Cereri de demisie la cea mai veche universitate din ţară
Dimensiune font:
* Tribunalul Iaşi a respins apelul formulat de Universitatea Alexandru Ioan Cuza împotriva sentinţei din 12 iunie 2016, care a dat câştig de cauză Ligii Studenţilor (LS Iaşi) * în aceste condiţii, membrii LS Iaşi cer demisia unui prorector şi unui decan
Liga Studenţilor (LS Iaşi) din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iaşi a câştigat definitiv procesul intentat de conducerea universităţii prin care se solicita schimbarea denumirii şi a siglei LS Iaşi. Instanţa a stabilit, pe data de 12 mai, că respinge apelul formulat de Universitate şi că păstrează sentinţa pronunţată pe 12 iunie 2015. Documentul nu a fost comunicat, informaţiile fiind preluate de pe portalul instanţelor de judecată, unde se menţionează: „Respinge apelul formulat de reclamanta Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi împotriva sentinţei civile nr. 7962/12.06.2015 pronunţată de Judecătoria Iaşi, sentinţă pe care o păstrează. Respinge cererea intimatei de obligare a apelantei la plata cheltuielilor de judecată. Definitivă”. Conform acestei sentinţe, denumirea asociaţiei studenţeşti este legală, iar prin acţiunile acesteia nu a fost afectată imaginea instituţiei de învăţământ superior, probleme din sistemul educaţional aduse în discuţie de LS Iaşi fiind de interes public. „Visul unei studenţii frumoase s-a transformat într-un coşmar, din care am putut scăpa numai prin luptă. După doi ani în care am fost complet batjocoriţi, în sfârşit, ieşim biruitori la lumină! În acest sens, tragem un puternic semnal de alarmă şi solicităm opiniei publice să se solidarizeze cu problemele din învăţământul superior spre a curăţi definitiv universităţile de toate reminiscenţele comuniste şi a asigura o educaţie sănătoasă tineretului care reprezintă viitorul naţiunii române!”, a declarat Bianca Stratu, secretar general al LS Iaşi.
Membrii Ligii Studenţilor cere demisia unui prorector şi unui decan
În urma hotărârii instanţei, membrii Ligii Studenţilor solicită conducerii instituţiei să pună în aplicare hotărârea Tribunalului Iaşi, adică să recunoască organizaţia drept legal constituită la nivel de universitate şi să îşi ceară scuze în mod public pentru situaţia în care a fost pusă organizaţia şi membrii acesteia în ultimii doi ani. Mai mult decât atât, aceştia cer şi demisia prorectorului pe probleme studenţeşti, prof. univ. dr. Carmen Creţu, pe care o consideră principala autoare a blocajului şi a atacurilor universităţii împotriva Ligii Studenţilor, precum şi demisia decanului Facultăţii de Matematică, prof. univ. dr. Cătălin – George Lefter.
Contactată de redactorii ziarului Evenimentul Regional al Moldovei, prorectorul pe probleme studenţeşti, prof. univ. dr. Carmen Creţu, a declarat că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi nu a primit hotărârea în care sunt prezentate toate detaliile, astfel încât universitatea nu poate lua încă nicio decizie. „Noi, ca universitate, nu am primit deocamdată hotărârea. Toate informaţiile furnizate de membrii Ligii Studenţilor sunt preluate de pe ce a apărut pe portalul instanţelor de judecată, unde se precizează doar că se respinge apelul. Noi aşteptăm acum hotărârea în care apar toate amănuntele şi toate detaliile şi în funcţie de acestea vom vedea ce căi de atac sunt. Vom lua în considerare aceste căi de atac în măsura în care studenţii, majoritatea membrilor celorlalte ligi şi asociaţii studenţeşti vor susţine în continuare memoriul pe care l-au depus la BECA (n.r. - Biroul Executiv al Consiliului de Administraţie). Decizia va fi una colectivă”, a declarat prof. univ. dr. Carmen Creţu.
Istoricul unui scandal fără precedent
Totul a început în noiembrie 2014, atunci când Liga Studenţilor Iaşi a acuzat conducerea universităţii de lipsă de transparenţă instituţională în urma deciziei de a majora, pentru al doilea an consecutiv, tarifele pentru cazare, dar şi a refuzului universităţii de a oferi balanţa de venituri şi cheltuieli pentru toate căminele pe parcursul anului universitar 2013 – 2014 pe care membrii LS Iaşi au solicitat-o în august 2014. Ulterior, membrii Ligii Studenţilor au înaintat conducerii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” o petiţie semnată de peste 1.300 de studenţi, în care cereau revenirea la tariful de cazare din anul universitar 2013 – 2014. Şefii instituţiei de învăţământ superior nu au recunoscut Liga Studenţilor şi i-au acuzat pe membrii acesteia de folosirea fără drept a denumirii, dar şi de producerea de confuzie în rândul tinerilor cursanţi. LS Iaşi a răspuns acuzaţiilor prin două zile de grevă japoneză şi prin contestarea alegerilor pentru Senatul UAIC, fiind considerate netransparente şi chiar fraudate. Liga Studenţilor a cerut conducerii universităţii eliminarea noilor taxe pentru restanţele din anii anteriori, reducerea tarifelor de cazare, transparentizarea tuturor deciziilor luate de către conducerea universităţii şi adoptarea Statutului Studentului. Conducerea UAIC Iaşi a redus tarifele de cazare, însă a dat în judecată LS Iaşi cerându-i să-şi schimbe numele, motivaţia instituţiei de învăţământ superior fiind aceea că numele ligii ar induce în eroare, putându-se crede că asociaţia ar reprezenta întregul corp studenţesc al universităţii, lucru considerat de universitate ca fiind ilegal şi incorect. În luna iunie 2015, instanţa a dat câştig de cauză LS Iaşi.
Liga Studenţilor este o organizaţie studenţească reînfiinţată în vara anului 2013, după modelul celei care a activat în perioada 1989 – 2001. Diana MOLDOVANU
* * *
„Aşteptăm acum hotărârea în care apar toate amănuntele şi în funcţie de acestea vom vedea ce căi de atac sunt” - prof. univ. dr. Carmen Creţu, prorector pe probleme studenţeşti la Universitatea „Al. I. Cuza”
* * *
„După doi ani în care am fost complet batjocoriţi, în sfârşit, ieşim biruitori la lumină!” - Bianca Stratu, secretar general al LS Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau