Cifrele abandonului şcolar în judeţ
Dimensiune font:
Elevii din liceele cu rezultate scăzute la Bacalaureat şi studenţii din primii ani de facultate ar putea beneficia de granturi din partea Ministerului Educaţiei.
Liceenii şi studenţii în risc de abandon al traseului educaţional vor fi beneficiarii Programului Naţional „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”, iniţiat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) şi recent aprobat de Guvern pentru o perioadă de şapte ani. Principalele obiective reprezintă scăderea ratei de abandon şcolar în licee, respectiv a studiilor universitare, precum şi creşterea procentului de absolvire şi promovarea a examenului de Bacalaureat. De asemenea, se doreşte augmentarea numărului de înscrieri în învăţământul superior.
Liceul cu cele mai multe absenţe va fi desfiinţat!
Potrivit datelor MECS, în anul şcolar 2013-2014, 100.000 de elevi fie nu au promovat Bacalaureatul, fie nu au participat. În plus, 17,3% dintre elevii români au părăsit timpuriu şcoala în 2013, procent care ar trebui să scadă la 11,3% în 2020, în condiţiile în care ţinta Uniunii Europene este de 10%. De asemenea, în anul academic anterior, 20.000 de studenţi au abandonat studiile universitare în primii doi ani de studiu. „Acest Program Naţional abordează astfel nevoile elevilor în risc de părăsire a şcolii, la nivel liceal sau universitar, ceea ce este fundamental pentru România, în condiţiile susţinerii unei creşteri economice inteligente, în contextul declinului demografic cu care ne confruntăm şi a unei populaţii îmbătrânite”, argumentează MECS.
Un fenomen distrugător pune stăpânire pe şcoli
Pe de altă parte, la nivelul judeţului Iaşi, doar în primul semestru al anului şcolar în curs numărul elevilor retraşi din învăţământul de zi, seral şi cel cu frecvenţă redusă ajunge la 377, în timp ce numărul elevilor neşcolarizaţi aferent aceleiaşi perioade este de 131 în mediul liceal, respectiv 458 în clasele gimnaziale. „Retragerea elevilor, abandonarea studiilor reprezintă un semnal pentru mediul educaţional. Fie sunt motive economice, alte opţiuni, aspecte domestice, fie şcoala nu oferă soluţii sau un mediu atractiv şi stimulativ”, apreciază reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. Andreea IGNEA
1.904
Acesta este numărul absolvenţilor de liceu în anul şcolar 2013-2014 care nu şi-au continuat formarea profesională, cărora se adaugă un număr de 444 tineri cu traseu necunoscut. În plus, 264 absolvenţi (3,5%) de gimnaziu nu îşi continuă studiile, iar 30 (0,5%) sunt plecaţi în străinătate cu părinţii; datele sunt extrase din studiul privind monitorizarea inserţiei şcolare şi profesionale la nivelul judeţului Iaşi, iniţiat de Inspectoratul Şcolar Judeţean
Manualele şcolare au fost înlocuite cu spectacole FOTO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau