Conferinţele IaşiMUN la o nouă ediţie
Dimensiune font:
Refugiaţii, barierele comerciale, biopirateria, disputele teritoriale şi barierele comerciale sunt câteva dintre subiectele pe care le vor dezbate elevii participanţi la cea de-a şaptea ediţie a Conferinţelor IaşiMUN, încercând să găsească soluţii viabile pentru problemele lumii contemporane.
Timp de trei zile, 170 de elevi vor reprezenta câte un stat membru al Naţiunilor Unite, din poziţia de delegat al acesteia, participând la dezbateri cu privire la problemele globale din diverse sectoare. Activităţile sunt desfăşurate în cadrul celei de-a şaptea ediţii a Conferinţelor IaşiMUN, serie de evenimente organizată de Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iaşi, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi”, prin Compartimentul American Corner. „Model United Nations (MUN – n.r.) reprezintă o simulare academică a unei întâlniri din cadrul ONU. Spaţiu al manifestării libertăţii de exprimare a valorilor democratice, această conferinţă are rolul de a forma tinerii şi de a-i educa în privinţa drepturilor şi responsabilităţilor lor ca cetăţeni, dar şi a evenimentelor globale, comunicării şi diplomaţiei”, a explicat Paula Gavrilescu, directorului Colegiului „E. Racoviţă”.
Citește și Sărbătoare la Colegiul „Racoviţă”
După o documentare temeinică despre ţara pe care o vor reprezenta, participanţii vor aborda temele propuse în cadrul a patru comitete, fiind vizate situaţii ca Managing chemical waste, Efectele războiului asupra mediului, Educaţie pentru schimbările climatice, ISIL, Criza datoriei guvernamentale în Grecia, Refugiaţii şi politica, Reducerea barierelor comerciale, Dispute teritoriale asupra Mării Chinei, Revenirea economiei după conflicte, Copiii în conflictele armate, Biopiraterie, respectiv Refugiaţii şi drepturile omului.
Citește și Festivalul pasionaţilor de film şi-a desemnat câştigătorii
„Conferinţele MUN reprezintă o experienţă educaţională unică în oraş, oferind tinerilor puterea de a se exprima cu privire la cele mai presante şi delicate probleme ale lumii, pe care liderii mondiali refuză să le ia în discuţie şi să le dea o soluţionare promptă. Astfel, se creează un mediu competitiv şi activ ce încurajează găsirea de soluţii viabile la nevoile cu care se confruntă lumea în aceste momente. Dezbaterile din eveniment ajută la elaborarea şi susţinerea unui punct de vedere şi dezvoltă capacitatea de reacţie rapidă”, au precizat reprezentanţii Compartimentului American Corner Iaşi. Deschiderea oficială a seriei de conferinţe are loc astăzi, 20 noiembrie, la ora 11.00, în Sala de Festivităţi a colegiului organizator, programul celor trei zile continuând cu dezbaterile pe temele propuse. Andreea IGNEA
Fenomenul „MUN” a debutat în Statele Unite ale Americii, astfel de conferinţe existând chiar şi înainte de înfiinţarea ONU şi reprezentând simulări ale Ligii Naţiunilor. Cea mai veche simulare de acest tip datează din anul 1951 şi a avut loc la Harvard, numindu-se HNMUN. În Europa astfel de conferinţe au început să fie organizate din anul 1986, printre primele numărându-se cea de la Haga - TEIMUN. IaşiMUN a fost înfiinţată în anul 2009, în cadrul Colegiului Naţional „Emil Racoviţă” de către elevii şcolii, îndrumaţi de voluntarul Corpului Păcii, David Pi, şi de Anne Victoria Sechelea, profesor de limba engleză.
Programul Conferinţelor IaşiMUN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau