la Iaşi
Dimensiune font:
Sindicaliştii din învăţământul ieşean atrag atenţia că majorarea bugetului pentru Educaţie va putea fi folosită doar pentru plata creşterilor salariale. Aceştia acuză că elemente importante de reformă şi investiţii vor fi amânate pentru cel puţin un an.
Proiectul privind bugetul pentru anul 2016 alocat Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) aduce noi nemulţumiri în rândul cadrelor didactice. Acesta prevede o creştere de 0,1% din PIB, ajungându-se astfel la 3,7% pentru educaţie. Deşi îmbucurătoare, majorarea propusă este departe de a fi de ajuns pentru nevoile sistemului şi pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă.
Despre asigurarea dezideratului de 6% din PIB, exprimat şi în Legea Educaţiei nr. 1/2011, la art. 8, nici nu poate fi vorba. „Această creştere de 9,6% acordată cheltuielilor pentru educaţie nu are nicio relevanţă din perspectiva nevoilor sistemului de învăţământ. Per total, finanţarea alocată din PIB a ajuns la 3,7%, deci, de fapt este vorba de o majorare de doar 0,1% din PIB, comparativ cu anul precedent. Este nevoie doar să ne raportăm la acea finanţare de 6% din PIB, prevăzută şi în Legea Educaţiei, pentru a putea înţelege situaţia. Astfel, vor fi acoperite doar majorările salariale. Atât, nimic mai mult! Nu mai putem vorbi de bani pentru reforme absolut necesare, cum ar fi curricula sau infrastructura şcolară. În aceste condiţii, 2016 va fi încă un an pierdut pentru învăţământ!”, explică Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi. Astfel, elevii ar putea învăţa de pe aceleaşi manuale elaborate după programe de mult timp depăşite, iar reabilitarea unităţilor şcolare rămâne şi ea pe lista de aşteptare.
Citește și Concert caritabil în Aula Agronomiei
Creşteri dorite, dar insuficiente
De aceeaşi părere este şi Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, amintind şi de oportunităţile oferite de proiectele cu finanţare din Fondul Social European. „Din anumite puncte de vedere, creşterea de 0,1% este semnificativă, însă nu este suficientă. Cu siguranţă, creşterile salariale pentru personalul didactic şi nedidactic din unităţile de învăţământ, majorări importante şi absolut necesare, ce reprezintă un semn al respectului pentru resursa umană din sistem, sunt în acelaşi timp un efort pentru buget. Rămân însă alte elemente la fel de importante, care nu cred că pot fi cuprinse în această creştere a finanţării din PIB, aici referindu-mă de exemplu la reparaţii, reabilitări, la perfecţionarea cadrelor didactice. Pe de altă parte, în această direcţie există şi oportunităţile oferite de proiectele cu finanţare europeană, iar noi trebuie să fim proactivi, până ajungem la acest deziderat al finanţării adecvate pentru educaţie”, a subliniat şefa ISJ Iaşi.
Citește și EXCLUSIV Fotografiile ofiţerilor care au luptat pentru păstrarea Marii Uniri
Importanţa unui buget în creştere a fost subliniată şi de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, cu doar câteva zile înainte de publicarea proiectelor privind bugetul pentru 2016, demnitarul afirmând că aceasta este singura condiţie pentru a transpune în realitate proiectele asumate. Potrivit proiectului privind bugetul pe 2016 pentru MENCS, la capitolul Sinteza fondurilor alocate pe surse şi pe titluri de cheltuieli, totalul general al execuţiei preliminare pentru anul 2015 este de 10.164.817 lei, iar suma propusă pentru 2016 de 10.596.105. De asemenea, se precizează că statul asigură 62,43% din buget, 1,67% provine din fonduri neramburasbile şi 35,90% din venituri proprii. Andreea IGNEA
„Nu mai putem vorbi de bani pentru reforme absolut necesare, cum ar fi curricula sau infrastructura şcolară” - Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi
Citește și El este Elevul Anului în Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau