Cât vă costă un masterat la „stat”
Dimensiune font:
Aprofundarea studiilor într-un anumit domeniu, prin continuarea programelor de licenţă cu cele de master, scoate din buzunarele viitorilor specialişti peste 2.000 lei pe an, în cazul universităţilor de stat. Taxele anuale însă pot ajunge până la 4.500 lei, acestea fiind aferente doar studiului în limba română.
Absolvenţii de studii de licenţă care îşi doresc aprofundarea studiilor din timpul facultăţii într-o arie specifică a domeniului trebuie să opteze pentru un program de master. În general, sesiunile de înscriere se desfăşoară în aceleaşi perioade cu cele programate pentru studiile de licenţă, păstrându-se şi metodologiile de admitere asemănătoare, prin concurs de dosare şi probe eliminatorii. Diferenţele se remarcă la durata de studiu, în cazul programelor de master acesta fiind cuprinsă între două şi patru semestre, dar şi la nivelul taxelor de şcolarizare.
Diferenţe de 400 lei pe an, la „Cuza”
Doar la Universitatea „Al.I. Cuza” (UAIC) Iaşi există 123 de astfel de programe propuse pentru anul academic 2015-2016, fiind scoase la concurs 3.650 locuri, dintre care 2.300 bugetate. Astfel, candidaţii care vor ocupa locurile cu taxă, vor trebui să achite între 2.000 lei şi 3.900 lei pe an. Comparativ cu studiile de licenţă, taxele pentru master sunt mai mari la Facultăţile de Economie şi Administrarea Afacerilor (3.500 lei faţă de 3.000 lei la zi, respectiv 3.100 lei faţă de 2.900 lei, la frecvenţă redusă), Informatică (3.900 lei faţă de 3.500 lei), Istorie (2.000 lei faţă de 1.800 lei), Matematică (2.000 lei faţă de 1.600 lei), Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei (3.000 lei faţă de 3.300 lei), Teologie Ortodoxă (2.800 lei faţă de 2.400 lei), respectiv Teologie Romano-Catolică (2.000 lei faţă de 1.600 lei). De precizat că doar Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a crescut taxa de şcolarizare comparativ anul universitar anterior, când acesta era de 2.700 lei, fiind majorată cu 300 lei.
Citește și Inventatorul şi profesorul Vitalie Belousov: O viaţă în slujba ştiinţei, creaţiei şi performanţei
Cele mari taxe sunt pentru artişti
Masteranzii Universităţii de Arte „G. Enescu” (UAGE) achită între 3.000 lei şi 4.500 lei pe an de studiu. Cel mai puţin vor plăti cursanţii admişi la programul Educaţie Muzicală şi muzicologie, compoziţie, dirijat (3.000 lei/an), iar maximul de 4.500 lei se regăseşte la Arte plastice (Foto-video), precum şi la Design. Pe de altă parte, pentru oricare dintre celelalte programe de cinci programe generale de master taxa este de 4.000 lei/an. „Taxele de şcolarizare se aplică pentru studenţii înmatriculaţi în anul I de studii 2015-2016 şi studenţilor reînmatriculaţi în anul universitar 2015-2016, indiferent de anul de studii. Pentru studenţii din anii II, III, IV şi master II taxele rămân neschimbate”, arată oficialii UAGE. De altfel, aproximativ aceleaşi sume plătesc şi tinerii care urmează studiile universitare de licenţă.
Citește și Cât costă învăţământul superior „gratuit” din Iaşi
4.000 lei pe an de studiu este taxa anuală pentru licenţă, respectiv masterat şi la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din cadrul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” (TUIAŞI), fiind cea mai mare la nivelul instituţiei. Taxa fixă pentru toate programele există la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF), unde studenţii achită pentru un an de studiu 3.000 lei. De asemenea, taxa de şcolarizare pentru majoritatea programelor de master propuse de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „I. Ionescu de la Brad” (USAMV) este de 2.600 lei, singura specializare pentru care se achită cu 100 lei mai mult pe an fiind Expertiza pe filiera produselor agricole, inclusă în cadrul domeniului Ingineria produselor alimentare. În ceea ce priveşte taxa pentru studiile de licenţă la USAMV, acesta este aproximativ aceeaşi cu cea percepută pentru programele de master.
Menţionăm însă că sumele prezentate sunt doar cele de şcolarizare, nefiind incluse şi diversele taxe administrative, ca cele de înscriere şi de înmatriculare, materialele didactice, eventualele reexaminări, cursuri suplimentare sau eliberări de acte duplicat. Andreea IGNEA
* * *
Lista completă cu taxele anuale de şcolarizare la programele de master din cadrul TUIAȘI, UAIC, USAMV, UMF (taxe) și UAGE.
Perioada de admitere la programele de master:
USAMV: 7-11 septembrie
UAIC: 7-9 septembrie
TUIAŞI: 7-25 septembrie
* pentru celelate universități, perioada de înscriere va fi anunțată la o dată ulterioră
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau