Cea mai îndrăgită carte din 2013, aleasă de liceeni
Dimensiune font:
24 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a au decis Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2013, eveniment desfăşurat în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT). Preferatul tinerilor, Matei Vişniec, le-a explicat acestora importanţa cuvântului.
Matei Vişniec a fost ales duminică, 5 octombrie, de către liceenii ieşeni, autorul celei mai apreciate cărţi apărute anul trecut - „Negustorul de începuturi de roman”. Juriul care a acordat premiul a fost format din 24 de tineri pasionaţi de literatură de la opt unităţi de învăţământ. „Îmi este foarte drag acest premiu. Să descoperi că te citesc tinerii e extraordinar, e o dovadă că nu ţi-ai greşit drumul. Când am fost profesor, am învăţat să iubesc aceşti tineri ai noştri. De câte ori vin în România şi îi văd, aşa cum i-am văzut şi acum şi am asistat la discuţii, mi se pare că nu e totul pierdut. Mi s-au părut atât de frumoşi, de inteligenţi, de vii, atât de deschişi”, a spus Matei Vişniec, vizibil emoţionat şi impresionat de premiul pe care i l-au oferit adolescenţii.
Să credem în cuvânt! - Matei Vişniec
În continuare, autorul preferat al liceenilor le-a explicat în câteva cuvinte importanţa pe care o are literatura în viaţa fiecăruia, mai ales „într-o societate de consum în care, de vreo 20 de ani, imaginea este obsedantă şi devorantă”. „Dacă vrem să ne înţelegem pe noi, să înţelegem omul, să înţelegem ceva din societate, trebuie să continuăm să credem în cuvânt, să citim, să ştim literatură, deci, să credem în cuvânt! Mi se pare că acest festival este un fel de act de rezistenţă culturală într-o societate de consum, în care, de vreo 20 de ani, imaginea este obsedantă şi devorantă, este chiar agresivă şi a început să funcţioneze ca un fel de spălare pe creier. Iată că revine cuvântul, ca un fel de nouă formă de rezistenţă culturală”, a explicat autorul celei mai apreciate cărţi apărute în 2013.
Evenimentul a încheiat seria celor cinci seri FILIT de întâlniri cu scriitori de renume, zile când au urcat pe scena Teatrului Naţional „V. Alecsandri” David Lodge, Guillermo Arriga, Herta Muller, Mircea Cărtărescu şi Norman Manea. „Faptul că aici, timp de cinci zile, s-a tot discutat despre literatură, s-au tot auzit texte, oamenii şi-au lăsat două sau trei ore din viaţă pentru a asculta scriitori, mi se pare un semn că nu e totul pierdut şi că societatea acesta de consum pe care noi nu am vrut să o construim chiar atât de devorantă nu va câştiga”, a încheiat Matei Vişniec.
Andreea IGNEA
Sursă foto: Adrian Purice
***
„Dacă vrem să ne înţelegem pe noi, să înţelegem omul, să înţelegem ceva din societate trebuie să continuăm să credem în cuvânt, să citim, să ştim literatură, deci, să credem în cuvânt!” - Matei Vişniec
***
Cele cinci romane propuse pentru jurizare
Matei Vişniec, „Negustorul de începuturi de roman”, Editura Cartea Românească
Ruxandra Cesereanu, „Un singur cer deasupra lor”, Editura Polirom
Liliana Corobca, „Kinderland”, Editura Cartea Românească
Ioan T. Morar, „Negru şi roşu”, Editura Polirom
Varujan Vosganian, „Jocul celor o sută de frunze”, Editura Polirom
***
Matei Vişniec
Născut la Rădăuţi, pe 29 ianuarie 1956, Matei Vişniec a debutat ca poet în anul 1972 în revista „Luceafărul”, primul volum - „La noapte va ninge” - publicându-l opt ani mai târziu. Este membru fondator al Cenaclului de Luni. Din anul 1987 trăieşte la Paris, în România redevenind activ abia după 1989, prin teatrul său, ce ajunge a fi jucat pe scenele din toată ţara, precum şi prin operele sale (teatru, roman, poezie). De altfel, piesele sale sunt puse în scenă în peste 30 de ţări.
Numeroase cărţi semnate de Matei Vişniec se pot găsi pe rafturile librăriilor din România, dintre care cele mai recente sunt „La masă cu Marx” (poezie), Cartea Românească, 2011, „Dezordinea preventivă” (roman), Cartea Românească, 2011, „Omul din cerc” (antologie de teatru scurt), Paralela 45, 2011, „Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză” (proză-teatru poetic), Editura Humanitas, 2011, „Cabaretul cuvintelor” (teatru), Cartea Românească, 2012, „Procesul comunismului prin teatru” (antologie), Editura Humanitas, 2012, „Negustorul de începuturi de roman” (roman), Cartea Românească, 2013, şi „Omul din care a fost extras răul”(teatru), Cartea Românească, 2014.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau