Consumul de droguri distruge destine din ce în ce mai tinere
Dimensiune font:
Cel mai lung marş de comemorare a victimelor consumului de droguri a avut loc la Iaşi. Specialiştii în prevenirea consumului şi cei în tratarea dependenţei trag semnale de alarmă în acest sens.
Aproximativ 400 de elevi, studenţi, părinţi şi bunici au participat ieri, 11 iunie, la un marş al tăcerii de 3 km pentru comemorarea victimelor consumului de droguri, trăgând un semnal de alarmă, în acelaşi timp, în rândul tinerei generaţii. Iniţiată de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Iaşi, alături de Asociaţia Studenţilor Chimişti Chemis Iaşi, campania „60 de minute pentru tine” a ajuns la a treia ediţie şi s-a desfăşurat sub sloganul „În faţa drogurilor NU suntem diferiţi”. „Marşul tăcerii s-a încheiat la cimitirul Petru şi Pavel, unde este singura cruce din ţară pusă în memoria tuturor victimelor drogurilor. Acest eveniment comemorativ şi de prevenire, sensibilizare, implicare şi atenţionare a membrilor comunităţii şi chiar a instituţiilor publice este unic pentru că este cel mai lung marş realizat vreodată”, subliniază comisarul şef de poliţie Romică Costică Ichim, şef CPECA Iaşi.
Citeşte şi Scrutin decisiv pentru şefii de universităţi
Specialiştii sunt îngrijoraţi de numărul mare de tineri care consumă droguri şi, mai ales, etnobotanice, vârsta de debut fiind 14-15 ani. „Drogurile clasice sunt cunoscute de foarte multă vreme şi deja lumea ştiinţifică, precum şi cea medicală şi-au pus la punct metode de a interveni şi există sau se creează medicamente eficiente, care dau rezultate. Însă, împotriva substanţelor de tip etnobotanice, care sunt nou apărute, sunt cumva dezarmaţi. Cum s-ar întâmpla, bunăoară, în faţa unei epidemii de Ebola - nu ne-am confruntat, nu am avut probleme, deci n-am pus la punct un sistem eficient de combatere ”, explică Radu Andrei, medic primar psihiatru cu supraspecializare în asistenţa toxicodependenţelor, şef Secţie VIII Acuţi „Psihiatrie - Toxicodependenţe”, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi. Astfel, efectele pe termen lung sunt imposibil de precizat, mai ales că, de multe ori, nu sunt cunoscute substanţele din compoziţia etnobotanicelor consumate, modificarea lor fiind într-o continuă evoluţie. Tot medicul Radu Andrei subliniază că ar fi nevoie să existe mijloace de asistenţă comunitară bine puse la punct. Andreea IGNEA
Citeşte şi Se caută susţinători pentru Swimathon
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau