Cum se va face ora de religie în Iaşi
Dimensiune font:
Părinţii elevilor minori şi tinerii liceeni care au trecut de 18 ani ar trebui să completeze până pe 6 martie o cererea pentru a putea participa la orele de religie. Dacă opţiunea se face pentru anul şcolar în curs ori pentru cel viitor este încă o necunoscută.
Transformarea orei de religie în disciplină opţională determină noi schimbări pentru elevi, deşi mai sunt doar patru luni până la finalul anului şcolar în curs. Dacă iniţial se discuta despre posibilitatea de a exprimare a opţiunii de participare la ora de religie pentru întregul ciclu de studiu – primar, gimnazial ori liceal -, începând cu 2015-2016, noile decizii ale Ministerului Educaţiei prevăd ca această cerere să fie completată până pe 6 martie. „Noi am solicitat inspectoratelor şcolare printr-o adresă să informeze părinţii că pentru a participa la ora de religie trebuie să depună o cerere, aşa cum spune decizia CCR (Curte Constituţională a României - nr.). Cererile se vor depune până pe 6 martie, noi vrem să facem cât de repede ca să clarificăm această situaţie, pe de altă parte am dori totuşi să lăsăm un timp părinţilor”, precizează Liliana Preoteasa, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
UPDATE EXCLUSIV Clanurile din Universitatea de Medicină
O reaşezare a situaţiei
În acest context, în urmă cu câteva zile, la Iaşi a fost organizată Consfătuirea profesorilor de religie „Studiul Religiei în şcoală. Certitudini şi provocări”, întâlnire la care au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, ai Universităţii „Al.I. Cuza”, dar şi ai cultelor religioase. Cu toţii au încercat să sublinieze importanţa participării elevilor la orele de religie, alături de celelalte discipline, „în contextul dezvoltării unei personalităţi armonioase”. În continuare, la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ preuniversitar a fost trimisă procedura. „E o bază de date care se face, pe care o vom trimite şi la Minister. În felul acesta se văd şi opţiunile, se pot contura activităţile din anul următor, numărul de ore, grupajul pe clase, deci, e un fel de ordine care se instalează la momentul acesta. Era şi firesc să se întâmple acum, nu în septembrie, când deja suntem în faţa unui an şcolar, când trebuie făcute catedrele, fie că sunt titulari sau suplinitori”, a explicat Camelia Gavrilă, şefa ISJ Iaşi. În plus, potrivit acesteia, din documentaţie nu rezultă exact dacă cererile făcute de părinţi sau de elevii majori sunt făcute pentru participarea la disciplina religie de anul acesta şcolar ori pentru cel viitor. „Acum facem această evaluare şi analiză a datelor, pentru că nu poţi să perturbi astfel anul şcolar”, a încheiat Camelia Gavrilă. Andreea IGNEA
* * *
Pe 12 noiembrie 2014, CCR a hotărât că participarea la ora de religie se poate face doar în baza unei cereri scrise în acest sens. Până la această decizie, doar cei care nu doreau să studieze această disciplină redactau o cerere, potrivit unei prevederi din Legea Educaţiei nr.1/2011, care a fost declarată neconstituţională.
O nouă expoziţie de marcă la Grădina Botanică
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau