Demisia, soluţia decentă pentru profesorii agresori
Dimensiune font:
Cazul Corneliei Spătărescu, profesor la Colegiul de Arte „O. Băncilă”Iaşi, care a bătut luni, 6 octombrie, cu „vărguţa”, un grup de elevi pentru a-i învăţa coregrafia, a determinat reacţii şi explicaţii la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ).
„Trebuie să stabilim o dezbatere, la un moment dat, legată de agresivitatea educatorilor, a cadrelor didactice. Nu poate fi numită un fenomen, dar apare periodic şi ţine un prim plan, fie că vorbim de Iaşi sau de alte judeţe. Sunt mentalităţi depăşite, poate nervii se întind, sigur copiii sunt mai puţin ascultători, uneori ies din ritm, educaţia nu e acasă la ea şi poate nici cei şapte ani de acasă nu sunt foarte bine conturaţi ca temeiuri educaţionale. De aici şi până la a lovi copilul sunt practici care nu mai pot fi acceptate în secolul XXI şi cred că trebuie să gestionăm lucrul acesta”, a explicat Camelia Gavrilă, şefa ISJ Iaşi.
În ceea ce priveşte modul în care a reacţionat profesorul Corneliei Spătărescu, precum şi modul în care a fost găsită soluţia în cazul acesteia, şefa ISJ arată faptul că situaţia a fost simplificată de regimul în care aceasta era angajată. „Din fericire era profesor colaborator, asociat, şi e motivul pentru care a fost foarte simplu să ne dispensăm de colaborarea cu dumneaei, dar ce ne-am fi făcut dacă ar fi fost tot profesor titular? E complicat, legislaţia este destul de rigidă. Sigur, nici nu poţi, pentru o singură greşeală să elimini din sistem o persoană, dar trebuie să încercăm fenomenul de convingere, înţelegere, de asumare şi interiorizare a aspectelor pedagogice”, este de părere Camelia Gavrilă.
Pe de altă parte, acesta este al doilea caz de agresivitate în rândul cadrelor didactice cu care învăţământul preuniversitar ieşean de la debutul noului an şcolar. La mai puţin de o săptămână de când au reînceput cursurile, un profesor diriginte de la Şcoala Brădiceşti, comuna Dolheşti, a bătut un elev de 13 ani, acesta ajungând la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iaşi. „Se derulează activitatea finală în consiliul de administraţie în care s-a propus a doua sancţiune. Este vorba de observaţia scrisă, care se trece în cartea de muncă, astfel, fiind destul de importantă. A avut decenţa de a-şi prezenta demisia chiar din momentul consumării evenimentului”, a arătat şefa educaţiei ieşene concluziile anchetei desfăşurate la nivelul ISJ.
Andreea IGNEA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau