Discriminarea i-a adus pe dascăli pe băncile Tribunalului
Dimensiune font:
Cadrele didactice ieşene au ajuns să-şi ceară drepturile financiare în instanţă pentru participarea la simulările examenelor naţionale, cerând şi despăgubiri morale. Deşi sumele nu sunt mari, ceea ce se urmăreşte este tragerea unui semnal de alarmă în ceea ce priveşte participarea lor la diverse activităţi şcolare şi extraşcolare fără a fi plătiţi. Un rezultat pozitiv ar putea duce la remedierea unor astfel de situaţii la nivel naţional, nu doar în Iaşi.
Peste 400 de dascăli din 60 de unităţi de învăţământ preuniversitar ale judeţului Iaşi încearcă să-şi obţină pe cale juridică drepturile financiare pentru participarea la simulările examenului de Bacalaureat şi ale Evaluării Naţionale. Procedura are la bază textul Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. „De la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, se asigură următoarele cheltuieli aferente unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv pentru învăţământul special: organizarea evaluărilor, a simulărilor şi a examenelor naţionale”, este precizat la articolul 111, litera d.
Un răspuns urmează să fie primit cel târziu joi, 6 noiembrie, conform conducerii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi. „Noi putem acţiona în instanţă doar în numele membrilor noştri de sindicat. Este foarte important pentru că noi ne-am asumat să fim vârf de lance pe procedura simulării examenelor naţionale, iar plata acestor drepturi financiare nu este doar normală, ci este legală şi obligatorie”, a explicat preşedintele USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Se cer despăgubiri morale
Elementul de noutate al celui mai recent termen de judecată este răspunsul pe care sindicaliştii ieşeni l-au primit de la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD), care le dă câştig de cauză cadrelor didactice. „Răspunsul pe care l-am primit de la CNCD confirmă faptul că vorbim de tratament diferenţiat între profesorii care participă la simulări şi cei care participă la examenele naţionale, cadrul legal fiind acelaşi”, continuă Laviniu Lăcustă.
În acest sens, pe lângă plata acestor drepturi, sindicaliştii vor cere şi despăgubiri morale, egale cu salariul mediu din învăţământ - aproximativ 1.100 lei pentru fiecare cadru didactic. „Avem mai multe complete care vor trebui să se pronunţe. Indiferent ce se întâmplă, intenţionăm să cerem în cadrul acestor procese şi despăgubiri morale. Iar dacă nu le vom primi, vom merge până la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului – n.r.)”, a precizat liderului USLIP.
Mesajul ieşenilor este unul la nivel naţional
Pe de altă parte, sumele pe care ar trebui să le primească profesorii nu par a fi punctul central al disputei, ci accentul este pus pe mesajul transmis şefilor educaţiei naţionale cu privire la activităţile pe care dascălii le desfăşoară fără a primi un ban în plus. „De exemplu, un profesor corector ar putea primi între 80 de lei şi câteva sute de lei. Nu sumele în sine sunt cele mai importante, ci mesajul pe care noi îl transmitem ministerului că nu este normal să se mai lucreze pe gratis, să se facă muncă forţată. Vorbim, clar, de un abuz din partea Ministerului Educaţiei pe care încercăm să-l preîntâmpinăm prin acţiunea respectivă”, este de părere sindicalistul ieşean.
De asemenea, verdictul de la Iaşi va fi unul cu adresabilitate extinsă, în cazul unui răspuns pozitiv, Ministerul Educaţiei neputând emite o metodologie doar la nivelul unui judeţ. „Mesajul va fi unul naţional pentru că suntem singurul sindicat din România care a acţionat în instanţă Ministerul Educaţiei pe problema simulărilor. În acest caz se va impune plata tuturor celor care vor participa la simulări, în întreaga ţară”, a conchis Laviniu Lăcustă.
Cadrul legal este în discuţie
Încă din luna august, când au debutat cererile cadrelor didactice de a fi plătite pentru participarea la simulări, Oficiul Juridic din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi a publicat un model de întâmpinare în astfel de situaţii pentru directorii de şcoli. Astfel, s-a atras atenţia asupra prevederilor Ordinului Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 3.585/16.06.2014, plata sumelor nefiind legală deoarece acesta a fost emis ulterior sesiunilor de simulare a examenelor naţionale (din lunile februarie-martie). „Activitatea de corectare a testelor la simularea examenelor naţionale intră în norma didactică a cadrelor didactice. Singura diferenţă faţă de testele obişnuite este aceea ca sunt teste cu subiect unic”, este un alt punct menţionat în modelul de întâmpinare care ar putea împiedica plata drepturilor financiare pentru care se judecă profesorii ieşeni.
Andreea IGNEA
***
6 noiembrie
Aceasta este ziua în care dascălii ar putea afla dacă vor fi plătiţi sau pentru orele pe care le-au petrecut la simulările examenelor naţionale în calitate de supraveghetori sau corectori.
***
„De exemplu, un profesor corector ar putea primi între 80 de lei şi câteva sute de lei. Nu sumele în sine sunt cele mai importante, ci mesajul pe care noi îl transmitem ministerului că nu este normal să se mai lucreze pe gratis, să se facă muncă forţată. Vorbim, clar, de un abuz din partea Ministerului Educaţiei pe care încercăm să-l preîntâmpinăm prin acţiunea respectivă” - Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
nelutu
Nov 04, 2014
ce ghinion. ordinul apare după simulări. dar totuși dacă apărea înainte acesta se referea și la plata aceasta? hai că este prea de oaie. greu de înțeles ce mai vreți.
Adauga comentariul tau